Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και ξεκινούν μέσα στον Ιούλιο τρία τοπικά προγράμματα κατάρτισης-απασχόλησης στο Νομό Λέσβου

«Ελπίδα» σε 260 ανέργους

05/07/2012 - 15:05

Με προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση τριών τοπικών προγραμμάτων για την απασχόληση, που αποσκοπούν με δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτική να εξασφαλίσουν δουλειά σε 260 ανέργους στο Νομό Λέσβου.

Με προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση τριών τοπικών προγραμμάτων για την απασχόληση, που αποσκοπούν με δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτική να εξασφαλίσουν δουλειά σε 260 ανέργους στο Νομό Λέσβου. Χθες, με απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ πέντε τέτοια προγράμματα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στην κατάρτιση-απασχόληση συνολικά 460 ανέργων στην Περιφέρεια. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε όλα τα νησιά, από συμπράξεις φορέων στις οποίες για το Νομό Λέσβου μετέχουν και οι φορείς της αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, ο Νάσος Γιακαλής ενέταξε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, πέντε «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας». Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οι τρεις Δήμοι του Νομού, το Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ κ.ά., είχαν πάρει αποφάσεις να μετάσχουν στα τοπικά σχέδια για την απασχόληση. Ειδικότερα, δήλωσε χθες ο κ. Γιακαλής: «Η προώθηση των τοπικών σχεδίων για την απασχόληση υλοποιείται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της εποχής μας, της ανεργίας. Τα τοπικά σχέδια απασχόλησης δίνουν τη δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση και στη συνέχεια για ένταξη στην αγορά σε 460 ανέργους στο Βόρειο Αιγαίο και αναμφίβολα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη.»
 
Τα προγράμματα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσαν ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης, και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων, Παναγιώτης Γιαννιόγλου, οι εγκριθείσες προτάσεις στο Νομό Λέσβου είναι οι εξής:

- «Ακτίνες Ζωής Λέσβου», προϋπολογισμού 340.500 ευρώ, με επικεφαλής-συντονιστή φορέα της αναπτυξιακής σύμπραξης την «Ηλιακτίδα». Στη σύμπραξη μετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων η ΕΤΑΛ Α.Ε., ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, το ΓΕΩΤΕΕ, το Επιμελητήριο Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η εταιρεία I.M.C. Αιγαίου, ΚΕΚ, καθώς και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Δήμου Λέσβου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να καταρτιστούν 70 άτομα στο νησί της Λέσβου, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, για τα οποία θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί εργασία. Και σε αυτήν, όπως και σε όλες τις προτάσεις που εγκρίθηκαν, θα μειωθεί το ύψος της χρηματοδότησης αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της απασχόλησης για το σύνολο των ανέργων που θα καταρτιστούν.

- «Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο», προϋπολογισμού 295.000 ευρώ. Συντονιστής στη σύμπραξη αυτή που φέρει το διακριτικό τίτλο «Αιθάλεια», είναι το ΚΕΚ «Τεχνική Εκπαιδευτική Α.Ε.» και μετέχουν οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η ΑΝΕΛ Α.Ε., ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η «Ηλιακτίδα». Έμφαση το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει στον τουρισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες και αφορά ομοίως 70 ανέργους.

- «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 541.000 ευρώ. Η αναπτυξιακή σύμπραξη που φέρει το διακριτικό τίτλο ΑΙΟΛΚΙΑ, έχει συντονιστή το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.) και συμμετέχουν ο Δήμος Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», το Επιμελητήριο Λέσβου, ΚΕΚ κ.ά.. Το πρόγραμμα αφορά σε 120 ανέργους, μεταξύ των οποίων νέους επιστήμονες και αγρότες, οι οποίοι θα επιμορφωθούν και στη συνέχεια θα βοηθηθούν να κάνουν τις δικές τους δουλειές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey