«Χρωματιστά βιβλία» στη Σκαμνιά…

01/07/2012 - 05:56
Από το χωριό όπου γεννήθηκε και εμπνεύστηκε ο μεγάλος Λέσβιος πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης, τη Συκαμιά, και με θέμα της τα «Χρωματιστά Βιβλία» του, ξεκινά, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, η παράσταση-συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Κοχύλι».
Από το χωριό όπου γεννήθηκε και εμπνεύστηκε ο μεγάλος Λέσβιος πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης, τη Συκαμιά, και με θέμα της τα «Χρωματιστά Βιβλία» του, ξεκινά, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, πριν κάνει το γύρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, η παράσταση-συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Κοχύλι».

Τα γνωστά «Χρωματιστά Βιβλία» του πεζογράφου Στρατή Μυριβήλη είναι συλλογές διηγημάτων που εκδόθηκαν την περίοδο 1936 - 1959. Κάθε βιβλίο έχει τη δική του πινελιά χρώματος, τη δική του μαστοριά και ιστορίες, ενώ μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε κάθε εποχή και τόπο, από τα χαρακώματα του μετώπου, μέχρι τα παλιά αρχοντικά της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη παράσταση βασίζεται σε μια επιλογή πέντε διηγημάτων από τα τέσσερα αυτά χρωματιστά βιβλία, τα οποία είναι «Η Ροδιά», «Η Αστρούλα», «Ο Γέρος», «Το Μεγάλο Σαλπάρισμα» και «Οι Κάλπηδες». Με βασικό τους όχημα τις σελίδες των βιβλίων και τις λέξεις, τρεις ηθοποιοί και δυο μουσικοί αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας αυτό το «χρωματιστό ταξίδι», δίνοντας φωνή στους ήρωες των διηγημάτων και αναζητώντας εκείνη την κόκκινη κλωστή του παραμυθιού, που συνδέει τελικά όλες τις ηλικίες ενός ανθρώπου.

«Να ξαναμπεί ο Μυριβήλης στη ζωή μας…»

Σύμφωνα με το Σύλλογο Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα», ο οποίος χαρακτηρίζει το Στρατή Μυριβήλη «Κεφάλαιο πνευματικό» για τη Λέσβο, ο μεγάλος πεζογράφος πρέπει «να ξαναμπεί στη ζωή μας. Να εγκύψουμε πάνω στο έργο του, να γονιμοποιήσει δημιουργικά το παρόν μας, να ανατροφοδοτήσει τη σκέψη μας και να δώσει ώθηση για καινούργιες αναζητήσεις, διότι οι αξίες που προβάλλονται μέσα από το συγγραφικό του έργο είναι πανανθρώπινες, οικουμενικές, πέρα για πέρα διαχρονικές…».
Η παράσταση είναι σκηνοθεσίας Στρατή Πανούριου, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Ψειμάδας, ο οποίος, μαζί με τη Λήδα Ξυδιά στο κανονάκι και στο τραγούδι, ερμηνεύουν τραγούδια και μουσικές κατά τη διάρκεια της παράστασης. Παίζουν οι ηθοποιοί Ναταλία Στυλιανού, Νίκος Γκεσούλης και Στρατής Πανούριος.
Μετά τη Λέσβο, η παράσταση θα περιοδεύσει, μέχρι τις 23 Αυγούστου, σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, ξεκινώντας από το Κηποθέατρο του Αγρινίου, την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6945-559840 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey