«Ό,τι κακό συμβαίνει, το φορτώνουν στο Βογιατζή»

01/07/2012 - 05:56
Ο Παύλος Βογιατζής, νομάρχης Λέσβου και μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ., μιλά στο «Ε» και αρνείται ότι συμμετείχε στο «κόψιμο» του Ψαρρόπουλου και ότι έστειλε τους γνωστούς φακέλους με τα ψηφοδέλτια του Γιάννη Γιαννέλλη.
Πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, κι ενώ ο Παύλος Βογιατζής περίμενε στο Τελωνείο της Μυτιλήνης το καραβάκι για να πάει στην Τουρκία, προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, μίλησε στο «Ε». Ακριβώς δέκα μέρες μετά τις εκλογές, με την ιδιότητα του μέλους της κεντρικής επιτροπής της Ν.Δ. και έχοντας μόλις έλθει από την Αθήνα, όπου το προηγούμενο βράδυ συμμετείχε σε συνάντηση παλιών ΟΝΝΕΔιτών για τις διαδικασίες εν όψει του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο πρωινός καφές με το νομάρχη, αν και σκέτος, ήταν ιδιαίτερα πλούσιος και περιεκτικός σε ειδήσεις. Για το Συνέδριο, για το εκλογικό αποτέλεσμα, για το τι προσδοκά ως νεοδημοκράτης, αλλά και για τα τοπικά θέματα. Για τις συμπεριφορές που πλήγωσαν τους νεοδημοκράτες, για ό,τι προηγήθηκε εσωκομματικά στη Λέσβο των εκλογών, αλλά κυρίως για τη δική του στάση. Για το τι θα κάνει στη μετεκλογική εποχή, πώς θα λειτουργήσει στη νομαρχία, για ποια έργα καμαρώνει, για τι δεν είναι υπερήφανος μετά από μια 20ετία με ενεργό ρόλο στην αυτοδιοίκηση.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι θα πάει σπίτι του στα τέλη του 2010, δίχως να δώσει «δακτυλίδι» για τα νομαρχιακά πράγματα. Τώρα, πώς θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε, αφού, και κάτι παραπάνω από ενεργός πολίτης θα παραμείνει, και άποψη θα διατυπώσει για τους υποψήφιους στη διαδοχή του απ’ τη Ν.Δ..
Στη συνέντευξη, όμως, που μας παραχώρησε ο Παύλος Βογιατζής, αποποιείται των ευθυνών, τόσο για το «κόψιμο» του Σταύρου Ψαρρόπουλου απ’ το ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας του νομού Λέσβου, όσο και για την πολυσυζητημένη αποστολή ψηφοδελτίων με σταυρό στο Γιάννη Γιαννέλλη. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ότι δεν είχε καμμία εμπλοκή, τονίζει πως ακόμα και οι κάρτες που περιλαμβάνονταν στους φακέλους μαζί με τα ψηφοδέλτια, δεν ήταν δικές του. Με αυτές, βέβαια, τις επισημάνσεις αφήνει να εννοηθεί ότι το γραφείο του Γιάννη Γιαννέλλη - εν αγνοία του ίδιου; - έκανε την αποστολή του υλικού, ακόμη και τυπώνοντας κάρτες με τα δικά του στοιχεία. Και επειδή στήριζε τον τέως βουλευτή ο Παύλος Βογιατζής, αρνήθηκε να δηλώσει προεκλογικά όλα όσα μετεκλογικά μάς ανέφερε, προκειμένου να μην πλήξει τον κ. Γιαννέλλη.
Πάντως, ο νομάρχης δηλώνει πως ό,τι κακό κι αν συμβεί… το φορτώνουν στον Παύλο Βογιατζή.



Περιμένατε σ’ αυτές τις εκλογές ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.;
«Είναι γεγονός ότι γνωρίζαμε όλοι πως αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με αρκετή διαφορά. Το μέγεθος της διαφοράς, όμως, είναι επίσης γεγονός, ότι δεν το περίμενε κανένας. Και οι τελευταίες ακόμη δημοσκοπήσεις έδιναν μια διαφορά της τάξης τού 6% με 6,5%, αλλά το μέγεθος της ήττας ήταν μη αναμενόμενο. Αυτή η μεγάλη διαφορά είναι κατά την άποψή μου και καλό, και κακό για τη Ν.Δ.. Διότι εάν η Ν.Δ. έχανε με μια μικρότερη διαφορά, θα μπορούσε να συνεχίσει την ίδια ρότα. Η μεγάλη ανατροπή που έγινε και το μεγάλο ποσοστό αφενός έδωσε μία δυναμικότητα στην καινούργια κυβέρνηση, την οποία θεωρώ ότι έπρεπε να έχει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα - και κάνω μια παρένθεση, κάποιος που αγαπά τη χώρα θέλει να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση για να λύνει προβλήματα. Αφετέρου, το ίδιο μεγάλο ποσοστό διαφοράς δίνει σε εμάς τους νεοδημοκράτες τη δυνατότητα να συγκροτηθούμε, να ψάξουμε τι έφταιξε και να βελτιωθούμε. Πάλι προς όφελος της χώρας όμως, κι όχι του κομματικού συμφέροντος.
Θέλω να προσθέσω ότι αν μελετήσουμε καλά το αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 8.000 επιπλέον ψήφους απ’ ό,τι είχε πάρει συνολικά στην Ελλάδα στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η Ν.Δ. έχασε ένα 1.300.000. Που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σχεδόν στα ίδια και η Ν.Δ. έχασε ψηφοφόρους, συν την αποχή που υπήρξε. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς. Σημασία έχει ότι ήταν μια μεγάλη ήττα, η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ήττα του ‘81 και είναι και η πρώτη φορά που προσπαθεί η Ν.Δ. να κάνει συζήτηση για τα αίτια της ήττας. Συνήθως δε γίνεται στη Ν.Δ. τέτοιου είδους συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και βελτίωση. Είναι πρώτη φορά που γίνεται τέτοια συζήτηση και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Και σε υψηλά επίπεδα, και σε επίπεδο στελεχών.»

Ειδικά στο νομό…
Εδώ στο νομό Λέσβου, έχετε εντοπίσει ποια ήταν τα αίτια που οδήγησαν ψηφοφόρους σας στο να στραφούν και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ;

«Νομίζω ότι οι αιτίες είναι οι ίδιες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα συν τα τοπικά προβλήματα. Για τη Λήμνο θα έλεγα το συγκοινωνιακό, για τη Λέσβο τα αγροτικά προβλήματα, όλα αυτά συντείνουν στην κακή εικόνα και στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο είναι τα γενικότερα αίτια. Κι ό,τι συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνέβη και στο νομό Λέσβου.»

Θεωρείτε πως δεν υπήρξαν συμπεριφορές στελεχών της Ν.Δ., που «πλήγωσαν» τους νεοδημοκράτες;
«Νομίζω ότι αυτό ισχύει για το πανελλήνιο αποτέλεσμα, αφού κυρίως τους νεοδημοκράτες τούς πλήγωσαν συμπεριφορές. Αυτό είναι έντονο και στις μεταξύ μας συζητήσεις. Δηλαδή, κυρίαρχο θέμα δεν είναι ότι δεν πήγαινε καλά η οικονομία ή η χώρα ή ότι υπήρχαν τέτοια προβλήματα εξ αιτίας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά μείζον ζήτημα ήταν, κι έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα, οι κακές συμπεριφορές. Αυτό οδήγησε στο να φορτωθεί όλη την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή.»

Τοπικά έχει ασκηθεί κριτική και στο δικό σας πρόσωπο, γιατί την προεκλογική περίοδο στηρίξατε ανοιχτά, και κάτι παραπάνω από ανοιχτά - στείλατε δικές σας, προσωπικές επιστολές, με σταυρωμένα ψηφοδέλτια -, την υποψηφιότητα του Γιάννη Γιαννέλλη.
«Μην είστε σίγουρη ότι έγινε αυτό…»

Δηλαδή ήταν προβοκάτσια ό,τι συνέβη και δημοσιοποιήθηκε;
«Δεν ξέρω τι ήταν, αλλά μην είστε σίγουρη. Κι αν δείτε την κάρτα που ήταν στους φακέλους, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι η κάρτα η δικιά μου. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι όντως στήριξα τον κ. Γιαννέλλη, πικραμένος απ’ τη στάση του κ. Γαληνού στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν παίζει κανένα ρόλο, τον κ. Γαληνό τον τιμώ ως βουλευτή και όπου μπορώ να βοηθήσω, θα σταθώ δίπλα του προς όφελος του κόσμου. Αλλά η επιλογή μου στις εκλογές ήταν ο κ. Γιαννέλλης. Ο ένας λόγος ήταν η στάση του κ. Γαληνού κι ο δεύτερος λόγος ήταν πως ο Γιάννης Γιαννέλλης, ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, ουσιαστικά φορτώθηκε όλη τη φθορά της κυβέρνησης εδώ τοπικά. Κι είναι λογικό αυτό, ο εν ενεργεία κυβερνητικός βουλευτής να φορτώνεται τη φθορά…»

Αγωνίστηκε αλλά…
Κι ό,τι δεν μπόρεσε η Ν.Δ. να κάνει κι είχε υποσχεθεί τοπικά…

«Ναι, τα φορτώθηκε όλα εκείνος, αν και τουλάχιστον στο θέμα του Εφετείου αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος.»

Μετά τα διχαστικά αυτά φαινόμενα που έντονα ζήσαμε την προεκλογική περίοδο, κι αναφέρομαι στην «απόσυρση» (για να κυριολεκτώ, στο «κόψιμο» του Σταύρου Ψαρρόπουλου), στη δική σας στήριξη στον κ. Γιαννέλλη, όλη αυτή η κατάσταση, εκτιμάτε ότι τώρα προεκλογικά δε θα έχει επιπτώσεις στη νομαρχία;
«Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει τι επιπτώσεις θα έχει. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να μπορεί να λειτουργήσει η νομαρχία, τον ενδιαφέρει να μπορεί να λειτουργήσει ο βουλευτής απρόσκοπτα προς το συμφέρον του νομού και νομίζω ότι αυτό θα γίνει.»

Μπορείτε να τα καταφέρετε;
«Ναι. Όσο για το “κόψιμο” του κ. Ψαρρόπουλου, το οποίο ως συνήθως ό,τι κακό συμβαίνει στο νομό το φορτώνεται ο Παύλος ο Βογιατζής, το φορτώθηκα και αυτό εγώ, χωρίς να έχω καμμία συμμετοχή κι επιπρόσθετα θεωρώντας ότι ήταν κακό για την παράταξη που “κόπηκε”. Παρ’ όλη την προσπάθεια την οποία κατέβαλα ζητώντας απ’ το γραμματέα να μη συμβεί αυτό, δεν επετεύχθη.»

Πηγαίνοντας τώρα, μετά από όλα αυτά, προς το Συνέδριο, τι προσδοκάτε;
«Κοιτάξτε να δείτε. Η Ν.Δ. έχει ένα καταστατικό. Το καταστατικό αυτό ορίζει τη διαδικασία που πρέπει για να εκλεγεί ο πρόεδρος. Ενδεχομένως να μην καλός ο τρόπος, αλλά απ’ την άλλη πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό. Αυτό στο οποίο νομίζω ότι τελικά θα καταλήξει και η Ν.Δ., έτσι πιστεύω, είναι ότι θα πάει σε έκτακτο συνέδριο, θα εκλέξει τον αρχηγό κι ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα πάει σε τακτικό συνέδριο, με όλα αυτά τα προβλήματα που είπαμε, με διεύρυνση της εκλογικής βάσης, για να επαναβεβαιώσει την εκλογή ή για να βγει νέος αρχηγός.»

Πόσα χρόνια εκτιμάτε πως θα χρειαστούν για να επανακάμψει η ισχύς του κόμματος;
«Κατ’ αρχήν εξαρτάται πάρα πολύ απ’ το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Η Ν.Δ. ουσιαστικά έχασε απ’ τον κακό εαυτό της, δεν έχασε γιατί οργανώθηκε ξαφνικά το άλλο κόμμα κι έγινε σούπερ κόμμα. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει εμάς, και χρειάζεται να μας ενδιαφέρει, είναι ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί το κόμμα μας, να κάνει κοινωνό του ιδεολογικού στίγματός της τον κόσμο, γιατί σήμερα το ΠΑΣΟΚ λέει ότι είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα, όμως είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, κεντροδεξιό. Αν δείτε την πολιτική, αυτή είναι, κεντροδεξιά, η οποία επικρατεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εγώ, λοιπόν, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσει η Ν.Δ. επακριβώς το στίγμα της. Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία μας, αλλά θα πρέπει να γίνει γνωστό και κατανοητό στον κόσμο τι είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Και οι λεπτομέρειες, και η οργάνωση του κόμματος. Το κόμμα της Ν.Δ. είχε οργανωθεί στα πρότυπα της Αριστεράς. Ξέρετε, το μόνο κόμμα που ήταν στην Ελλάδα οργανωμένο ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα κι όλα τα υπόλοιπα οργανώθηκαν με βάση τη λειτουργία του Κ.Κ.Ε. με παραλλαγές. Η Ν.Δ. οργανώθηκε κι αυτή σε μία παραλλαγή της Αριστεράς. Να φανταστείτε, τα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ λέγαμε γραμματέα τον πρόεδρο. Αυτά όλα πρέπει να επανεξεταστούν και να υπάρξει μία οργάνωση και δομή σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος.»

Για τη Ντόρα…
Συμφωνείτε προσωπικά με την πλατφόρμα που ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη;

«Ναι, νομίζω ότι σ’ αυτό που ανακοίνωσε η κ. Μπακογιάννη, εκεί θα καταλήξει και το Συνέδριο, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν ο νυν πρόεδρος, ο Κώστας Καραμανλής, έλεγε ότι θα μπορούσε να μείνει τρεις μήνες για να γίνουν οι διαδικασίες. Τη στιγμή που λέει ότι θα φύγει άμεσα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία. Υπάρχουν και κάποιες άλλες απόψεις, τις οποίες θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού, να γίνει μεταβατικός πρόεδρος ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αλλά αυτό για μένα είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί, γιατί τον πρόεδρο του Συνεδρίου τον όρισε ο νυν πρόεδρος, άρα ένας που είναι ορισμένος δεν μπορεί να εκπροσωπεί μια τέτοια μεγάλη παράταξη.

«Κατήργησαν το ΥΕΝ»

»Αυτό που με πειράζει πάρα πολύ είναι ότι υπάρχουν θέματα να κάνει αντιπολίτευση η Ν.Δ. και δεδομένων των εσωκομματικών διαδικασιών, δε γίνεται. Για μένα είναι μεγάλο σφάλμα η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι σαν να καταργεί η Σαουδική Αραβία το υπουργείο Πετρελαίου. Το ίδιο είναι για μας η εμπορική ναυτιλία. Όπως και η κατάργηση των επιμέρους υπουργείων, Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο ουσιαστικά γίνεται μία γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, με αρμοδιότητες, να δούμε ποιες, γιατί δύο βασικές αρμοδιότητες θα φύγουν απ’ το υπουργείο Αιγαίου.»

Απ’ τη δική σας, όμως, κυβέρνηση είχε γίνει γραμματεία…
«Τώρα είναι γενική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, κι όχι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έφυγε το Αιγαίου, έφυγε το Νησιωτικής Πολιτικής που για μας ήταν σημαντικό, και νομίζω και για όλους τους νησιώτες. Πιθανόν και η Ν.Δ. να κατέληγε κάποτε να το καταργήσει, αλλά το ζητούμενο πάντοτε για μας τους νησιώτες ήταν η αναβάθμιση του υπουργείου Αιγαίου. Όταν, λοιπόν, έγινε η κατάργηση του υπουργείου και η μετατροπή του σε γενική γραμματεία, εμείς οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες φωνάξαμε για την κατάργησή του, ενώ σήμερα δε βλέπω να φωνάζει κανένας για αυτή την πολύ μεγάλη υποβάθμιση του υπουργείου.»

Απαξίωση…
Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα στελέχη της Ν.Δ., που πολιτικά υπηρέτησαν στο Αιγαίο, συνέβαλαν στο να απαξιωθεί η λειτουργία του σταδιακά. Και ο κ. Παυλίδης, και ο κ. Βουλγαράκης, και ο κ. Παπαληγούρας, δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους όπως έπρεπε.

«Συμφωνώ απολύτως ότι δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε στο ρόλο τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το υπουργείο Αιγαίου δεν είναι σημαντικό για τους νησιώτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα σας έλεγα ότι ένας απ’ τους καλύτερους υπουργούς που πέρασαν απ’ το υπουργείο Αιγαίου, εξαιρουμένου του ντόπιου, του Νίκου του Σηφουνάκη, ο οποίος ήταν ένας πετυχημένος υπουργός Αιγαίου, ήταν ο κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος καίτοι μη νησιώτης, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός, ο οποίος άφησε το στίγμα του. Και αυτό ήταν το νόημα του υπουργείου Αιγαίου. Αν θυμάστε, ξεκίνησε από εδώ η δράση του “Αστερία”, άρα απ’ το Αιγαίο ξεκίνησε κάτι που έγινε στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, τα ΚΕΠ. Αυτήν τη δομή, αυτές τις καινοτομίες χρειάζεται το υπουργείο Αιγαίου.
Απ’ την άλλη μεριά, ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος ο Σηφουνάκης, έκανε πάρα πολύ καλά πράγματα ως υπουργός, και παρ’ ότι δεν έλειψαν και τα αρνητικά, εκείνα για τα οποία μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική, το πρόσημο είναι θετικό.»

Για το μέλλον
Μια και μιλάμε για αλλαγές, προσωπικά, ως Παύλος Βογιατζής, πιστεύετε ότι αν υπάρξουν αλλαγές στα διοικητικά δεδομένα της αυτοδιοίκησης, θα έχετε ρόλο και στο «αύριο», μετά τις εκλογές του 2010, ή θα περιοριστείτε στην έως τώρα θητεία σας στη νομαρχία και θα πάτε σπίτι σας, όπως πολλές φορές έχετε πει;

«Το ‘χω πει και το ξαναλέω. Εμένα είναι επιλογή μου να φύγω σε αυτή την ηλικία, την παραγωγική ηλικία, να φύγω και να ανοίξω χώρο για επόμενες γενιές. Αυτή είναι η πρόθεσή μου και δεν έχει αλλάξει τίποτε. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα πάψω να ασχολούμαι και με το κόμμα της Ν.Δ., και με την πολιτική εδώ στον τόπο μας. Θα ασχολούμαι όπως ασχολείται ένας ενεργός πολίτης. Μπορεί λίγο παραπάνω ίσως από ενεργός πολίτης. Χωρίς αξιώματα. Δεν είναι τα αξιώματα που σε κάνουν να ασχολείσαι. Αν αγαπάς κάτι, ασχολείσαι. Αυτό το πράγμα, την ενασχόληση με τα κοινά, εγώ το αγαπώ και θα το συνεχίσω, αλλά όχι ντε και καλά να είμαι νομάρχης, δήμαρχος, να κατέχω μία καρέκλα.»

Μετά από τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση…
«… γύρω στα 20 συνολικά, αν συνυπολογίζουμε ότι ήμουν τέσσερα χρόνια κοινοτικής σύμβουλος Σκοπέλου, τέσσερα χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, τέσσερα χρόνια δήμαρχος Γέρας και δυο θητείες τώρα νομάρχης.»

Υπάρχει κάτι που δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε, αν κι είχατε θέσει ως πρωταρχικό στόχο;

«Πάρα πολλά πράγματα. Για μένα ήταν στόχος να γίνει νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Για αυτό πάλεψα, νομίζω, όσο κανένας άλλος. Έφτασε κοντά στην επίτευξή του, αλλά δεν έγινε ακόμη. Νομίζω ότι αν η νέα κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει την προεργασία που έχει γίνει, μπορεί να υλοποιηθεί. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι χωρίς ενέργεια ένας τόπος δεν μπορεί να προοδεύσει.»

Και για τα καύσιμα ισχύει το ίδιο;

«Το ίδιο, αν και το πρόβλημα είναι μικρότερο απ’ ό,τι με την ενέργεια. Κι αυτό το ζήτημα, πάντως, καθυστέρησε πάρα πολύ. Απ’ την άλλη, μπορώ να πω ότι στον τόπο μας έγιναν έργα αυτά τα χρόνια, έργα που είτε είχαν προετοιμαστεί πολλά χρόνια, είτε έγιναν αυτόνομα, αλλά κι άλλα που θα γίνουν στο μέλλον απ’ το Δ΄ Κ.Π.Σ..»

«Καμαρώνω…»
Κάτι για το οποίο καμαρώνετε;

«Καμαρώνω για τη Βρίσα κι ελπίζω να ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο που είχε χαθεί και πετύχαμε να αντιστραφούν τα πράγματα. Καμαρώνω για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καμαρώνω για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και για τον τρόπο συνεργασίας Πανεπιστημίου και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Καμαρώνω για αυτό που ξεκινήσαμε για το διοικητήριο, νομίζω ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο νομίζω θα παίξει ρόλο και στο μέλλον, γιατί όπου θα υπάρχει οργανωμένο διοικητήριο, η περιοχή δε θα μπορεί να χάσει δομή διοικητική. Ανεξάρτητα απ’ τη διοικητική μεταρρύθμιση, άλλωστε υπάρχει και συμφωνία με την Περιφέρεια να στεγαστεί στο διοικητήριο. Πιθανόν κι άλλες υπηρεσίες. Οπότε ένα τέτοιο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον τόπο. Και καμαρώνω και για όλα τα έργα που κάναμε, έργα με πολύ καλή ποιότητα κι ήταν ζητούμενο για πολλά χρόνια στο νησί, όπως η βόρεια παράκαμψη που είχε σταματήσει και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε.
Έχω όμως και πράγματα για τα οποία δεν καμαρώνω. Δεν καμαρώνω για τον τρόπο διοικητικής λειτουργίας της νομαρχίας. Ήθελα υπαλλήλους άλλης νοοτροπίας, φιλικούς προς τον κόσμο κι αυτό δεν το έχω δει.»

Ως νομάρχης, τι κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση; Δεν πιέσατε, δεν ασκήσατε διοίκηση;

«Ξέρετε, αν ο νομάρχης πάρει μέτρο εναντίον κάποιου υπαλλήλου, προσφεύγει κατ’ ευθείαν στο διοικητικό δικαστήριο και 99% δικαιώνεται. Απ’ την άλλη, ο νομάρχης δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει κίνητρα στους υπαλλήλους για να τους κάνει πιο παραγωγικούς…»

Ή να τους εμπνεύσει…
«Όλα αυτά είναι δυσκολίες για τις οποίες πρέπει να βρεθούν λύσεις κεντρικά. Αυτό που έλεγε η Ν.Δ., για την αναδιοργάνωση του κράτους, είναι ζητούμενο και σήμερα. Θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, εξ αρχής.»

Φεύγοντας απ’ τη νομαρχία, θα δώσετε «δακτυλίδι» σε κάποιον;

«Όχι βεβαίως, δε θα δώσω “δακτυλίδι”. Θα μπορώ ενδεχομένως να πω τη γνώμη μου για κάποιους, αλλά δε θα είμαι εγώ εκείνος που θα πω ποιος θα είναι υποψήφιος. Υπάρχουν διαδικασίες, τις οποίες και θα ακολουθήσουμε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey