Ο Φώτης Κόντογλου από τις Κυδωνίες…

01/07/2012 - 05:56
Δύο μεγάλα αφιερώματα σε δύο σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών που έφτασαν στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».
Δύο μεγάλα αφιερώματα σε δύο σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών που έφτασαν στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης». Το ίδρυμα, που μετράει πάνω από 150 χρόνια λειτουργίας, τίμησε σε ειδικές εκδηλώσεις το λογοτέχνη, ζωγράφο και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου και τον «ασυμβίβαστο» ποιητή και συγγραφέα Μίτσο Καμίτζο, σε δύο βραδιές που χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη προσέλευση κόσμου. Σήμερα φιλοξενούμε την πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις, που συνδέεται με μια παράσταση θεάτρου σκιών που είχε προηγηθεί, γραμμένη ειδικά για τη Μήθυμνα.

Το αφιέρωμα στο Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τη φετινή αναδρομική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για το σύνολο του έργου του τελευταίου. Από τη σχέση των δύο αυτών ανθρώπων της τέχνης πήρε, άλλωστε, και τον τίτλο της η συγκεκριμένη εκδήλωση: «Φώτης Κόντογλου, ο Μικρασιάτης δάσκαλος του Γιάννη Τσαρούχη και η πατρίδα του το Αϊβαλί (εικόνα και λόγος)».
Ανάμεσα στον κόσμο από Μήθυμνα, αλλά και από την υπόλοιπη Λέσβο, που παρακολούθησε το αφιέρωμα στο Φώτη Κόντογλου, ήταν ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, οι πρώην δήμαρχοι Κώστας Δούκας και Δημήτρης Βατής και ο ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος, μάλιστα, που στηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης, παρακολούθησε το αφιέρωμα με μεγάλο ενδιαφέρον.


Η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, Γιώτα Θηβαίου, επιμελήθηκε του αφιερώματος για το Φώτη Κόντογλου. Εδώ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το Φώτη Κόντογλου (αριστερά). Και ο ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος ανάμεσα στο κοινό, που παρακολούθησε την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον (δεξιά)

Μιλώντας για τον Κόντογλου
Το αφιέρωμα παρουσίασε, συνοδεία μουσικής και προβολής εικόνων, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Γιώτα Θηβαίου. Η εκδήλωση, που ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, περιελάμβανε βιογραφικά στοιχεία για το Φώτη Κόντογλου, με εικόνες από τη ζωή του και κυρίως το έργο του ως ζωγράφου και αγιογράφου, καθώς και εικόνες από το Αϊβαλί, δεμένες με αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου». Ειδικά κατά το πρώτο μέρος του αφιερώματος, η κ. Θηβαίου έκανε μια σύνδεση και μια σύγκριση του έργου και των ιδεών του Φώτη Κόντογλου με τα εικαστικά ρεύματα της Αθήνας την εποχή εκείνη, τονίζοντας τον ιδιαίτερο δρόμο που ακολούθησε ο ζωγράφος, με σκοπό να περάσει στην κοσμική ζωγραφική τις αρχές της βυζαντινής. Συνέδεσε, επίσης, το συγγραφέα και με το λογοτέχνη Αργύρη Εφτιαλιώτη, αφού γι’ αυτόν κάθε τι ελληνικό ήταν και «αληθινό». Τέλος, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης διάβασε μια σειρά αποσπασμάτων, από αναφορές του Ελύτη στο Φώτη Κόντογλου, αλλά και δήλωση του ίδιου του μαθητή του, Γιάννη Τσαρούχη, για το δάσκαλό του: «Τον γνώρισα όταν ήμουν 16 ετών. Μου μίλησε σαν ένας αυστηρός ασκητής και σε μισή ώρα είχε γκρεμίσει μέσα μου ό,τι φαινόταν στερεότατο. Ό,τι μου είπε, με συγκλόνισε, η ταραχή μου βάσταξε μέρες και μήνες. Μου ‘δωσε στα χέρια έναν κόμπο, που ακόμα προσπαθώ να λύσω.»
Τη βραδιά έκλεισαν, συνοδεύοντας μουσικά το κοινό στις ακτές της Αιολίδας, ο καθηγητής παραδοσιακής μουσικής Κωνσταντής Κουρμαδιάς με το βιολί του και ο φοιτητής Μουσικολογίας Νίκος Αγγελόπουλος με το λαούτο του.


Αποσπάσματα από το βιβλίο του ζωγράφου «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου» πλαισίωσαν το αφιέρωμα

Και θέατρο σκιών
Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, θέατρο σκιών από το «Θίασο Κωνσταντή», με μια ιστορία γραμμένη ειδικά για τη Μήθυμνα και τίτλο: «Ο Καραγκιόζης και η Πετρωμένη Πολιτεία». Άλλωστε, για τον Καραγκιόζη ο ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος, μαθητής και αυτός του Φώτη Κόντογλου, γράφει: «Ο ελληνικός Καραγκιόζης είναι βαθύτατα πατριώτης, γνώστης των αρετών και των παραδόσεων της φυλής… Θα ήμουν αχάριστος εγώ, που, σαν κάθε Έλληνας, του χρωστώ άπειρες ώρες ξεγνοιασιάς και γέλιου και όχι μόνο στα παιδικά μου χρόνια, να τον αποχωρισθώ… χωρίς να του ευχηθώ πολλά ακόμη δοξασμένα χρόνια.» Αλλά και ο ίδιος ο Φώτης Κόντογλου αγαπούσε τον Καραγκιόζη και το 1961 προέτρεψε τον περίφημο καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημο να αλλάξει τις φιγούρες του ελληνικού θεάτρου σκιών από πάνινες, σε χάρτινες.
Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί πως μέσα στο καλοκαίρι η UNESCO έδωσε τέλος στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την υπηκοότητα του Καραγκιόζη … «πολιτογραφώντας» τον Τούρκο. Η απόφαση αυτή ήρθε να επικυρώσει σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μια υποεπιτροπή του φορέα, η οποία και είχε αποδεχτεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στον Καραγκιόζη - δεδομένου ότι ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς - είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey