Μύθος και πραγματικότητα

Η τοξοπλάσμωση και ο ρόλος της γάτας (μέρος β΄)

16/06/2012 - 15:46

Τι επιπτώσεις έχει για τις εγκύους;
Η μόλυνση ή η αναζωπύρωση του νοσήματος έχουν σοβαρές επιπτώσεις όταν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (παρατηρείται σε 1 - 120/10.000 εγκύους).

Τι επιπτώσεις έχει για τις εγκύους;

Η μόλυνση ή η αναζωπύρωση του νοσήματος έχουν σοβαρές επιπτώσεις όταν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (παρατηρείται σε 1 - 120/10.000 εγκύους). H μόλυνση του εμβρύου κατά το πρώτο τρίτο της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να προκαλέσει την αποβολή του (από τις 1.000 αποβολές που παρατηρούνται στον άνθρωπο, οι δύο - οκτώ οφείλονται στην τοξοπλάσμωση), ενώ η μόλυνση του εμβρύου κατά το δεύτερο ή το τρίτο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αυτό.

Στις γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον έως τέσσερις - έξι μήνες πριν τη σύλληψη, αναπτύσσεται ανοσία που συνήθως προφυλάσσει το έμβρυο κατά τις μελλοντικές μολύνσεις με το παράσιτο.

Επίσης, όταν τίθεται εγκαίρως η διάγνωση στην έγκυο και ακολουθείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να μολυνθεί το έμβρυο.

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή;

Η φαρμακευτική αγωγή κατά του παρασίτου γίνεται συνήθως στον άνθρωπο και σπανίως στα ζώα και είναι αποτελεσματική μόνον κατά την οξεία φάση ή κατά τις αναζωπυρώσεις του νοσήματος (το παράσιτο είναι ευαίσθητο και καταστρέφεται όταν βρίσκεται έξω από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών της μόλυνσης, ενώ είναι απρόσβλητο όταν βρίσκεται μέσα στα κύτταρα ή μέσα στις «κύστες»).

Γι’ αυτό, η φαρμακευτική αγωγή είναι άσκοπη κατά τη χρόνια φάση της τοξοπλάσμωσης (μετά τους οκτώ πρώτους μήνες της μόλυνσης) και καθίσταται επικίνδυνη κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης, επειδή η pyrimethamine (φάρμακο επιλογής) μειώνει τη σύνθεση του φολικού οξέος στο παράσιτο, αλλά επίσης σε μητέρα και έμβρυο (κίνδυνος τερατογένεσης).

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Ο άνθρωπος περιορίζει τις πιθανότητες μόλυνσής του με το παράσιτο:
- όταν καταναλώνει βρασμένο ή κατεψυγμένο κρέας
- όταν πλένει καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώγονται ωμά (μαρούλι, ντομάτες, μήλα κ.ά.)
- όταν πλένει καλά τα χέρια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το χειρισμό του ωμού κρέατος
- όταν πίνει βρασμένο ή παστεριωμένο γάλα
- όταν καθαρίζει την αμμοδόχο της γάτας τουλάχιστον κάθε μια - δυο ημέρες
- όταν χρησιμοποιεί γάντια κατά τη φροντίδα του κήπου

Για να προληφθεί η μόλυνση της γάτας με το παράσιτο, χορηγείται στο ζώο μόνο βρασμένο κρέας (οι «κύστες» καταστρέφονται στους 66°C) ή κατεψυγμένο κρέας (οι «κύστες» καταστρέφονται σε τρεις ημέρες, στους -20° C). Η μόλυνση των φυτοφάγων και των παμφάγων ζώων αποτρέπεται όταν τα ζώα δεν έρχονται σε επαφή με τα κόπρανα της γάτας ή τα κόπρανα της γάτας απομακρύνονται κάθε μια - δυο ημέρες και κλείνονται σφιχτά σε νάυλον σακούλα.

Συνοψίζοντας...

Για να είμαστε ασφαλείς και εμείς και τα κατοικίδιά μας από το τοξόπλασμα, θα πρέπει απλά να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Ο σκύλος δεν έχει κάποια σχέση με την τοξοπλάσμωση. Αν έχουμε γατούλα και προσέχουμε τη διατροφή της, αλλά και την καθαριότητα της άμμου της, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσής της. Η σωστή ενημέρωση μας ηρεμεί, επειδή απομακρύνει την προκατάληψη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey