Έργα υποδομής και επενδύσεις στα νησιά

01/07/2012 - 05:56
Ήταν 14 Φεβρουαρίου τού 1992 όταν η «Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη των προβλημάτων των ακριτικών περιοχών της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» κατέθεσε το πόρισμά της στο Προεδρείο της Βουλής. Ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου τού 1990 με τη συγκρότηση της Επιτροπής.
Παρά τη λιτότητα...

Ήταν 14 Φεβρουαρίου τού 1992 όταν η «Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη των προβλημάτων των ακριτικών περιοχών της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» κατέθεσε το πόρισμά της στο Προεδρείο της Βουλής. Ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου τού 1990 με τη συγκρότηση της Επιτροπής.

Στο πόρισμα καταγράφονται μια σειρά μέτρων που θα έπρεπε να ληφθούν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Από αυτά ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί. Όμως το σημαντικότερο από όλα είναι το πνεύμα που διέπει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπή της Βουλής, όπως συνηθίζονταν να αποκαλείται. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στη μάχη για τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά.

Στις αρχές της δεκαετίας τού 1990, η Ελλάδα αντιμετώπιζε μία ακόμη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή της Βουλής δεν έβαλε σε προτεραιότητα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Στάθηκε κυρίως στην ανάγκη ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου και της Θράκης. Χαρακτηριστικά, το πόρισμα τόνιζε: «Είναι απολύτως αναγκαίο να διαμορφωθεί μια μόνιμη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, που αποτελούν σήμερα τον πιο νευραλγικό και κρίσιμο χώρο της επικράτειας.
Χρειάζεται γι’ αυτό η πανεθνική συσπείρωση και κινητοποίηση όλων των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της περιοχής.»


Η απόφαση για τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής, που υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Παναγή Τσαλδάρη


Οικονομική... θωράκιση
Μάλιστα, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους κρινόταν αναγκαία και για στρατηγικούς λόγους.
Συνολικά το πνεύμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλες οι πτέρυγες της Βουλής έθετε ως προτεραιότητες τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που είναι αναγκαία στα νησιά (π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, ελικοδρόμια) και τη χορήγηση κινήτρων για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Μέσα σε αυτό το πόρισμα εμφανίζεται, ίσως για πρώτη φορά, η ιδέα του ενιαίου εθνικού χώρου (Αιγαίο, Κύπρος, Θράκη). Επίσης μπαίνουν στην ίδια μοίρα η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών, που δυστυχώς ποτέ δεν αποτυπώθηκε στα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων που θέσπισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Η συγκρότηση εκείνης της Επιτροπής ήταν το αποτέλεσμα των αγώνων που είχαν πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλους του νησιωτικούς νομούς της χώρας και τη Θράκη, από το δεύτερο μισό της δεκαετίας τού 1980 και μετά. Πρωτεργάτες στους αγώνες αυτούς ήταν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που είχαν στηθεί σχεδόν σε κάθε νησί κι είχαν θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ανάπτυξης. Στη Λέσβο, το κέντρο των αγώνων ήταν η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Επιβίωση και Ανάπτυξη της Λέσβου», κι η κορυφαία στιγμή των αγώνων ήταν οι κινητοποιήσεις τού 1987.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Γιαννέλης, Θεοφάνης Δημοσχάκης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, Αναστάσιος Καραμάριος, Πασχάλης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Λιάπης, Άγγελος Μπρατάκος, Γεώργιος Παυλακάκης, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Στέφανος Στεφανόπουλος, Βιργινία Τσουδερού. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι Ελευθέριος Βερυβάκης, Νικόλαος Ζαμπουνίδης, Αντώνιος Κοτσακάς, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Στέλιος Παπαθεμελής, Παναγιώτης Σγουρίδης, Νικόλαος Σηφουνάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Κοσμάς Σφυρίου και Απόστολος Φωτιάδης. Από το Συνασπισμό της Αριστεράς συμμετείχαν οι Στρατής Κόρακας και Αλέξης Σεβαστάκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey