Ξεσηκωμός για «Καλλικράτη»

01/07/2012 - 05:56
Σε διαδρομή Μυτιλήνη - Καλλονή μέσω… Αγιάσου εξελίχθηκε η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, η οποία, παρά τις εντάσεις και τις βαριές κουβέντες, κατάφερε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση.
Σε διαδρομή Μυτιλήνη - Καλλονή μέσω… Αγιάσου εξελίχθηκε η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, η οποία, παρά τις παλινωδίες, τις εντάσεις και τις βαριές κουβέντες που ανταλλάχθηκαν, όσο και αν δε φαινόταν για αρκετή ώρα πως ήταν εφικτό, κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση και μάλιστα ομόφωνη. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν να υπάρξει οργανωμένη παλλεσβιακή αντίδραση στα στρεβλά του «Καλλικράτη», με πρώτο και βασικότερο στόχο το χωροταξικό. Η πρόταση που υιοθετήθηκε ήταν να ζητηθεί σε επίσκεψη στον υπουργό Εσωτερικών στην Αθήνα να εφαρμοστεί η πρόταση του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ώστε να γίνει η Λέσβος πέντε δήμοι.

Σε συνέχεια του αιτήματος όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συζητήθηκε την Τετάρτη το θέμα του «Καλλικράτη» και των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφαρμογή του νόμου για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Προβλήματα που περιγράφηκαν απ’ το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και το δήμαρχο ως τεράστια και σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Συμμαχίες…
Τη συζήτηση άνοιξε ο Άρης Χατζηκομνηνός, που συγχαίροντας τους πολίτες της Καλλονής, υπό το δικηγόρο Γιάννη Βαβλαδέλλη, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το χωροταξικό, δήλωσε την ανάγκη να υπάρξει σθεναρή και άμεση αντίδραση. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, λέγοντας πως «δεν τον έπεισε απ’ τη στάση του ότι δεν τον θέλει τον “Καλλικράτη”», ενώ σε στιγμές αντιπαράθεσης με τον κ. Βουνάτσο τον κατηγόρησε πως «όλα έγιναν γιατί φοβάται μη γίνουν εκλογές». «Όμως ως νομικός πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για εκλογές πριν τη λήξη της θητείας σας», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηκομνηνός.
Ο Παντελής Πατερέλλης, ξεκινώντας με μια αναδρομή στις αλλαγές του «Καποδίστρια», μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη διοίκηση των δήμων, ενώ ανέδειξε το «έλλειμμα» εκχώρησης αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια απ’ τη δημοτική αρχή. Έστω και ατύπως, όπως είπε ο κ. Πατερέλλης, μεταφέροντας την εμπειρία του απ’ τα χρόνια που ήταν αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν έργα στα χωριά. Ο ίδιος, όπως και πολλοί σύμβουλοι, στη συνέχεια υποστήριξαν πως θα πρέπει η Λέσβος να συνάψει συμμαχίες και με άλλα μεγάλα νησιά που αντιμετωπίζουν τις ίδιες επιπτώσεις της μεταρρύθμισης, όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Απ’ την πλευρά του, ο Βαγγέλης Παλαιολόγος υπογράμμισε ότι δικαιώθηκε η παράταξή του που εγκαίρως προειδοποιούσε πως η όλη μεταρρύθμιση δεν είναι παρά ένας μηχανισμός της κεντρικής εξουσίας για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των αυτοδιοικητικών δράσεων. Προσέθεσε δε, πως όλες αυτές οι αλλαγές συνοδεύτηκαν απ’ την τεράστια μείωση των διατιθέμενων πόρων προς την αυτοδιοίκηση, πόρων θεσμοθετημένων που παρακρατούνται και δεν αποδίδονται.

Κινητοποιήσεις
Ο Γιώργος Πάλλης, μιλώντας για αποδόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», ανέφερε πως το όλο θέμα πρέπει να απασχολήσει τις τοπικές κοινωνίες. Μονόδρομος, όπως είπε, είναι η επιλογή των κινητοποιήσεων, ενώ ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή την κάλεσε να διαλέξει όχθη, αφού στην πράξη η αγωνία της να διαχειριστεί την καθημερινότητα συμπράττοντας στις επιλογές του «Καλλικράτη» είναι διαπιστωμένο ότι δε φέρνει αποτέλεσμα.
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του προέδρου, Χρήστου Κορδώνη, συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Στέφανος Αποστόλου, που δήλωσαν ότι παρέστησαν για να ακούσουν τις προτάσεις του σώματος. Ακόμη μίλησε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ., Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, εκφράζοντας την άποψη του κόμματός του για να αλλάξει το χωροταξικό, ενώ εκ μέρους τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κατατέθηκε απ’ το Νίκο Χρυσάφη υπόμνημα με τις θέσεις για τον «Καλλικράτη».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Γιάννη Βατού, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη «χλιαρή» αντίδραση που είχε το χωροταξικό απ’ τους φορείς της Λέσβου όταν γινόταν η μεταρρύθμιση, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Κρήτη, τονίζοντας ότι ζητούμενο πλέον είναι πώς θα δράσουμε για να αλλάξει το χωροταξικό.

Κύμα αγανάκτησης
Απ’ την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, που μίλησε στη συνέχεια, κατ’ αρχάς ανέφερε για το μόρφωμα: «Την ευθύνη την έχουμε όλοι μας. Η αντίδραση που προβάλαμε δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ίσως όμως δεν το πιστεύαμε πως θα υπάρξει νους που θα επέβαλλε μια τέτοια κατάσταση, ένας δήμος η Λέσβος.» Ο ίδιος πρότεινε στη συνέχεια να υπάρξει ένα κύμα αγανάκτησης σε παλλεσβιακό επίπεδο και να υπάρξει κεντρικά διεκδίκηση λύσης.
Τελικά, με πρόταση του Άρη Χατζηκομνηνού και με τη συμφωνία όλου του Συμβουλίου υιοθετήθηκε η άποψη του κ. Πατέστου «να υπάρξει ξεσηκωμός της Λέσβου κατά του χωροταξικού, ώστε να μας ακούσει επιτέλους η κεντρική εξουσία».
Ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα συγκροτήσουν επιτροπή, η οποία θα ενημερώσει και θα συστρατεύσει όλους τους φορείς, προκειμένου να διαμορφωθεί το διεκδικητικό πλαίσιο της Λέσβου για αλλαγή του χωροταξικού, αλλά και για μια σειρά βελτιώσεων στον «Καλλικράτη». Με συνοπτικές διαδικασίες επιλέχθηκε, σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, να αντιταχθεί η Λέσβος στον ένα δήμο με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχε εισηγηθεί τη δημιουργία πέντε ΟΤΑ ως διάδοχη κατάσταση των 13 καποδιστριακών δήμων.

Δημοψήφισμα…
Στο θέμα τοποθετήθηκαν ακόμη ο Κώστας Φραγκόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι προ της μεταρρύθμισης, τόσο το θέμα της υγείας όσο και του «Καλλικράτη», δε θα απασχολούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά την ΤΕΔΚ. Ο Χρύσανθος Αργυρίου, αποδοκιμάζοντας το κλίμα της αντιπαράθεσης που είχε προηγηθεί, ανέφερε πως αν η κεντρική εξουσία παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, ουδέποτε θα άκουγε τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανάλογη στάση με των Αγριτών στην περίπτωση του πεδίου βολής, του οποίου την απομάκρυνση με αγώνα πέτυχαν, εισηγήθηκε ο Δημήτρης Κάσσιος για το θέμα του «Καλλικράτη», ενώ ο Παναγιώτης Σταμάτης αναφέρθηκε στην πάντα περήφανη τοπική αυτοδιοίκηση, που πλέον έχει καταντήσει επαίτης γιατί φοβάται να διεκδικήσει σθεναρά ό,τι της οφείλουν.
Αναφορές στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημήτρη Βουνάτσου σχετικές με τη μεταρρύθμιση και την πρόθεση του δημάρχου να διενεργήσει δημοψήφισμα διάβασε η Αναστασία Αντωνέλλη, θέλοντας έτσι να αντικρούσει την κατηγορία που απηύθυνε ο Παντελής Πατερέλλης στην παράταξη της πλειοψηφίας ότι «άλλα λέει κι άλλα κάνει».
Ο Γιώργος Κυριαζής, αμέσως μετά, θύμισε στο Συμβούλιο τι προτάσεις είχαν κατατεθεί εν όψει της ψήφισης του «Καλλικράτη», όπου - όπως είπε - είχαν αποκλειστεί οι περιπτώσεις να γίνει το νησί ένας ή δύο δήμοι. Ο Δημήτρης Ζαφειρίου κάλεσε όλους τους συμβούλους «να μιλάμε λιγότερο και να έχουμε περισσότερη ουσία στην άποψή μας».
Ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, υποστήριξε ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει άμεσα και θεσμικά να αναδομηθεί, ενώ, τέλος, απ’ τους συμβούλους ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, ασκώντας κριτική στα άδεια έδρανα, κάλεσε το δήμαρχο να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια της διεκδίκησης, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να σταματήσουν να μαραζώνουν τα χωριά της λεσβιακής υπαίθρου.
Τελευταίος, μίλησε ο Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος κατ’ αρχάς επεχείρησε να απαντήσει σε αρκετά σημεία της κριτικής που δέχθηκε, ενώ στη συνέχεια εξέθεσε την άποψή του πως η επιλογή κάθε νησί και δήμος ήταν ενταγμένη στην αντίληψη των δύο μεγάλων κομμάτων να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου και των βουλευτικών εκλογών, αφού θεωρούν ότι έχοντας τον ένα δήμαρχο δικό τους, μπορούν να ελέγξουν το εκλογικό σώμα. Μίλησε ακόμη για τη δημοκρατικότητα του θεσμού, ενώ επανέλαβε τέλος την πρόθεσή του, ανεξάρτητα απ’ τον «ξεσηκωμό» που συμφωνήθηκε, να διενεργήσει δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη», όπως κι έχει δεσμευτεί.


Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου
Όλοι μαζί για την υγεία

Τις γνωστές θέσεις των Εργαζομένων και των Γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εν όψει της αναδιάταξης στο χώρο της υγείας υιοθέτησε, και μάλιστα ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Το Συμβούλιο δε, με πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, θα προσθέσει στο ίδιο ψήφισμα και προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενισχύοντας το πλαίσιο διεκδίκησης που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές.


Την προηγούμενη βδομάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδώνη, ζητώντας του να φέρει το θέμα προς συζήτηση. Πράγματι, προχθές, κλήθηκαν απ’ τον πρόεδρο και μίλησαν, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις τους για τις εξελίξεις και τις προωθούμενες απ’ την κυβέρνηση αλλαγές στον τομέα της διοίκησης της υγείας, ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δήμος Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Φώντας Αυγερινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Προβέτζας. Στο ίδιο θέμα μίλησε παρουσιάζοντας την άποψη της διοίκησης, αλλά και απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν απ’ τους συμβούλους, και ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος.
Στη συζήτηση, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, εκτός των απόψεων όλων των πλευρών έγιναν ερωτήσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν θα σταματήσει η πληρωμή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ, τι μέλλει γενέσθαι με τις περιφερειακές μονάδες υγείας σε Μανταμάδο, Πέτρα και Γέρα, πώς θα λειτουργήσει το ενιαίο διοικητικό σύστημα των νοσοκομείων στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και το σύστημα προμηθειών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κ.λπ., ενώ απ’ τον κ. Παπαδόπουλο έγινε και παρουσίαση των έργων που έχουν δρομολογηθεί για το Νοσοκομείο.


ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πρέπει να λειτουργήσει με στόχους και κανόνες
Όχι άλλη… υγεία

Κατά τη γνωστή ατάκα απόγνωσης του Νίκου Κούρκουλου στον ελληνικό κινηματογράφο «όχι άλλο κάρβουνο!», όσοι παρακολούθησαν - αν όχι όλοι, πιστεύουμε η συντριπτική πλειοψηφία τους - ακόμη και απ’ τον καναπέ του σπιτιού τους την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, αυθόρμητα, ίσως με την ίδια απόγνωση του ηθοποιού, βγάζουν την κραυγή: «Όχι άλλη υγεία!»
Η περίπου τετράωρη διάρκεια του θέματος, η έλλειψη προκαθορισμένων κανόνων για το πώς θα διαρθρωθεί η συζήτηση, οι ατέλειωτες τοποθετήσεις επαϊόντων και μη, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το όλο ζήτημα «υγεία» δεν ήταν στις διαστάσεις που όφειλε να έχει για την τοπική κοινωνία - για ένα δημοτικό συμβούλιο δηλαδή (αλλιώς, για παράδειγμα, απασχολεί το κοινοβούλιο), ήταν οι κύριες αιτίες που η υιοθέτηση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας των Εργαζομένων του Νοσοκομείου (έστω και με προσθήκες) αποτέλεσε την αφορμή να μη συζητηθούν περί τα 20 θέματα της ημερήσιας διάταξης και να μη ληφθούν αποφάσεις που επείγουν για αυτά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, ως όργανο, συζητά τρεις κατηγορίες θεμάτων: αυτά για τα οποία γίνεται ενημέρωση του σώματος, αυτά για τα οποία γνωμοδοτεί μόλις του ζητηθεί απ’ το φορέα που προβλέπεται να αποφασίσει και αυτά για τα οποία αποφασίζει, κι είναι συγκριτικά τα περισσότερα. Η έκδοση ψηφισμάτων ως επί το πλείστον αφορά στην έκφραση της πολιτικής άποψης του οργάνου για θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η υγεία (και ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;) είναι ένα θέμα άμεσου ενδιαφέροντος όλων κι ως τέτοιο έπρεπε πράγματι να απασχολήσει το Συμβούλιο. Παρ’ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν έχει καμμία απολύτως σχετική αρμοδιότητα.
Βάσει όμως των παραπάνω, αλλά και δεδομένης παλαιότερης πρότασης της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να υπάρξει συζήτηση για το θέμα της υγείας, θα περίμεναν οι σύμβουλοι, αλλά και η κοινή γνώμη, να γίνει μια ξεχωριστή συζήτηση, κι όχι το ψήφισμα των συνδικαλιστών να δώσει την αφορμή για τον προχθεσινό, χωρίς τέλος «αχταρμά».
Να το διευκρινίσουμε καλύτερα: υγεία δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές επιλογές για το Νοσοκομείο, ο απολογισμός της διοίκησης και οι προτάσεις των Γιατρών και των Εργαζομένων. Υγεία για τη Λέσβο είναι και η πρωτοβάθμια παροχή φροντίδας, των υπηρεσιών υγείας στον ντόπιο πληθυσμό της πόλης και των χωριών, που δυστυχώς μόνο ακροθιγώς - σε ό,τι αφορά σε κάποια περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας - απασχόλησε την κουβέντα, είναι οι υποδομές και τα μέσα σε όλο το νησί, είναι οι ειδικές τοπικές ανάγκες για τις οποίες ελάχιστα ή καθόλου έγινε κουβέντα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να διαλέξει: ή να αρκεστεί σε μία σύντομη συζήτηση επί του αιτήματος για το ψήφισμα των συνδικαλιστών, ή να συζητήσει, οργανωμένα και ολοκληρωμένα, σε μια αφιερωμένη στο θέμα συνεδρίαση, με μια καλά δουλεμένη εισήγηση, η οποία να περιελάμβανε και την κατάθεση προτάσεων-διεκδικήσεων για την υγεία στη Λέσβο. Μια συζήτηση με συγκεκριμένο στόχο, κι όχι έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Η προχθεσινή συνεδρίαση, πέραν της δυνατότητας που έδωσε σε παλλεσβιακό επίπεδο να προβάλουν τις θέσεις τους, και τηλεοπτικώς, ο διοικητής του Βοστάνειου, οι συνδικαλιστές, αλλά και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που δικαίως και λόγω του επαγγέλματός τους είχαν επεξεργασμένη άποψη, δεν προσέφερε τίποτε άλλο. Πάντως, ακόμη κι έτσι, ο «αχταρμάς» θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν κανόνες χρόνου, προς όλους, αλλά και μια πιο σφιχτή διαδικασία: ποιοι θα ρωτήσουν, πότε, ποιους, πόσο θα διαρκέσουν οι απαντήσεις.
Για αυτό λοιπόν φτάνει, όχι άλλη… «τέτοια» υγεία.

Μαρίνα Πολλάτου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey