Υγρασία κατά μνημείου!

01/07/2012 - 05:56
Εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται, εδώ και λίγες μέρες, στο «Φούρνο του Θεόφιλου», όπως είναι γνωστός ο πρώην φούρνος Μαρμαρέλλη - Χατζηκωνσταντή στο Μεσαγρό της Γέρας, με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.
Εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται, εδώ και λίγες μέρες, στο «Φούρνο του Θεόφιλου», όπως είναι γνωστός ο πρώην φούρνος Μαρμαρέλλη - Χατζηκωνσταντή στο Μεσαγρό της Γέρας. Με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και το βάψιμο των κουφωμάτων του κτηρίου και έπεται αυτό των εσωτερικών τοίχων, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η επισκευή της στέγης, στην οποία είναι εμφανείς πλέον οι επιπτώσεις της υγρασίας. Επιπτώσεις που φαίνονται και στην ίδια την τοιχογραφία του Θεόφιλου, που σε πολλά σημεία της χρήζει κι αυτή συντήρηση.

Σύμφωνα με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, οι πραγματοποιούμενες εργασίες γίνονται κατά περιόδους, προκειμένου το μνημείο να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Η μεγάλη υγρασία, πάντως, από τη στέγη του παλιού φούρνου καθιστά πλέον επιτακτική την επισκευή της. Συντήρηση φαίνεται πως χρειάζεται, όμως, και η περίφημη τοιχογραφία του Θεόφιλου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30 και παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού. Η τοιχογραφία αυτή σε πολλά σημεία της είναι ιδιαίτερα φθαρμένη.


Φρεσκοβαμμένα τα κουφώματα του φούρνου Μεσαγρού, ενώ έπεται το βάψιμο των τοίχων και η επισκευή της στέγης του κτηρίου (αριστερά). Σε άσχημη κατάσταση και το εξωτερικό του φούρνου, με τα έντονα σημάδια της υγρασίας εμφανή στους τοίχους του (δεξιά).

Στα σχέδια…

Σύμφωνα με την κ. Δανιά, η συντήρηση της τοιχογραφίας είναι στα σχέδια της Υπηρεσίας, ωστόσο δεδομένου ότι δεν αναλαμβάνει οποιοσδήποτε συντηρητής έργα του Θεόφιλου, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποιος από την Αθήνα.
Στην επίδραση της υγρασίας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του μνημείου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η απουσία, εδώ και καιρό, προσωπικού υπεύθυνου για τη φύλαξη του χώρου, που λειτουργεί ως μικρό Λαογραφικό Μουσείο. Ο φούρνος παραμένει εδώ και έξι μήνες περίπου κλειστός σε καθημερινή βάση, παρ’ όλο που αερίζεται κάθε τόσο από τους αρμοδίους και ανοίγει για τους επισκέπτες περιστασιακά με την ευθύνη του δήμου Γέρας. Η απουσία σταθερού φύλακα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την Υπηρεσία εδώ και χρόνια, ενώ δυστυχώς και η τελευταία αίτηση πρόσληψης που υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού απορρίφθηκε.
Ας σημειωθεί ότι οι πραγματοποιούμενες εργασίες δε θα επεκταθούν στο εξωτερικό του κτηρίου. Εφόσον οι πόροι που θα διατεθούν από το υπουργείο Πολιτισμού είναι αρκετοί, στο μέλλον θα γίνει συντήρηση και του εξωτερικού του κτηρίου, που παρουσιάζει επίσης σημαντικές ζημιές από την υγρασία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey