Δημιουργία μέσα από την ανακύκλωση

01/07/2012 - 05:56
Εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ορισμένα από τα σχολεία του νησιού παρουσίασαν τη δουλειά που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ έγινε και απονομή των βραβείων για το διαγωνισμό αφίσας που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, με θέμα: «Φτιάχνω έναν όμορφο κόσμο ανακυκλώνοντας».

Το τοπικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Λέσβου, με τίτλο «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα… άχρηστα» και υπεύθυνους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το Γιώργο Κουφόπουλο και για τη Δευτεροβάθμια τον Αλέκο Κιουρέλη, ξεκίνησε τις εργασίες του για τους μαθητές και τους καθηγητές το περασμένο Φθινόπωρο.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκε μία σειρά σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, τόσο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και με επισκέψεις στο ΧΥΤΑ Λέσβου και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων συλλογής και ανακύκλωσης υλικών «Χυτήρια Λέσβου» και «Βουνάτσος Δ. και Χ. Ο.Ε.», αλλά και βιωματικά εργαστήρια που αφορούσαν την αξιοποίηση οικιακών απορριμμάτων, για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, πάντα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα την ανακύκλωση.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο μάθημα, ανέπτυξαν με τους μαθητές τους μία σειρά δραστηριοτήτων γύρω από την ανακύκλωση, που περιελάμβανε από καταγραφή και παρουσίαση σχετικών πληροφοριών, μέχρι και παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού, βιβλιοδεσία, αλλά και κατασκευή μουσικών οργάνων.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις στη Χίο και τη Λήμνο, για παρουσίαση των προγραμμάτων εκεί, ενώ το Μάρτιο είχε διοργανωθεί διαγωνισμός καλύτερης αφίσας στα σχολεία, με θέμα «Φτιάχνω έναν όμορφο κόσμο ανακυκλώνοντας».

Εκδήλωση-«κλείσιμο»

Η προχθεσινή εκδήλωση αποτελούσε το «κλείσιμο» του τοπικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με παρουσίαση της δουλειάς επιλεγμένων σχολείων, αλλά και με τη βράβευση των μαθητών που ζωγράφισαν τις καλύτερες αφίσες, στα πλαίσια του διαγωνισμού.
Η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ήταν γεμάτη από μαθητές, κυρίως γυμνασίων και λυκείων, αλλά και από τους καθηγητές και τους γονείς τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εξαιρετικά δείγματα δουλειάς από τα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.
Πρώτο παρουσίασε τη δουλειά του το Γυμνάσιο της Πέτρας, οι μαθητές του οποίου, μαζί με τους καθηγητές Μαντώ Βελλέ και Χαράλαμπο Κάβουρα, στο πλαίσιο του θέματος «Από το χαρτί στο βιβλίο… και μετά;», είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν την ιστορία του χαρτιού και τους τρόπους παραγωγής του, αλλά και να φτιάξουν δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί δοκιμάζοντας διάφορες μεθόδους εμπλουτισμού του και να κατασκευάσουν τα δικά τους βιβλία, αποτελούμενα από ιστορίες που εμπνεύστηκαν οι ίδιοι.
Ακολούθησε η παρουσίαση του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, το οποίο είχε ως θέμα «Μην απορρίπτεις… τα απορρίμματα». Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών Ραλλού Σπανέλλη και Μιχάλη Γκλάβα, μελέτησαν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ενδιαφέρθηκαν για τα ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης που τους έγινε από το δήμο Μυτιλήνης, τον πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χαλβαδάκη, αλλά και από τα «Χυτήρια Λέσβου» και το Γιώργο Κατσαρό. «Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Θέλουμε να κάνουμε τον αυριανό κόσμο καλύτερο», είπαν χαρακτηριστικά οι μαθητές. Τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, η έκδοση του περιοδικού «Εμείς και το Περιβάλλον».



Και μουσική!
Μία ενδιαφέρουσα «μουσική νότα» έδωσαν στην εκδήλωση οι μαθητές του 3ου και 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, οι οποίοι, μετά από ιδέα των καθηγητριών Μαρίας Γιαννίκου και Νάντιας Καραγιάννη για συνεργασία των δύο Σχολείων, κατασκεύασαν μουσικά όργανα από οικιακά απορρίμματα, στο πρόγραμμά τους με θέμα «Η τέχνη μέσα από την ανακύκλωση: Αυτοσχέδια μουσικά όργανα και κατασκευές στο χώρο». Στην προχθεσινή εκδήλωση, οι μαθητές συνόδευσαν ρυθμικά με τα όργανά τους τη μελωδία του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί», που εκτελούσε μαθήτρια με το φλάουτό της. «Το πρόγραμμα μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε ένα άλλο κομμάτι της ανακύκλωσης, αυτό της δημιουργίας μέσα από άχρηστα υλικά, αλλά και της συνεργασίας», είπαν οι μαθητές.
Το Γυμνάσιο Ιππείου, με υπεύθυνη τη Νίκη Μαματσή και με θέμα «Είναι για τα… σκουπίδια;», συγκέντρωσε στοιχεία για τον όγκο και το χρόνο διάσπασης των απορριμμάτων, ενώ δημιούργησε κάδους ανακύκλωσης και μετέφερε, στη συνέχεια, τα απορρίμματα που συγκεντρώνονταν στα ανάλογα σημεία του νησιού. Επιπλέον, οι μαθητές τοποθέτησαν κομποστοποιητή στην αυλή του Σχολείου τους, ενώ εντάχθηκαν στα δίκτυα «Φύση χωρίς σκουπίδια» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Τέλος, ηχογράφησαν, σε συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Αίολος», «Kiss» και «Astra», ραδιοφωνικά μηνύματα για το περιβάλλον και τη ρύπανση των θαλασσών.
Το Γενικό Λύκειο Άντισσας, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ιωάννη Χιωτέλλη, εκπόνησε Μελέτη Γνώσης και Ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, με τη χρήση ερωτηματολογίου, ενώ τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποιητή και πραγματοποίησε ανακύκλωση για πέντε μήνες.
Τέλος, το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης συνέλεξε μεγάλη ποσότητα υλικών για ανακύκλωση, τα οποία έφεραν τόσο οι ίδιοι οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές του Σχολείου.



Οι βραβεύσεις…
Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αφίσας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, απονεμήθηκε στον Ιάσονα Μητροπία, μαθητή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας Μυτιλήνης, ο οποίος έλαβε ως δώρο μια βιντεοκάμερα. Το 2ο βραβείο κέρδισε ο Αλκιβιάδης Ραχάνης από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 3ο βραβείο ο Γιώργος Καρανικολής από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το 4ο βραβείο ο Ευριπίδης Καρανικολής από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.
Αντίστοιχα, το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αφίσας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απονεμήθηκε στο Δημήτρη Μάλλη, μαθητή του ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης, ο οποίος έλαβε ως δώρο ένα φορητό υπολογιστή. Το 2ο, 3ο, και 4ο βραβείο απονεμήθηκαν στους Ευδοκία Βάλλη, Κατερίνα Βαλάκου και Αθανάσιο Τάσια, όλοι τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.


Πολύ χρήσιμη εμπειρία για όλους…

«Πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων και να κάνουμε ανακύκλωση», μας είπε ο Δημήτρης Μάλλης, χαρούμενος που η ζωγραφιά του πήρε το 1ο βραβείο από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Και η Ευδοκία Βάλλη, από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, που πήρε το 2ο βραβείο, λέει: «Φτιάξαμε δημιουργικά πράγματα και περάσαμε ευχάριστα το χρόνο μας, έχοντας ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα!»
Η Μεγιόνα, μαθήτρια του Γυμνασίου Πέτρας, μας λέει: «Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και το αποτέλεσμα πολύ χρήσιμο. Χαρήκαμε που φτάσαμε ως εδώ και γεμίσαμε τα βιβλία μας με ιστορίες· ευχόμαστε του χρόνου να συνεχιστεί το πρόγραμμα.»
Ο κ. Αλέκος Κιουρέλης, υπεύθυνος του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας, μετά το πέρας της εκδήλωσης, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος, υπήρχε μεγάλη συμμετοχή. Τα σχολεία, 55 στο σύνολό τους, έκαναν πολύ καλή δουλειά.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 5 Ιουνίου, όποτε είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πρόκειται να παρουσιαστούν τα έργα των μαθητών σε έκθεση που θα γίνει στην πλατεία Σαπφούς.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey