Υπό ένταξη προτάσεις του Δήμου Λέσβου ύψους περίπου 20 - 30 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη έργα 90 εκατ. ευρώ

20/09/2012 - 15:44

Σαν αχτίδα ελπίδας για τον τόπο, μια αισιόδοξη νότα στα πολλά προβλήματα, εμφάνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, τον όγκο των έργων που υλοποιούνται.

Σαν αχτίδα ελπίδας για τον τόπο, μια αισιόδοξη νότα στα πολλά προβλήματα, εμφάνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, τον όγκο των έργων που υλοποιούνται. Παρ’ ότι όπως είπε δεν υπάρχουν κονδύλια σαν αυτά που πάντα είχε η αυτοδιοίκηση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις (ΣΑΤΑ), καταβλήθηκε προσπάθεια ο Δήμος να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει, ώστε να εντάξει και να υλοποιήσει έργα. Έτσι, σήμερα είναι σε εξέλιξη, ενταγμένα, δημοπρατημένα και υπό δημοπράτηση, έργα συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διαμορφωθεί προτάσεις προς ένταξη της τάξης των 20 με 30 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, πλαισιωμένος απ’ τους αντιδημάρχους Γιάννη Τσακίρη, Ηλία Κουνιαρέλλη και Νίκο Κατράνη (ο Γιάννης Βατός που επρόκειτο να αναφερθεί στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών και σε έργα περιβάλλοντος, απουσίαζε μετέχοντας σε συνεδρίαση επιτροπής), αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τής ΚΕΔΕ, που ολοκληρώθηκαν με το διήμερο κλείσιμο των δήμων την προηγούμενη βδομάδα, καθώς και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως το πρόβλημα που υπήρξε με τα καύσιμα, αλλά και το θέμα της δημιουργίας κέντρου μεταναστών στη Λέσβο.

«Εκμεταλλευτήκαμε κάθε πρόγραμμα»
Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στα έργα που υλοποιούνται σε επίπεδο Δήμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ, αφού - όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης - «προσπαθήσαμε και εκμεταλλευτήκαμε κάθε πρόσφορο πρόγραμμα για να εντάξουμε έργα».

Ο κ. Βουνάτσος ανέφερε ότι απ’ τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2012, μειώθηκαν κατά 60% οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα μηδενίστηκαν τα κονδύλια τής ΣΑΤΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ενιαίος Δήμος Λέσβου, στους 20 μήνες ζωής του, ό,τι ΣΑΤΑ έχει πάρει, να την αποδίδει σε παλιά έργα των πρώην δήμων. Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές για έργα ΣΑΤΑ ξεπερνούσαν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν αποπληρωθεί περίπου τα μισά.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι μέλημα της δημοτικής αρχής υπήρξε η επικαιροποίηση των μελετών που είχαν προετοιμάσει οι δήμοι, προκειμένου να γίνουν άμεσα εντάξεις, αφού αν ξεκινούσαν νέες μελέτες, δε θα επιτυγχανόταν ο στόχος για υλοποίηση έργων μέσα στο Δ΄ Κ.Π.Σ..

«Πάγωσαν»
Ομοίως, ο αντιδήμαρχος «κατηγοριοποίησε» τα έργα σε αυτά που έχουν ενταχθεί στο περιφερειακό σκέλος τού ΕΣΠΑ και είναι κυρίως περιβάλλοντος, πολιτισμού και εκπαίδευσης, και σε αυτά που έχουν ενταχθεί σε τομεακά προγράμματα, όπως τα έργα περιβάλλοντος που απ’ ευθείας εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), όπως οι βιολογικοί και τα δίκτυα της νότιας Μυτιλήνης, των Πολιχνίτου - Βρίσας - Βατερών, της Αγιάσου, της Αγίας Παρασκευής.

Ειδικά για τα έργα περιβάλλοντος, και απ’ το περιφερειακό ΕΣΠΑ αλλά και απ’ το ΕΠΠΕΡΑΑ, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το νόμο για τον «Καλλικράτη ΙΙ», που θεωρεί ως δεδομένη την επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο τον ενιαίο Δήμο και εξ αυτού ζητά την επανένταξη όλων των έργων, όχι απ’ το Δήμο Λέσβου, αλλά κατόπιν πρότασης της ΔΕΥΑΛ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση τουλάχιστον οκτώ μηνών, για αυτό και γίνονται προσπάθειες να συνεχιστεί ως έχει η υλοποίηση των έργων, που τώρα έχουν «παγώσει», χωρίς την αλλαγή τελικού δικαιούχου.

Αναφορικά με τα έργα των βιολογικών, που μαζί με τις παρεμβάσεις σε ΧΑΔΑ και γενικά τα έργα περιβάλλοντος, αποτελούν τη μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση - όπως είπε ο κ. Βουνάτσος - στην ποιότητα ζωής των πολιτών, επισημάνθηκε και το γεγονός, ότι σώθηκαν την τελευταία στιγμή οι βιολογικοί Πέτρας και Γέρας. Κάτι για το οποίο τονίστηκε η συμβολή του Νίκου Σηφουνάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey