Κάθε μήνας και μια μνήμη…

01/07/2012 - 05:56
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο για το 2012 από το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση, που αποτελεί μια αναφορά στο παρελθόν του Μεσοτόπου, παρουσιάζοντας οικογενειακές και άλλες φωτογραφίες της ζωής του χωριού.
Ημερολόγιο 2012, από το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση»

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο για το 2012 από το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση, που αποτελεί μια αναφορά στο παρελθόν του Μεσοτόπου, παρουσιάζοντας οικογενειακές και άλλες φωτογραφίες της ζωής του χωριού, από τις αρχές έως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Κάθε μήνας και μια φωτογραφία. Γυναίκες τού ’50, Μεσοτοπίτες στη Σμύρνη το 1899, Απόκριες, γυναικείες βόλτες τις Κυριακές, καλαθοπλέκτες, τυροκόμοι και ψαράδες του χωριού, αγροτικό γλέντι και γιορτή του Άι-Τσήρκα, σχολικές φωτογραφίες κ.ά., ξαναζωντανεύουν τον παλιό Μεσότοπο για όλο το 2012.
Κάτω από κάθε φωτογραφία, μια περιγραφή που αναφέρεται σ’ αυτό που απεικονίζεται. Στο «Δερβίσογλου Χάνι» της Σμύρνης, που ήταν «ένας μικρός Μεσότοπος», στα δίστιχα της μεσοτοπίτικης Αποκριάς, στις βόλτες στον «καρουτσόδρουμου», που έκαναν οι γυναίκες κάθε Κυριακή ή γιορτή, στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής, που έχει βαθιές ρίζες στο χωριό και τα τυροβόλια που έφτιαχναν οι τεχνίτες της, στα «κούρ’τα» των προβάτων, στους περιβολάρηδες, τη ζωή στο Ταβάρι και τον παλιό δάσκαλο, Θόδωρο Θεοδωρίδη.«Ζώντας ανάμεσα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ξεφυλλίζοντας παλιά λευκώματα, πορεύεσαι στο παρελθόν ίσως πιο έντονα απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο μέσο», αναφέρει ο πρόλογος του λευκώματος. «Το πάντοτε πολύτιμο υλικό τους, κι αυτό δεν αποτελεί υπερβολή για όποιον ξέρει να αποκωδικοποιεί τα μηνύματά του, σε αποθέτει μαγικά στην αυλή του προγόνου σου, στο καφενείο του, στα στέκια των παιδικών φίλων, σε χώρους όπου όλοι αυτοί και άλλοι, άγνωστοι, μόχθησαν για να κερδίσουν τη ζωή τους. Ήταν ωραία τότε, όπως ωραιότερες ήταν και θα είναι για κάθε γενιά οι προγενέστερές της.»
Ένα ημερολόγιο που αξίζει να έχει κάθε Μεσοτοπίτης της Λέσβου ή της Αθήνας, αλλά και όποιος άλλος συγκινείται από αναμνήσεις του παρελθόντος και… ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey