Έκθεση-θεσμός

01/07/2012 - 05:56
«Άνοιξε», το Σάββατο το βράδυ, η 14η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο πρώην Ελαιοτριβείο, σήμερα Πολύκεντρο, του Μανταμάδου.
«Άνοιξε», το Σάββατο το βράδυ, η 14η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο πρώην Ελαιοτριβείο, σήμερα Πολύκεντρο, του Μανταμάδου. Έσφυζε από κόσμο το αμφιθέατρο του αύλειου χώρου του Πολύκεντρου, από κόσμο που είχε την ευκαιρία να θαυμάσει στους χώρους του, που είχαν διαμορφωθεί όπως κάθε χρόνο ειδικά για την Έκθεση Κεραμικής, τα έργα των 43 συμμετεχόντων κεραμιστών-αγγειοπλαστών, αλλά και αυτά που κατασκεύασαν μαθητές τους, καθώς και να ενημερωθεί για την ιστορία της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής, αλλά και σχετικά με τις τεχνικές τους.

Με πολύ κόσμο και επιτυχία στέφθηκαν τα εγκαίνια της 14ης Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής, το Σάββατο το βράδυ στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Μιας έκθεσης που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καλλιτέχνες της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής, τόσο από τη Λέσβο, όσο και από άλλα νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από τα παράλια της Τουρκίας, συμβάλλοντας στην προβολή όχι μόνο των προϊόντων, αλλά και της ιστορίας της τέχνης της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής.


Η έκθεση…
Στην κεντρική αίθουσα του Πολύκεντρου, όπου δεσπόζουν και τα δύο εντυπωσιακά πιεστήρια του παλιού ελαιοτριβείου, βρίσκονταν εκτεθειμένα όλα τα έργα των συμμετεχόντων στη φετινή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής. Έργα κάθε ρυθμού και τεχνοτροπίας, από κλασσικά παραδοσιακά σκεύη, μέχρι έργα μοντέρνας αισθητικής, που κυριολεκτικά μαγνήτιζαν το βλέμμα με τα εντυπωσιακά τους χρώματα.
Εντυπωσιακός, όμως, είναι φέτος και ο αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και οι περιοχές προέλευσής τους. Εκτός από παλιούς και νέους κεραμίστες και αγγειοπλάστες της Λέσβου, στη φετινή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής υπάρχουν συμμετοχές καλλιτεχνών από Χίο, Σάμο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κρήτη, Ικαρία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Σμύρνη, Αϊβαλί, Αδραμύττι και Ίμβρο, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει και η Κύπρος.

Στους βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Πολύκεντρου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και την τεχνική της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής, μέσα από πληροφοριακό υλικό που ήταν ανηρτημένο στους τοίχους, αλλά και να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα, από παραδοσιακά ζυμαρικά μέχρι γλυκά του κουταλιού και σαπούνια, όλα φτιαγμένα από γυναίκες του Μανταμάδου.
Σε ξεχωριστό, για πρώτη φορά, χώρο από αυτόν της κεντρικής έκθεσης, βρίσκονταν επίσης έργα μαθητών των κεραμιστών της Λέσβου.

Τα εγκαίνια…


«Δε διεκδικούμε το αλάθητο, άλλωστε μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα αποφεύγει τα λάθη»… Χαρακτηριστική η εισαγωγή αυτή που έγινε από το δήμαρχο Μανταμάδου, κ. Στέφανο Αποστόλου, ο οποίος τόνισε, στην ομιλία του για τα εγκαίνια της έκθεσης, τη σημασία τής επί 14 χρόνια προσπάθειας που γίνεται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να «ανοίγει» κάθε χρόνο το Πολύκεντρο του Μανταμάδου για την Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής. «Αυτοί οι καλλιτέχνες, οι δικοί μας, πιάνουν γη και μας… απογειώνουν!», τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το όνειρο των διοργανωτών είναι η έκθεση κεραμικής να γίνει, σταδιακά, πανελλαδική και αργότερα και μεσογειακή.
Το χαιρετισμό του κ. Αποστόλου ακολούθησαν αυτοί των βουλευτών Γιάννη Γιαννέλη και Νίκου Σηφουνάκη, καθώς και εκπροσώπων της Τουρκίας, αλλά και της προέδρου του Συλλόγου Κεραμιστών Λέσβου, κ. Μάρως Κρητικού, και του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου, κ. Ηλία Κουρτζή.
Τις ομιλίες των επισήμων ακολούθησε η εμφάνιση, με παραδοσιακούς χορούς, του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου Ελληνίδων από τις Σέρρες.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μανταμάδου, κ. Αποστόλου, μαζί με το μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομο, καθώς και τους Γιάννη Γιαννέλη και Νίκο Σηφουνάκη, εγκαινίασαν τη 14η Έκθεση Κεραμικής, η οποία άνοιξε για το κοινό.


Σημαντική η ανταλλαγή ιδεών…
«Φέτος, η Έκθεση Κεραμικής έχει περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά», λέει μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιστών Λέσβου «Το Έοργον», κ. Μάρω Κρητικού. «Τόσο τα εκθέματα των ντόπιων κεραμιστών, όσο και αυτών από άλλα μέρη της Ελλάδας και από τη γειτονική Τουρκία, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για έργα από όλες τις τάσεις και για διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Είναι εντυπωσιακό το ότι, ενώ όλοι εκφραζόμαστε με το ίδιο μέσο, τον πηλό, χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους. Λίγο νωρίτερα, συναντηθήκαμε με τους συμμετέχοντες συναδέλφους και συζητήσαμε όλοι μαζί. Ήταν μια πολύ γλυκιά συνάντηση, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε θέματα γύρω από την κεραμική και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, ενώ οι κεραμίστες της Λέσβου δώσαμε δώρα, δικά μας κεραμικά, στους φιλοξενούμενους συμμετέχοντες. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα υπάρξει χώρος και χρόνος να ετοιμάσουμε κάποια κομμάτια από κοινού. Να τονίσω ότι όλα γίνονται πάντα με τη ζεστή παρουσία του δημάρχου Μανταμάδου, του κ. Στέφανου Αποστόλου, ενώ υπήρξε και πολύ καλή συνεργασία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου μας, αφού όλοι μαζί δουλέψαμε για να στηθεί η έκθεση.»

«Έχει πολύ ενδιαφέρον η φετινή έκθεση», λέει η κεραμίστρια κ. Γιωργίνα Ζαχαριάδου, η οποία συμμετέχει στην Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής από την αρχή του θεσμού. «Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν η επαφή και η γνωριμία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, η ανταλλαγή απόψεων, που κάνει και τη δουλειά μας να ανεβαίνει. Ο θεσμός αυτής της Έκθεσης πρέπει να κρατήσει, γιατί βοηθάει το νησί και τον πολιτισμό μας…»

Συμμετοχές από άλλες περιοχές…
Ο κ. Τάσος Πατινιώτης, κεραμίστας από την Αθήνα, ο οποίος ασχολείται πολύ και με τη διοργάνωση σεμιναρίων κεραμικής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμμετέχει για πρώτη φορά στην Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής και δηλώνει πολύ ευχαριστημένος. «Ήρθαμε, ακούσαμε, συζητήσαμε…», λέει. «Θα ήταν ωραίο να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσε να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο, πάντα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των ντόπιων κεραμιστών. Όλοι μαζί και με τους Τούρκους κεραμίστες που είναι πολύ καλοπροαίρετοι, μπορούμε να κάνουμε πολλά.»
Ο κ. Βάσος Δημητρίου, ο πρόεδρος των Κεραμιστών Κύπρου, εκπροσωπεί για πρώτη φορά το νησί του. «Ήρθα έπειτα από προσωπική πρόσκληση που μου έγινε, δεν ήξερα πολλά για τη συγκεκριμένη έκθεση», λέει. «Μου άρεσε πολύ η οργάνωση, η φιλοξενία, αλλά και ο χώρος όπου πραγματοποιείται, η δυνατότητα που δίνεται στον καθένα να εκθέσει τη δουλειά του. Φυσικά και θα έρθω και του χρόνου, εάν μου ξαναγίνει πρόσκληση.»


Από την Τουρκία στη Λέσβο
Για πρώτη φορά, στην Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, παρευρέθηκε και ο δήμαρχος του Kücükkuyu (Κουτσούκ-κουγιού) της Τουρκίας, κ. Σενγκίζ Μπαλκάν, καθώς και η αντιδήμαρχος κ. Σεχέρ Σοζέν, οι οποίοι τίμησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης με την παρουσία τους, ενώ προσκάλεσαν για πρώτη φορά την Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής να συμμετάσχει, μαζί με τα χορευτικά του δήμου Μανταμάδου, στο φεστιβάλ του Κουτσούκ-κουγιού στις 8 και 9 Αυγούστου.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης 11 κυρίες από τη Σμύρνη, οι οποίες ήρθαν στη Λέσβο ειδικά για την Έκθεση Κεραμικής.
«Είναι κάτι πολύ σπάνιο και σημαντικό, για όλο το νησί της Λέσβου, αλλά και για εμάς από την Τουρκία», λέει η εκπρόσωπος των Τούρκων κεραμιστών Yildiz Aker, η οποία, ερχόμενη από το Αϊβαλί, συμμετέχει στην Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είχε συμμετάσχει με την ομάδα του Μανταμάδου και στο φεστιβάλ «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός», στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Και η ίδια τονίζει τη σημασία της ανταλλαγής ιδεών μέσω της συνάντησης των κεραμιστών. «Είναι σημαντική αυτή η συνάντηση, γιατί έτσι συζητάμε και το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί, την επόμενη χρονιά.» Άλλωστε, στο χαιρετισμό της και με αφορμή την εικόνα των χελιδονιών στο έντυπο της έκθεσης, η ίδια είχε πει: «Όπως τα χελιδόνια που κάθε χρόνο την ίδια εποχή συναντώνται στο ίδιο μέρος, έτσι και εμείς… Το χελιδόνι θα πρέπει να γίνει το σύμβολο της Έκθεσης του Μανταμάδου…»
Η 14η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey