ΙΚΑ… στην εντατική

01/07/2012 - 05:56
Χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε υλικά, χωρίς προσωπικό και τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και επί ένα μήνα… για μια απλή εξέταση αίματος, το ΙΚΑ Μυτιλήνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε υλικά, χωρίς προσωπικό και τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και επί ένα μήνα… για μια απλή εξέταση αίματος, το ΙΚΑ Μυτιλήνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του διοικητή τού ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, για νέες προσλήψεις γιατρών σε όλη τη χώρα, η Μυτιλήνη δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες.

Οι ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών ξεκίνησαν να υπάρχουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης πριν από δυο χρόνια περίπου, τους τελευταίους μήνες όμως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι συμβάσεις που έληξαν δεν ανανεώθηκαν, ενώ οι γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν με νέες προσλήψεις. Από την άλλη μεριά, οι γιατροί που παραμένουν στο ΙΚΑ είναι έτοιμοι ν’ αποχωρήσουν μη αντέχοντας το φόρτο δουλειάς. «Αναγκαζόμαστε να κάνουμε τους νευρολόγους και τους ψυχιάτρους, αφού δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες και καλούμαστε εμείς να γράφουμε φάρμακα και να βλέπουμε περιστατικά», μας λέει χαρακτηριστικά παθολόγος του ΙΚΑ Μυτιλήνης.

Ελλείψεις
Εδώ και αρκετό καιρό το ΙΚΑ δεν έχει γιατρούς των εξής ειδικοτήτων: νευρολόγος, ψυχίατρος, Ω.Ρ.Λ., δερματολόγος, γαστρεντερολόγος. Οι ασφαλισμένοι παραπέμπονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για αυτές τις εξετάσεις, όπου ο φόρτος δουλειάς επίσης είναι πολύ μεγάλος, καθώς τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού είναι ίδια.
Σε κάποιες άλλες ειδικότητες, όμως, ο ένας γιατρός δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας γυναικολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ακτινολόγος και ένας μικροβιολόγος. Στις παραπάνω ειδικότητες οι γιατροί καλούνται αντί για 20 ραντεβού που είχαν μέχρι τώρα, να βλέπουν ο καθένας 50 και 60 ασθενείς τη μέρα! Η αναμονή των ασθενών είναι μεγάλη έξω από τα ιατρεία και ο εκνευρισμός και οι διαμαρτυρίες καθημερινό φαινόμενο.
Τα μεγαλύτερα, όμως, προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού παρουσιάζονται στα εργαστήρια του ΙΚΑ, στο Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό. Εκεί το προσωπικό δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ιδιαίτερα μετά τη λήξη των συμβάσεων και την απομάκρυνση παρασκευαστών που είχαν προσληφθεί μέσω Stage. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εδώ και μερικούς μήνες να δημιουργούνται λίστες αναμονής ακόμη και για μια… γενική αίματος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Ακτινολογικό, όπου για εξετάσεις triplex (άνω άκρων, κάτω άκρων κ.ά.) οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο για να εξεταστούν ή παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, με τα οποία έχει κάνει σύμβαση το ΙΚΑ, όπου επίσης η αναμονή είναι μεγάλη.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και για εξετάσεις στον αξονικό. Το ΙΚΑ έχει κάνει σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για τις εξετάσεις αυτές, ωστόσο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση και έτσι οι ασφαλισμένοι για μια τέτοια εξέταση θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ εξυπηρετούνται άμεσα μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Μόνο στις μαγνητικές τομογραφίες δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αφού το ΙΚΑ έχει κάνει σύμβαση με δυο εργαστήρια.
«Ο κόσμος ταλαιπωρείται, παραπονιέται, αλλά κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τους εξυπηρετήσουμε. Δεν μπορούμε με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, έχουμε κάνει πάρα πολλά αιτήματα στην κεντρική διοίκηση. Και δυστυχώς βλέπω ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε, μιλώντας στο «Ε», ο υγειονομικός διευθυντής τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτης Βαμβουρέλλης.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, συχνές είναι και οι ελλείψεις υλικών που δημιουργούν «μπλακ άουτ» στα εργαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξ αιτίας ορισμένων υλικών που δεν υπήρχαν, δεν μπορούσαν πριν λίγες ημέρες να γίνουν κάποιες εξετάσεις, κι έτσι πέρα από την αναμονή λόγω έλλειψης προσωπικού οι ασφαλισμένοι χρειάστηκε να περιμένουν επιπλέον για να σταλούν τα υλικά που ήταν απαραίτητα.

Απεργούν οι γιατροί

Κι ενώ καλά κρατεί η παραπάνω κατάσταση υποβάθμισης που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες υγείας στο ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί τού ΙΚΑ Μυτιλήνης.
Μεταξύ των αιτημάτων της κινητοποίησης είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
- Άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των γιατρών των οποίων η σύμβαση έχει λήξει ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου.
- Άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της περίθαλψης, βελτίωση των τηλεφωνικών ραντεβού 184.
- Όχι στην απειλούμενη διάλυση της περίθαλψης του ΙΚΑ.
- Όχι στην αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
- Όχι στους μισθούς και στις συντάξεις πείνας.
- Όχι στη συκοφάντηση και το διασυρμό των γιατρών.


… αλλά «θυμήθηκε» τον παλιό αξονικό
Όταν πριν από δυο χρόνια περίπου το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επί διοίκησης Άρη Χατζηκομνηνού, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα μεταχειρισμένο αξονικό τομογράφο ιδιώτη. προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τον ταλαιπωρημένο από τη χρήση και με πολλά προβλήματα αξονικό που διέθετε, κανείς δεν ασχολήθηκε με την τύχη… του παλιού μηχανήματος. Πού πήγε ο παλιός αξονικός που ανήκει στο ΙΚΑ Μυτιλήνης;
Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε χθες ν’ απαντήσει το ΙΚΑ Μυτιλήνης, όταν ξαφνικά τεχνικοί τού ΙΚΑ από την Αθήνα ήρθαν στο νησί για να… παραλάβουν το παλιό μηχάνημα. Κι αυτό, δυο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του και παρά το γεγονός ότι άμεσα το ΙΚΑ Μυτιλήνης είχε ενημερώσει με έγγραφο τη διοίκηση πως ο αξονικός ιδιοκτησίας του ιδρύματος είχε «παροπλιστεί», αφού το Νοσοκομείο στο οποίο - με σύμβαση - είχε παραχωρηθεί το μηχάνημα… δεν το χρειαζόταν πια.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του. Θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μια χωματερή ή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να μείνει εκτεθειμένο σε κάποια ταράτσα (όπως έγινε και με το καινούργιο ακτινολογικό μηχάνημα για τους μετανάστες).
Το ΙΚΑ Μυτιλήνης - που δε γνώριζε τίποτα για την τύχη του - παρέπεμψε το συνεργείο των τεχνικών στο Νοσοκομείο για περισσότερες πληροφορίες. Τελικά το μηχάνημα βρέθηκε να φυλάσσεται... σε δυο μέρη. Ο μισός ήταν σε μια αποθήκη του Νοσοκομείου στον Καρά Τεπέ και ο άλλος μισός (το πιο ευαίσθητο τμήμα του) φυλλασσόταν σε χώρο στο Νοσοκομείο.
Το ξαφνικό ενδιαφέρον για την τύχη του τομογράφου… δεν ήταν τυχαίο, αφού λόγω βλάβης που είχε παρουσιαστεί σε άλλο μηχάνημα σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της χώρας, θέλησαν να χρησιμοποιήσουν ανταλλακτικά του «ξεχασμένου» τομογράφου της Μυτιλήνης.
Τελικά, όμως, ούτε τα ανταλλακτικά του μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εγκαταλείφθηκε όπως ήταν.
Το ζήτημα είναι, βέβαια, ότι τέτοιους είδους μηχανήματα πριν καταστραφούν θα πρέπει να τύχουν ειδικής επεξεργασίας για τα επικίνδυνα υλικά που περιέχουν. Ποιος θ’ αναλάβει, άραγε, αυτήν τη διαδικασία; Και για πόσο το Νοσοκομείο θ’ αναγκάζεται να «φιλοξενεί» έναν αξονικό που δεν του ανήκει και δεν τον χρησιμοποιεί;

Έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις;
Ερωτήματα, όμως, δημιουργούνται και σχετικά με το μεταχειρισμένο αξονικό που χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Παπανικολάου, είχε σχολιάσει τον περασμένο Ιούλιο ότι είναι «ντροπή» να χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο έναν παλιό μεταχειρισμένο αξονικό τομογράφο, κάνοντας γνωστό ότι άμεσα το Βοστάνειο θ’ αποκτούσε νέο, σύγχρονο μηχάνημα. Παρ’ όλα αυτά, το Νοσοκομείο συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του με το συγκεκριμένο, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τηρήθηκαν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία του. Ο χώρος όπου λειτουργεί ο αξονικός στο Νοσοκομείο είναι ελεγμένος από το «Δημόκριτο» και πληροί τις απαιτούμενος προδιαγραφές. Τις ίδιες εγκρίσεις έχει και το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ιδιώτης. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από το «Δημόκριτο» και δοθεί έγκριση και όταν το μηχάνημα μετακινήθηκε για να εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιος έλεγχος δεν έγινε ποτέ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey