Η Λημνιά συγγραφέας Ρούλα Σαμαϊλίδου - Βάκου μιλά στο «Ε» για το νέο της βιβλίο

«Η γειτονιά των ονείρων»

22/03/2013 - 19:39

Μια συναρπαστική ιστορία, ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χθες, είναι το νέο βιβλίο της Ρούλας Σαμαϊλίδου - Βάκου «Η γειτονιά των ονείρων», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη».

Μια συναρπαστική ιστορία, ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χθες, είναι το νέο βιβλίο της Ρούλας Σαμαϊλίδου - Βάκου «Η γειτονιά των ονείρων», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη». Το βιβλίο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους εκείνους που έχουν ζήσει μέσα από τις αφηγήσεις των δικών τους τα όμορφα χρόνια της ζωής τους στο Ρεϊζντερέ, στη Μικρά Ασία, αλλά και όσα δύσκολα και τραγικά ακολούθησαν.

«Την ιστορία μού την αφηγήθηκε μια συγγενής μου από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν από τις ιστορίες εκείνες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, ώσπου στο τέλος δε γνωρίζει κανείς αν την έχει πλάσει η φαντασία των ανθρώπων ή αν είναι αληθινή όσο απίστευτη κι αν είναι. Στο τέλος της αφήγησης έμεινα άναυδη. Αν και δεν υπήρχε περίπτωση να την ξεχάσω, έπιασα και την έγραψα. Τρεις σελίδες μού πήρε όλες κι όλες», λέει η συγγραφέας.

Η αρχή του ταξιδιού...
Εκείνες τις μέρες έτυχε να ετοιμάζεται στη Λήμνο μια εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μικρασία. «Ήξερα τους συντελεστές και τόλμησα να δείξω σε έναν απ’ αυτούς τις τρεις φτωχές σελιδούλες μου, αλλά με το πλούσιο και ταιριαστό με την εκδήλωση περιεχόμενο. Τελειώνοντας εκείνος την ανάγνωση και χωρίς να πάρει ανάσα, μου είπε: “Αυτό το διαβάζουμε ο κόσμος να χαλάσει.” Έτσι και έγινε. Το διάβασα, αλλά όχι μια και έξω. Σε τρία μέρη. Ήθελα να δω ενδιάμεσα τα συναισθήματα που προκάλεσε, τις εκφράσεις, την αγωνία των παρισταμένων. Δεν έπεσα έξω στο αποτέλεσμα...!!!», αναφέρει με ενθουσιασμό για το νέο της πόνημα η συγγραφέας.

Το ενδιαφέρον που έδειξαν στη συνέχεια οι ακροατές ενός ραδιοφώνου, αλλά και ο κόσμος που σταματούσε τη συγγραφέα στο δρόμο και την ρωτούσε από ποιο βιβλίο ήταν το απόσπασμα που διάβασε, την οδήγησαν να γράψει το βιβλίο. Έτσι άρχισε το ταξίδι... στη γειτονιά των ονείρων.

Για το πώς αποφάσισε να τοποθετήσει τα πρόσωπα στο Ρεϊζντερέ, η συγγραφέας αναφέρει: «Όταν μου διηγήθηκαν την ιστορία, οι τόποι ήταν αόριστοι. Κάπου στη Μικρά Ασία, κάπου στην Ελλάδα. Η τοποθέτηση έγινε όταν άρχισα να γράφω. Από την πλευρά της Μικρασίας, το Ρεϊζντερέ, ένα χωριό στα δυτικά παράλιά της, στη χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο. Από την πλευρά της Ελλάδας, το νησί μου, η Λήμνος, η γειτονιά μου (γειτονιά των ονείρων), όπου κατοίκησαν σε τουρκόσπιτα πολλοί πρόσφυγες μετά την καταστροφή και την ανταλλαγή. Μεταξύ αυτών, και οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου.
Η επιλογή τού Ρεϊζντερέ έγινε γιατί ένα μέρος των διασωθέντων από κει κατοίκησε στη Λήμνο και σε ένα πρώην τουρκοχώρι που λεγόταν Λέρα (σήμερα Άγιος Δημήτριος, από την ομώνυμη εκκλησία τους στο Ρεϊζντερέ) και ένα άλλο μέρος βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης.»


Μετά το "Πέρα από το νησί", η Ρούλα Σαμαϊλίδου - Βάκου επιστρέφει με το νέο της βιβλίο "Η γειτονιά των ονείρων"

... και η ιστορία
Περιγράφοντας τα πρόσωπα του βιβλίου, η συγγραφέας τονίζει: «Οι Ρεϊζντεριανοί ήταν τραγουδιστάδες, μουσικοί, είχαν το ρυθμό μέσα τους, ακόμη και κάποιο ιδίωμα στον τρόπο που μιλούσαν, που τους έκανε και τους κάνει ακόμη και μέχρι σήμερα να ξεχωρίζουν. Με λίγα λόγια, είχα πολλά στοιχεία στα χέρια μου για τους ανθρώπους αυτούς. Την ιστορία τους, ήθη και έθιμα, τα τραγούδια τους, την ενδυμασία τους, τα ιδιαίτερα φαγητά τους κ.λπ. κ.λπ., στοιχεία που θέλω έτσι και αλλιώς να χρησιμοποιώ στα πονήματά μου.»

Βασικοί ήρωες, η Πανανή και ο γιος της ο Μανώλης. Οι ίδιοι αφηγούνται την ιστορία τους σε πρώτο πρόσωπο. Η Πανανή ειδικά αφηγείται με το ιδίωμα του τόπου τους και - όπως τονίζει η συγγραφέας - «πολύ λυπάμαι που δεν μπορούσα να μεταφέρω στο χαρτί τον τραγουδιστό τους τόνο που το διακρίνει. Η Πανανή είναι μια μάνα που σφίγγει τα δόντια και δουλεύει αγόγγυστα για να μεγαλώσει, να μάθει γράμματα και να κάνει “άξιο της κοινωνίας” το μοναδικό επιζώντα της οικογένειάς της, το Μανώλη, και καταφέρνει να τον κάνει μάλιστα δάσκαλο - αν και ατίθασο παιδί - για να μαθαίνει γράμματα, ελληνικά γράμματα στα παιδιά εκείνων που κάποτε τους κοίταζαν με μισό μάτι και τους ονόμαζαν τουρκόσπορους».

Ο Μανώλης ήταν εκείνος που ονόμασε τη γειτονιά που έμεναν, μια γειτονιά ανακατεμένη με πρόσφυγες και ντόπιους, “γειτονιά των ονείρων”, γιατί πάντα τους άκουγε να κάνουν όνειρα. Στην αρχή, για επιστροφή στη χαμένη τους πατρίδα, το χαμένο τους παράδεισο. Να τον ζωντανέψουν πάλι, να χτίσουν τα σπίτια τους, να ξαναβρούν την παλιά τους ξενοιασιά, να γαληνέψουν. Αργότερα, σαν είδαν πως δεν υπήρχε περίπτωση επιστροφής, έκαναν άλλα όνειρα. Για αποδοχή, για καλύτερη ζωή, για πρόοδο.

Η Μελπομένη, η Πηνελόπη, ο Νίκος, ο Τουρκοκρητικός Εμβέρ Καναράκης και ο Τούρκος ιδιοκτήτης του σπιτιού τους στο Ρεϊζντερέ, Σελίμ Σελίμογλου, θα παίξουν ρόλο στη ζωή τους. Θα βοηθήσουν αλλά και θα φέρουν αναστάτωση και ανατροπές. Ιδίως ο τελευταίος, που τον συναντά ο Μανώλης όταν επιστρέφει 30 χρόνια αργότερα, αρχές δεκαετίας τού ‘50 που οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ήταν σχετικά καλές, για να βρει κάτι που έχει αφήσει πίσω η μάνα του. Η συνάντηση αυτή θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους και στη συνέχεια της ιστορίας...

Η Ρούλα Σαμαϊλίδου - Βάκου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της «Χρόνια οργής» και «Κεντημένα γοβάκια» από τις Εκδόσεις Ιδιομορφή, «Τα παραμύθια της γιαγιάς» από τις Εκδόσεις Λογότυπος και το «Πέρα από το νησί» από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey