Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή

03/09/2013 - 16:59

Η θέα του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής με εντυπωσίαζε απ’ τα μικρά μου χρόνια. Σε κάθε ευκαιρία στεκόμουν και θαύμαζα την αρχιτεκτονική του μεγαλοπρέπεια και τη συνολική του εικόνα, επικεντρώνοντας την έκπληξή μου στα προπύλαια.

«Η θέα του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής με εντυπωσίαζε απ’ τα μικρά μου χρόνια. Σε κάθε ευκαιρία στεκόμουν και θαύμαζα την αρχιτεκτονική του μεγαλοπρέπεια και τη συνολική του εικόνα, επικεντρώνοντας την έκπληξή μου στα προπύλαια. Όταν έβλεπα σ’ εφημερίδες και περιοδικά φαντασμαγορικά κτίρια, έφερνα στη σκέψη μου το δικό μας αυτό σχολικό καλλιτέχνημα και το τοποθετούσα φανταστικά δίπλα του, με την προκατάληψη ανωτερότητάς του. Με κίνητρο το συναίσθημα τούτο, άρχισα ν’ αναζητώ το ιστορικό της κατασκευής του και η ερευνητική μου ενασχόληση μου άνοιξε δρόμους καταγραφής της όλης Εκπαίδευσης στην Καλλονή, από τους παλαιότερους χρόνους μέχρι τους τωρινούς. Και βέβαια η αναφορά στο όλο ιστορικό έγινε με στοιχεία, που άρχισα να συγκεντρώνω με επιμονή και πολύχρονη ερευνητική προσπάθεια.»

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Καλλονιάτη συνταξιούχου δασκάλου, συγγραφέα και διαρκώς ανήσυχου ερευνητή Στρατή Μισγίρη, ο οποίος συνεχώς ρίχνει φως σε διάφορες πτυχές του παρελθόντος της γενέτειράς του.

Με την εκπαίδευση της Καλλονής είχε ασχοληθεί και παλαιότερα γράφοντας το βιβλίο «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή». Τώρα η ερευνητική του ματιά στράφηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ολοκλήρωση μάλιστα της μελέτης συνέπεσε με την κατάργηση του 1ου Γραφείου Καλλονής, για το οποίο αφιερώνει ένα ειδικό κεφάλαιο.

Στο βιβλίο εξετάζονται ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο. Για όλα παρατίθεται πλούσιο αρχειακό υλικό, υπουργικές αποφάσεις, πρακτικά συλλόγων, δημοσιεύματα και φωτογραφίες.

Στο τέλος δίνονται οι βιοεργογραφίες των διευθυντών της Ελληνικής Σχολής - σχολάρχες, των διευθυντριών του Παρθεναγωγείου και των διευθυντών του Δημοτικού Σχολείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey