Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης με το Πόρτλαντ Μέιν της Αμερικής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

«Πόρτες» επικοινωνίας, με έργα 50 καλλιτεχνών

12/06/2012 - 16:32

Εγκαινιάστηκε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η εικαστική έκθεση με θέμα «Πόρτες», που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Λέσβου, το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου και η αδελφοποιημένη με τη Μυτιλήνη πόλη Πόρτλαντ Μέιν, της Αμερικής.

Εγκαινιάστηκε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η εικαστική έκθεση με θέμα «Πόρτες», που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Λέσβου, το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου και η αδελφοποιημένη με τη Μυτιλήνη πόλη Πόρτλαντ Μέιν, της Αμερικής.

Στον επάνω όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης, θα μπορεί κανείς να δει μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου μια σειρά από έργα εξεχόντων καλλιτεχνών της αμερικανικής πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Ε» ο επιμελητής της έκθεσης, Τζεφ Μπάτζερ, πρόκειται για μια ανεξάρτητη εικαστική διοργάνωση. Ο ίδιος προσπάθησε, με τα έργα που περιέλαβε, να δείξει την ποικιλία της εικαστικής σκηνής τού Πόρτλαντ, επιλέγοντας διαφορετικά είδη από καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν. Έτσι, στην έκθεση φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής, κολλάζ, χαρακτικής, φωτογραφίας κ.λπ., που καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία (ελεύθερα, εικόνες από φύση, πρόσωπα κ.ά.).

«Ζήτησα από τους συμμετέχοντες να φτιάξουν κάτι που είχε σημαινόμενα και για την Ελλάδα. Η έκθεση σηματοδοτεί το να διατηρηθούν οι πόρτες της ζωής μας ανοιχτές, με τις θάλασσες των δύο πόλεων να αποτελούν το ερέθισμα για ανταλλαγές διαφόρων μορφών πολιτισμού. Εξάλλου, η Μυτιλήνη είναι μια από τις τέσσερις “αδελφές” πόλεις του Πόρτλαντ», είπε ο κ. Μπάτζερ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι βρισκόταν και πάλι στη Λέσβο, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Mein, ποιήτρια Μαίρη Σνελλ, δήλωσε στο «Ε»: «Η Ελληνική Αδελφότητα του Μέιν στηρίζει τη Μυτιλήνη και γι’ αυτό θελήσαμε να διοργανώσουμε την έκθεση αυτή, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Η έκθεση γίνεται με δωρεές που συγκεντρώθηκαν από πραγματοποίησή της στην Αμερική, το Μάρτιο και τον Απρίλιο και η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας ανταπόκριση στον κόσμο.»

Το μήνυμα της γερουσιαστή Σνόου
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Σοφία Δόλκα, και ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Χατζηκομνηνός, ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, αλλά και καλλιτέχνες της πόλης, όπως ο Δημήτρης Καραπιπέρης, περιηγήθηκαν για ώρα στους χώρους της Πινακοθήκης, θαυμάζοντας τα έργα των 50 περίπου δημιουργών.

Ορισμένα από τα έργα των καλλιτεχνών, που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη

Ο κ. Βουνάτσος καλωσόρισε τους Αμερικανούς επισκέπτες και τους λοιπούς παρευρισκομένους, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνεργασία της αδελφοποιημένης με τη Μυτιλήνη πόλης, ειδικά μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ με τη σειρά της τον κόσμο χαιρέτισε και η κ. Δόλκα, τονίζοντας πως η έκθεση είναι σημαντική κυρίως για τη λιτή και απέριττη φιλοσοφία με την οποία στήθηκε.

Μετά την τιμητική πλακέτα που έδωσε η κ. Σνελλ στο δήμαρχο και το συνεργάτη του Νίκο Προβατά, αλλά και στην κ. Δόλκα, ακολούθησε το ενδιαφέρον και συγκινητικό μήνυμα της γερουσιαστή Ολυμπίας Σνόου, με μυτιληνιά καταγωγή, που προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο στο χώρο της Πινακοθήκης. Το ίδιο μήνυμα είχε προβληθεί και στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτλαντ τον Απρίλιο, όπου η κ. Σνόου δεν είχε καταφέρει να παρευρεθεί.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της αδελφοποίησης του Πόρτλαντ Μέιν και της Μυτιλήνης Λέσβου», ανέφερε στο μήνυμά της εκτός άλλων η γερουσιαστής. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει μια έντονη σχέση που οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο γεωγραφικές άγκυρες της ζωής μου, το Μέιν και η Ελλάδα, είναι επίσης ο θεμέλιος λίθος της καταγωγής μου ως Ελληνοαμερικανίδα.

Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν έμαθα για τη συνεργασία μεταξύ Πόρτλαντ και Μυτιλήνης, όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου. Ήταν μια καταπληκτική σύμπτωση. Συχνά αναρωτιέμαι πώς οι οικογένειές μας άφησαν τα σπίτια τους στην Ελλάδα, αναγκασμένες να εγκαταλείψουν ό,τι ήξεραν και ό,τι είχαν, για να έρθουν σ’ αυτές τις ακτές… κι όμως, τι μπορεί να είναι πιο δυνατό από την επιθυμία να χαρίσεις ένα λαμπρό μέλλον σ’ αυτούς που αγαπάς; Αυτό οραματίστηκε και ο πατέρας μου για μένα! Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να αποτυπώσουμε την κοινή ιστορία αυτών των αδελφών πόλεων, από το να γιορτάσουμε την κοινή μας κληρονομιά, που γεφυρώνει τον Ωκεανό στο πέπλο του χρόνου.»

Ακολούθησε μπουφές στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης, με νόστιμα εδέσματα που προσέφερε ο Δήμος Λέσβου στους προσκεκλημένους του, στο πλαίσιο μιας μικρής γιορτής που διοργάνωσε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey