Ανοίγει το Μουσείο Θεοφίλου

01/07/2012 - 05:56
Ανοίγει επιτέλους η πόρτα του πολύπαθου Μουσείου Θεοφίλου. Έχοντας εξασφαλίσει πλέον μόνιμη υπάλληλο αποσπασμένη από άλλη υπηρεσία του, ο Δήμος Λέσβου σκοπεύει να λειτουργήσει το Μουσείο κανονικά.
Ανοίγει επιτέλους, από τη Δευτέρα, η πόρτα του πολύπαθου Μουσείου Θεοφίλου, που από την αρχή του έτους παραμένει κλειστό ελλείψει προσωπικού. Έχοντας εξασφαλίσει πλέον μόνιμη υπάλληλο αποσπασμένη από άλλη υπηρεσία του, ο Δήμος Λέσβου σκοπεύει να λειτουργήσει το Μουσείο κανονικά όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο από το φθινόπωρο και μετά να ξεκινήσει τις εργασίες ανάπλασης του χώρου και συντήρησης των έργων. Αυτό που προέχει, είναι να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος του μνημείου, δεν το καθιστά έτοιμο να δεχτεί αξιοπρεπώς επισκέπτες.

Τον τελευταίο ειδικά μήνα, οι επισκέπτες του νησιού ψάχνουν το Μουσείο Θεοφίλου. Πολλοί, Έλληνες και μη, έφταναν μέχρι την πόρτα του από τον περασμένο Μάιο, για να τη βρουν κλειστή και μόνο σε περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα βρέθηκε εκεί άνθρωπος του Δήμου για να το ανοίξει.
Αυτό που έβλεπαν, μάλλον δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες που έχει κάποιος από ένα Μουσείο τόσο γνωστό. Όπως μας ανέφερε η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου, Σοφία Δόλκα, το Μουσείο είναι εντελώς παραμελημένο - θυμίζει «αχούρι», όπως είπε χαρακτηριστικά -, με τις αίθουσές του και τις τουαλέτες ιδιαίτερα βρόμικες. Εικόνα εγκατάλειψης υπάρχει και στην αυλή του Μουσείου, με τα χόρτα να έχουν «πνίξει» την προτομή του λαϊκού ζωγράφου, αφού έχουν να κοπούν πολλούς μήνες.

Από φθινόπωρο οι επισκευές
Όπως υποστηρίζει η κ. Δόλκα, με προσωπικές της πιέσεις και τη στήριξη του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, κινήθηκε επιτέλους το ζήτημα του Μουσείου Θεοφίλου. Ως φύλακας τοποθετήθηκε η μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ουρανία Χατζημαμώλη - Μακροπούλου.
«Πίεσα, γιατί πιστεύω πως το Μουσείο αυτό έπρεπε να είναι ανοιχτό και αυτήν τη φορά· ελπίζουμε πως δε θα χρειαστεί να ξανακλείσει», είπε η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού στο «Ε». «Είναι μια κληρονομιά που οφείλουμε να της δώσουμε την προσοχή μας. Είναι δυνατόν να μένει κλειστό το Μουσείο Θεοφίλου;»
Σύμφωνα με την ίδια, το Μουσείο θα λειτουργήσει αδιαλείπτως όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο έρχονται επισκέπτες. Οι όποιες επισκευές, στο πλαίσιο του έργου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα αρχίσουν μάλλον προς το τέλος του φθινοπώρου, μαζί και η συντήρηση όσων πινάκων του ζωγράφου έχουν περιέλθει σε άσχημη κατάσταση. «Η διαδικασία με τη συντήρηση των έργων καθυστερεί γιατί ακόμη δεν έχουν παρθεί αποφάσεις», λέει η κ. Δόλκα. «Θα φροντίσουμε, πάντως, να συντηρηθούν εδώ από ανθρώπους ειδικούς και μόνο εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να πάνε σε ειδικό χώρο, θα μεταφερθούν στην Αθήνα.»
Το θέμα επρόκειτο να τεθεί χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκτός άλλων θα γινόταν συζήτηση για τη μεταφορά του Μουσείου Θεοφίλου, του Δημοτικού Θεάτρου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης από τη Διεύθυνση Πολιτισμού, στον Οργανισμό Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.
Το Μουσείο Θεοφίλου θα είναι, από την ερχόμενη εβδομάδα, ανοιχτό κάθε μέρα από τις 9:30 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, εκτός Κυριακής και Δευτέρας. Θα παραμένει κλειστό τα απογεύματα ελλείψει δεύτερου φύλακα, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Δόλκα οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού έχουν συμφωνήσει να ρυθμίζουν ανάλογα τα γκρουπ των επισκεπτών τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey