
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με επιτυχία η συμμετοχή του Συλλόγου Μεσοτοπιτών στη μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Σμύρνη - Ιωνία - Προσφυγιά. Μουσικές Μνήμες», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Σμύρνη - Ιωνία - Προσφυγιά. Μουσικές Μνήμες», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών συμμετείχαν κι αυτοί στην εκδήλωση, μαζί με σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής, λαμβάνοντας τα χειροκροτήματα του κοινού.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή Μουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα και ήταν σκηνοθετημένη από τη Σοφία Σπυράτου, περιελάμβανε ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια, μουσικές και χορούς που άνθισαν στη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς και τα τραγούδια όπου αποτυπώθηκαν τα δραματικά ιστορικά γεγονότα, οι μνήμες και η ταυτότητα του προσφυγικού ελληνισμού.
Κομμάτια ερμήνευσαν η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι, κανονάκι), η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι), η Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), ο Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα και πολίτικο λαγούτο). Μαζί τους, εκτός από το Χορευτικό Όμιλο και τις Γυναίκες του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, εμφανίστηκαν και οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», που με τους χορούς και τα τραγούδια τους εξέφρασαν τη στενή σχέση του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια και τη Σμύρνη.
Στη σκηνή του Μεγάρου ξεδιπλώθηκαν ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και μπάλοι, αμανέδες και λαϊκές καντάδες. Παράλληλα με το μουσικό μέρος ακούστηκαν σε θεατρική αφήγηση κείμενα για την έντονη μουσική ζωή στη Σμύρνη και την Ιωνία, καθώς και μαρτυρίες προσφύγων για τις περιπέτειες της Καταστροφής και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Στο ρόλο της αφηγήτριας συμμετείχε η ηθοποιός Γιασεμή Κελαηδόνη, ενώ ηθοποιοί αφηγήθηκαν μαρτυρίες προσφύγων, με παράλληλη προβολή αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεατών παρευρέθηκαν και αρκετοί Μυτιληνιοί.