Εξελίξεις στην υπόθεση Δήμου Λέσβου, Βασιλικής Κουρβανιού και οικογένειας Χουτζαίου

Στενεύουν τα περιθώρια…

21/06/2012 - 14:47

Όλο και περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα για την τέως διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασιλική Κουρβανιού, που εμπλέκεται νομικά ως τρίτη εναγομένη στην υπόθεση που αφορά και στο Δήμο Λέσβου κι έχει να κάνει με την αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα που ζητά η οικογένεια Χουτζαίου για το βιβλίο «Ιστορικά της Αγιάσου».

Όλο και περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα για την τέως διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασιλική Κουρβανιού, που εμπλέκεται νομικά ως τρίτη εναγομένη στην υπόθεση που αφορά και στο Δήμο Λέσβου κι έχει να κάνει με την αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα που ζητά η οικογένεια Χουτζαίου για το βιβλίο «Ιστορικά της Αγιάσου». Με πρόσφατη απόφασή του, ο Δήμος Λέσβου προέβη σε ένδικα μέσα προκειμένου να σταματήσουν οι διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης της διαταγής των εναγόντων για λογαριασμό του, κάτι που αφήνει ακόμη πιο ανυπεράσπιστη την κ. Κουρβανιού, η οποία, με το σπίτι της να απειλείται με κατάσχεση, βλέπει την υπόθεση να φτάνει κοντά στις πύλες του Αρείου Πάγου.

Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε για την περίπλοκη αυτή υπόθεση, που ξεκινά από το 2003 και φτάνει μέχρι και σήμερα και αφορά στην αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που είχε καταθέσει τότε για το βιβλίο «Ιστορικά της Αγιάσου», ο φωτογράφος Δουκάκης Χουτζαίος. Η αγωγή ήταν κατά του εκδότη, πρώην Δήμου Αγιάσου, της συγγραφέως του βιβλίου, Βασιλικής Κουρβανιού, και του επιμελητή της έκδοσης, Αντώνη Βάλεση, και μετά από δέκα χρόνια την υπόθεση συνεχίζουν ο γιος του φωτογράφου Ευστράτιος και η χήρα του, Αργυρώ, που έχουν φτάσει να διεκδικούν συνολικά 15 χιλιάδες ευρώ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για κάλυψη του ποσού και στη συνέχεια εξασφάλιση των ποσών που τους αναλογούν από τους άλλους δύο εμπλεκομένους, δεν εφαρμόστηκε κι έτσι η ενάγουσα πλευρά έφτασε να απειλεί με κατάσχεση το σπίτι της κ. Κουρβανιού στην περίπτωση που δεν εισπράξει το ποσό.

«Δεν έχω τα οικονομικά μέσα»
Κι ενώ, όπως προέκυπτε από το προηγούμενο ρεπορτάζ, η κ. Κουρβανιού είναι και η τελευταία που ευθύνεται για τις παρατυπίες που έγιναν, από πλευράς Δήμου φαίνεται πως δεν υπάρχει ελπίδα να ανατραπεί η κατάσταση.

Προχθές, ο Δήμος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προς την πλευρά Χουτζαίου, καλώντας τους ενάγοντες να ξαναγίνει η συζήτηση της ανακοπής της διαταγής πληρωμής που είχε εκδοθεί πέρυσι από τους ίδιους. Παράλληλα, έχει κάνει και αίτηση να ανασταλεί η συνέχιση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης της διαταγής.

Απελπισμένη η κ. Κουρβανιού, που μόλις χτες ενημερώθηκε ότι σήμερα το θέμα πρόκειται να περάσει από μια σύντομη ακρόαση από το Πρωτοδικείο, βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν εις βάρος της.

«Προχτές μάς κάλεσε εμένα και τον κ. Βάλεση ο δήμαρχος, με παρόντες όλους από το Οικονομικό Τμήμα και τη δικηγόρο κ. Χατζηλεωνίδα, και σήμερα (σ.σ. χτες) η ίδια μού είπε πως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα προσφύγουμε στο δικαστήριο. Απ’ ό,τι κατάλαβα μάλιστα, προκειμένου να μην πληρώσει ο Δήμος, η υπόθεση ενδέχεται να φτάσει στον Άρειο Πάγο. Εμάς μας ρώτησαν αν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε όλη αυτή την υπόθεση;», διερωτάται, προγραμματίζοντας η ίδια να ζητήσει ανακοπή της εκτέλεσης της δημοπρασίας του σπιτιού της, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και με ισχύ έξι μήνες. «Δεν έχω τα οικονομικά μέσα. Έχω στείλει επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη μήπως και κάποιος ευαισθητοποιηθεί. Έχω χάσει τον ύπνο μου», αναφέρει.

Από πλευράς της, πάντως, η δικηγόρος του Δήμου Λέσβου Ραλλού Τσακαρέλλου δηλώνει πως «ο Δήμος δε θέλει να “παγώσει” την πληρωμή, θέλει όμως να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που υπάρχουν προκειμένου να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, κάτι που κατά τον ίδιο δεν ισχύει. Η κ. Κουρβανιού θα πρέπει, από πλευράς της, να ασκήσει και η ίδια όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey