Εμβόλια για την κοινή γρίπη στα φαρμακεία

01/07/2012 - 05:56
Ομαλά εξελίσσεται η προμήθεια εμβολίων για την κοινή γρίπη αλλά και για τον πνευμονιόκοκκο από τα φαρμακεία της Μυτιλήνης, χωρίς να έχει εκδηλωθεί ο πανικός που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια των θερινών μηνών εν αναμονή των εμβολίων.
Ομαλά εξελίσσεται η προμήθεια εμβολίων για την κοινή γρίπη αλλά και για τον πνευμονιόκοκκο από τα φαρμακεία της Μυτιλήνης, χωρίς να έχει εκδηλωθεί ο πανικός που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια των θερινών μηνών εν αναμονή των εμβολίων. «Ήρεμα ο κόσμος έρχεται και εφοδιάζεται το εμβόλιό του, δεν υπάρχει πανικός και έτσι θα πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε μιλώντας χθες στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών και άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με ιατρική συνταγή. Για τα υπόλοιπα άτομα και κυρίως για παιδιά, για τα οποία εμφανίζεται να υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση, το εμβόλιο δε χορηγείται από τα ταμεία και πρέπει η αγορά τους να καλύπτεται από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Όσον αφορά δε στον πνευμονιόκοκκο, το εμβόλιο έχει φθάσει σε περιορισμένες ποσότητες στα φαρμακεία της Λέσβου και χορηγείται μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου κατόπιν σχετικής ιατρικής συνταγής. «Και η ζήτησή τους πάντως, σε σχέση με αυτό που γινόταν στο καλοκαίρι όταν το θέμα της γρίπης “έπαιζε” καθημερινά στα Μ.Μ.Ε., έχει μειωθεί σημαντικά. Ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος και δεν υπάρχει αυτός ο αρχικός πανικός», σημειώνει ο ίδιος.

To IKA
Σε ανακοίνωσή του, χθες, το ΙΚΑ Μυτιλήνης ενημέρωσε τους ασφαλισμένους του ότι για τα εμβόλια της κοινής γρίπης, αφού πάρουν τη σχετική ιατρική συνταγή από τους γιατρούς του ΙΚΑ, θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία δωρεάν. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου. Για τα εμβόλια της νέας γρίπης Η1Ν1 - όπως τονίζεται - δεν υπάρχει ακόμη εντολή από τη διοίκηση του ΙΚΑ σχετικά με την προμήθειά τους.
Ο κ. Βαλτάς παρατηρεί μιλώντας στο «Ε» ότι τελικά ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για τη νέα γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερος από τις πραγματικές διαστάσεις της ασθένειας, η οποία εμφανίζει ύφεση σε άλλες περιοχές, όπως την Αυστραλία που κινείται προς το καλοκαίρι, με λιγότερα θύματα από τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. «Στα μέσα του χειμώνα, στην Αυστραλία οι προβλέψεις έλεγαν ότι η νέα γρίπη μπορεί να πλήξει το 1/3 του πληθυσμού. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι θάνατοι από τη νέα γρίπη ήταν πολύ λιγότεροι από τους θανάτους που προκαλεί στην Αυστραλία η κοινή γρίπη. Συγκεκριμένα, τελικά εκδηλώθηκε η νέα γρίπη σε 36.000 άτομα και υπήρξαν 162 θάνατοι, τη στιγμή που από την κοινή γρίπη κάθε χρόνο στην Αυστραλία χάνουν τη ζωή του 3.000 άτομα (!)».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey