Στο 0,81% η «εκτός των τειχών» Αριστερά

01/07/2012 - 05:56
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύεται ως η νέα ισχυρή δύναμη στο χώρο της αντισυστημικής Αριστεράς, δηλαδή μεταξύ των μικρών κομμάτων της Αριστεράς, που παρά τις δυσκολίες επιμένουν να κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με το δικό τους ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύεται ως η νέα ισχυρή δύναμη στο χώρο της αντισυστημικής Αριστεράς, δηλαδή μεταξύ των μικρών κομμάτων της Αριστεράς, που παρά τις δυσκολίες επιμένουν να κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με το δικό τους ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα. Σε αυτές τις εκλογές το σχήμα αυτό πήρε 238 ψήφους, ή ποσοστό 0,33%.

101 ψήφους πιο χαμηλά βρέθηκε το Κ.Κ.Ε. (μ-λ) παρά το ότι σε αυτές τις εκλογές έκανε προεκλογική καμπάνια και το ψηφοδέλτιό του στελεχώθηκε από την κ. Μαρία Πετρά, που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη. Το Μ-Λ Κ.Κ.Ε. έμεινε στις 122 ψήφους και το ποσοστό του είναι 0,17%. Το ΕΕΚ, που κατέβηκε για πρώτη φορά αυτόνομο σε βουλευτικές εκλογές, πήρε μόλις 63 ψήφους και ποσοστό 0,09%. Η υποψήφιά του είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδώ και ένα χρόνο περίπου. Τέλος, η ΟΑΚΚΕ καταλαμβάνει την τελευταία θέση του χώρου, με 0,03% και μόλις 23 ψήφους.

Τι συμβαίνει
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο χώρος αυτός, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται κάθε φορά που γίνονται βουλευτικές εκλογές, πήρε 583 ψήφους ή ποσοστό 0,81%. Το ίδιο ποσοστό είχε επιτύχει ο χώρος και στις εκλογές του 2007, αλλά οι ψήφοι που είχε πάρει ήταν 619. Τότε οι οργανώσεις που συγκρότησαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που να τους εκφράζει όλους και είχαν κατέβει στις εκλογές με δύο διαφορετικά σχήματα, το ΜΕΡΑ και την ΕΝΑΝΤΙΑ. Τα ποσοστά και οι ψήφοι που είχαν επιτύχει τα δύο αυτά σχήματα είναι αισθητά μικρότερα από το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό.
Στις εκλογές του 2004 η εκλογική επιρροή του χώρου ήταν μικρότερη. Συγκεκριμένα, είχε λάβει 0,52% ή 418 ψήφους. Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση, το ΜΕΡΑ είχε έρθει πρώτο στο νομό μας με 115 ψήφους και ποσοστό 0,14%, πολύ κοντά του βρέθηκε το Κ.Κ.Ε. (μ-λ) με το ίδιο ποσοστό και 112 ψήφους. Το Μ-Λ Κ.Κ.Ε. είχε καταλάβει την τρίτη θέση. Η Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, πρόδρομο σχήμα της ΕΝΑΝΤΙΑ, είχε καταλάβει την τέταρτη θέση.
Στις εκλογές του 2000 ο χώρος είχε πάρει μόλις 228 ψήφους και ποσοστό 0,30%. Τότε το Κ.Κ.Ε. (μ-λ), αν και δεν είχε οργανωμένες δυνάμεις στη Λέσβο είχε πάρει 0,15% ή 114 ψήφους, το ΜΕΡΑ ήταν δεύτερο με 0,12 και 91 ψήφους και η ΟΑΚΚΕ τρίτη με 23 ψήφους.
Συνολικά η αντισυστημική Αριστερά την τρέχουσα δεκαετία παρουσιάζει μια αργή αλλά σταθερά ανοδική πορεία. Κι είναι ευθέως ανάλογη της αργής αλλά ανοδικής πορείας που έχουν οι οργανώσεις του χώρου αυτού στην τοπική πολιτική σκηνή. Οι ψήφοι που αποσπούν σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Το κρίσιμο ζήτημα για το χώρο αυτό είναι η ενοποίησή του σε ένα σχήμα, ώστε να γίνει πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη που θα εκφράσει το μικρό αλλά υπαρκτό κοινωνικό ρεύμα της αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος από τα αριστερά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey