Με επιτυχία η εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, από τη «Λεσβιακή Παροικία» και το Δήμο Λέσβου

«Λέσβος, ένα μοναδικό νησί…»

28/08/2013 - 15:56

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στην προχτεσινή εκδήλωση της «Λεσβιακής Παροικίας» και του Δήμου Λέσβου για το Γεωπάρκο του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στην προχτεσινή εκδήλωση της «Λεσβιακής Παροικίας» και του Δήμου Λέσβου για το Γεωπάρκο του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, έκανε μια μεστή και πλήρη εισήγηση για τη σημασία της ένταξης της Λέσβου στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, δίνοντας στο κοινό να καταλάβει τα σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το γεγονός αυτό.

Περίπου 300 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, μεταξύ αυτών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Νίκος Κατράνης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου, και Κώστας Αστυρακάκης, ενώ μηνύματα έστειλαν ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη, που τόνισε την επιθυμία του φορέα να συμβάλει στην προβολή του σημαντικού γεγονότος της ένταξης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, όντας ο μόνος λεσβιακός φορέας που προχώρησε σε κάτι τέτοιο, ήδη από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, με τη σχετική εκδήλωση που είχε διοργανώσει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Η αναγνώριση της Λέσβου ως Γεωπάρκο, αποτελεί τιμή για το νησί, αλλά και για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα “σήμα ποιότητας”, που αναγνωρίζει τη Λέσβο στο σύνολό της και την αναβαθμίζει, σαν έναν τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου».


Η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη, καλωσόρισε το κοινό και τον κ. Ζούρο

Η εισήγηση του Νίκου Ζούρου
Η κ. Μεσσηνέζη έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκο Ζούρο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες, άγνωστες για τους περισσότερους, και με παράλληλη προβολή διαφανειών, στην ιδιαίτερη φυσική και γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου και τα χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν ένα «μοναδικό τόπο, με ιδιαίτερη γεωλογική και αισθητική αξία, με εκπαιδευτικό αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ανάμεσα στα μέλη του δικτύου Γεωπάρκων της Unesco».

Τόνισε παράλληλα ότι η Λέσβος αποτελεί ένα «μοναδικό νησί» για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων κι εθελοντικών δράσεων πολιτιστικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και τοπικών προϊόντων και αναφέρθηκε στις πολλές, επιτυχημένες μέχρι σήμερα συνεργασίες και την προβολή της Λέσβου στα εκατομμύρια επισκεπτών των Γεωπάρκων της Κίνας και της Ιαπωνίας.

«Η ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση όλων αυτών των χαρακτηριστικών και δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου μπορεί, μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία, επενδύοντας στη μοναδική σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την εισήγησή του, ο κ. Ζούρος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που του έγιναν από το κοινό, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

 

Ν. Ζούρος:
«Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προχτεσινή εκδήλωση, ήταν οι διοργανωτές της και ο κεντρικός εισηγητής της, που μιλώντας στο «Ε» είπαν:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου και από την όλη εκδήλωση, που κατά την άποψή μου, είχε επιτυχία», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Αυτό που θέλω, είναι να ευχαριστήσω τη “Λεσβιακή Παροικία” για την προσπάθεια που έκανε και εδώ και στην Αθήνα, προβάλλοντας το Γεωπάρκο του νησιού.
«Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ορισμένους κανόνες, ώστε να μπορέσουμε να κρατηθούμε», ανέφερε στο «Ε» μετά την εκδήλωση η κ. Μεσσηνέζη. «Μέσω του γεγονότος αυτού, γίνονται συνέχεια προβολές που αφορούν τη Λέσβο και την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν οι προοπτικές οι καλές, αλλά πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε. Αν ο κόσμος είναι αρνητικός και παθητικός, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα…».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey