FOLLOW US

Γενικές Κοινωνία

  • Βιβλιοπαρουσίαση από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και τη «Λεσβιακή Παροικία», στο Μουσείο των Αθηνών
«Ουρανία», της Ειρήνης Βεκρή

Οι εκδόσεις «Αιολίδα», η «Λεσβιακή Παροικία» και το Μουσείο Αθηνών παρουσιάζουν την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα του Μουσείου, το βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή «Ουρανία».

Οι εκδόσεις «Αιολίδα», η «Λεσβιακή Παροικία» και το Μουσείο Αθηνών παρουσιάζουν την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα του Μουσείου, το βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή «Ουρανία».

Ο κόσμος των ελληνικών νησιών του 16ου αιώνα δοκιμάζεται σκληρά από τους πειρατές, τους Τούρκους και τους Φράγκους. Η μικρή Ουρανία βιώνει απρόσμενους ξεριζωμούς: Αμοργός, Λέσβος, Μικρά Ασία. Φουρτουνιασμένες κυκλαδίτικες θάλασσες, ήρεμα νερά του κόλπου της Καλλονής και της Γέρας, μεγάλα και μικρά μπουγάζια, νησιά και βραχονησίδες απέναντι. Το χέρι του Θεού - η Μοίρα, κλείνει και ανοίγει δρόμους, ανατρέπει και δημιουργεί με τα χωριά που καίγονται, τα σχολεία που ιδρύονται, τα μοναστήρια που αναπαύουν, τα μηνύματα που ταξιδεύουν στη γυάλα, τα χαρτιά που σφηνώνονται στη χαραμάδα της πόρτας, τους λογισμούς που αχνογράφονται στην ψυχή. Ο πηγαιμός για την Ιθάκη.

Μύθος και ιστορία…
Η «Ουρανία» είναι το πρώτο βιβλίο από τη σειρά «Χίλια μύρια κύματα μακριά» και αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε ο διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικρασιατικής Γης», στον οποίο και διακρίθηκε. Μέσα από τις σελίδες του, η Ειρήνη Βεκρή συνταιριάζει στο υφαντό του μύθου και της φαντασίας τα ιστορικά γεγονότα με τις διηγήσεις και τις μνήμες των παππούδων της, που πέρασαν το πιο μεγάλο μέρος της ζωής τους στον Κυδωνότοπο, το Αϊβαλί.

Ο λογοτέχνης Στρατής Χαβιαράς γράφει για το βιβλίο καλώντας τους αναγνώστες να το διαβάσουν: «Χίλια μύρια κύματα μακριά, ο Κυδωνότοπος της Ειρήνης Βεκρή είναι η “αλησμόνητη πατρίδα” και η Ουρανία μια εμβληματική ηρωίδα, που σφύζει από ζωντάνια και φυσάει ζωή στην ιστορία του Αιγαίου, ακόμα και στα κενά της ιστορίας, συμπληρώνοντάς τα με αξέχαστους χαρακτήρες κι εξίσου εμβληματικά επεισόδια, του κακού και του καλού. Η έρευνα υπήρξε εκτεταμένη, η δημιουργική φαντασία πλήρης απροσδόκητων συνειρμών. Η Ουρανία είναι ένα πλούσιο σε εμπειρίες ανάγνωσμα και η Ειρήνη Βεκρή κερδίζει τους αναγνώστες με τη μαγεία του ταλέντου της. Τιμήστε το δεόντως. Διαβάστε το.»

Για τη συγγραφέα…
Η Ειρήνη Π. Βεκρή γεννήθηκε το 1950 στη Μυτιλήνη. Οι ρίζες της ξεκινούν από το Αϊβαλί, το Πλωμάρι και τη Σμύρνη. Παντρεύτηκε νωρίς τον Παρασκευά Βεκρή από την Αμοργό κι ύστερα σπούδασε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την Πληροφορική. Δούλεψε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και 28 στο Πολεμικό Ναυτικό, τα τελευταία στην Υδρογραφική Υπηρεσία, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Επειδή οι κλασσικές γιαγιάδες ασχολούνται με παραμύθια και ιστορίες, άρχισε κι εκείνη να γράφει μόλις απέκτησε τον τίτλο της γιαγιάς. Αν και είχε γράψει πολύ κώδικα σε γλώσσες προγραμματισμού, πολλά ενημερωτικά-εισηγητικά σημειώματα και τεχνικές προδιαγραφές, παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τελευταία ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Ναυτική Ελλάς» και «Αιολίδα» της «Λεσβιακής Παροικίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Η Θεία Έλλη» Γυναίκα και Ποίηση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top