Εν μέσω κακοκαιρίας γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μνημείων στη Λέσβο

Λιγότεροι επισκέπτες απ’ άλλες χρονιές…

20/04/2012 - 14:46

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες ήταν την Τετάρτη η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου. Παρ’ όλο που οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ικανοποιητική προσέλευση κόσμου, που ήταν λιγότερος από άλλες χρονιές, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών γιορτάστηκε σε όλες τις γωνιές του νησιού.

Ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες ήταν την Τετάρτη η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου. Παρ’ όλο που οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ικανοποιητική προσέλευση κόσμου, που ήταν λιγότερος από άλλες χρονιές, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών γιορτάστηκε σε όλες τις γωνιές του νησιού, δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να θαυμάσουν δωρεάν τα δείγματα του ιστορικού πολιτισμού του.

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων, που γιορτάζεται εδώ και 30 χρόνια από την UNESCO, ήταν «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη. Η συμβολή των τοπικών κοινοτήτων». Η ημέρα αυτή γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο και στη Λέσβο, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν φύλακες, αφού, παρ’ όλο που οι τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες δεν εξέδωσαν κάποια σχετική ανακοίνωση, πολλοί επισκέπτες φάνηκε πως είχαν ενημερωθεί από τα εθνικά Μ.Μ.Ε..

Πού πήγαν οι περισσότεροι επισκέπτες…
Η μεγαλύτερη προσέλευση παρατηρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που, παρά την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς νοτιάδες που φυσούσαν όλη την ημέρα, μέχρι και τη 1 το μεσημέρι είχε υποδεχτεί πάνω από 50 επισκέπτες, τόσο ντόπιους, όσο και από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία. Η κίνηση στο Μουσείο του Σιγρίου έχει άλλωστε αρχίσει να αυξάνεται ήδη λόγω των ημερών τού Πάσχα, ενώ πολύ περισσότεροι επισκέπτες αναμένονται προσεχώς, για τον εορτασμό της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Περίπου 25 άτομα είχαν επισκεφτεί μέχρι προχθές το μεσημέρι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, αριθμός πολύ μεγάλος για τα συνήθη δεδομένα, αφού ο συγκεκριμένος χώρος δέχεται κυρίως επισκέψεις σχολείων και ενδέχεται να μη δεχτεί κανέναν άλλον επισκέπτη σε καθημερινή βάση.

Αρκετοί ήταν και οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν ελεύθερα την ίδια μέρα στο Μουσείο Θεοφίλου, το οποίο παραμένει ανοιχτό καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών, αναμένοντας είτε την έναρξη των εργασιών στους χώρους του είτε την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι γνώριζαν για την ελεύθερη είσοδο λόγω της ημέρας και φρόντισαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, ενώ άλλοι ενημερώθηκαν επί τόπου από τη φύλακα του Μουσείου.

…και πού οι λιγότεροι
Ο άστατος καιρός επηρέασε την προσέλευση κυρίως στο Κάστρο της Μυτιλήνης, οι επισκέπτες του οποίου ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, καθώς και το Αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας στην Πέτρα, όπου ο βροχερός καιρός και το χαλάζι που έπεσε τις πρωινές ώρες, δεν ενθάρρυναν κανέναν να ξεναγηθεί στο χώρο του, παρ’ όλο που άλλες χρονιές τέτοια μέρα δέχεται πολλούς επισκέπτες. Λίγοι ήταν και οι επισκέπτες στο Κάστρο του Μολύβου, κυρίως Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ η Διεθνής Ημέρα Μνημείων δεν είχε κάποια διαφορά για το Αρχαίο Θέατρο, το Ιερό των Μέσσων και τον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής, που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο ούτως ή άλλως.

Τέλος, κλειστά παρέμειναν λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ της Μυτιλήνης, όπως και το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Τεριάντ, όπου συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής του κτηρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey