Παρουσιάστηκε και στην Πάτρα

01/07/2012 - 05:56
Μέχρι την Πάτρα έφτασε το επετειακό λεύκωμα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες σε μεγάλη συγκέντρωση του Συλλόγου Λεσβίων Αχαΐας.
Λεύκωμα για την απελευθέρωση, από τη Λέσχη Πλωμαρίου

Μέχρι την Πάτρα έφτασε το επετειακό λεύκωμα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες σε μεγάλη συγκέντρωση του Συλλόγου Λεσβίων Αχαΐας.
Το λεύκωμα παρουσίασαν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Τερέζης και ο πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Αχαΐας, Κλειώ Βάρου - Πούλου, που υπογράμμισε την ευτυχή συγκυρία δύο σημαντικών εκδηλώσεων του Σωματείου που προεδρεύει: της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου και της παρουσίασης ενός τόσο σημαντικού έργου για την ιδιαίτερη πατρίδα μεγάλου αριθμού κατοίκων της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Ο κ. Μαυραγάνης παρουσίασε συνοπτικά το έργο που επιτελεί σήμερα η Λέσχη Πλωμαρίου, αναφερόμενος παράλληλα στο έργο του Βενιαμίν του Λέσβιου. Μιλώντας για τον επετειακό αυτό τόμο, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τη δουλειά που χρειάστηκε κι ευχαρίστησε θερμά το βασικό συντελεστή της έκδοσης, γιατρό Αριστείδη Φρυδά, τη διοίκηση του Συλλόγου Λεσβίων, αλλά και τους συγγραφείς που προσέφεραν τα κείμενά τους.


Από την παρουσίαση του λευκώματος για την απελευθέρωση

«Βιβλίο, όχι λεύκωμα»
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Τερέζης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους επιμελητές της ύλης του «βιβλίου και όχι λευκώματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, τόσο για τη δωρική λιτότητα που το διέπει, όσο και για την πληρότητα στην ανάδειξη του θέματος που διαπραγματεύεται.
«Από την πρώτη στιγμή της ανάγνωσης καταλαβαίνει κανείς ότι οι έχοντες την έμπνευση της έκδοσης απέβλεψαν στην επαναφορά της μνήμης των γεγονότων και στην πιστή αποτύπωση των γεγονότων της εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εντύπωση προκαλεί η αλληλουχία εικόνων και κειμένων, έτσι ώστε αυτά να διαλέγονται μεταξύ τους αλληλοσυμπληρούμενα και να προσδιορίζουν σαφώς το χρόνο και το χώρο όπου διαδραματίσθηκαν τα ιστορικά γεγονότα.»
Αναφερόμενος στα επιμέρους κείμενα, ο καθηγητής στάθηκε στα άρθρα για τα γραμματόσημα της εποχής, τις επιστολές του Θρασύβουλου Μελανδινού, τις λογοτεχνικές περιγραφές των Αργύρη Εφταλιώτη και Ηλία Βενέζη, που, όπως είπε, «διαγράφουν τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης μέσα στους συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους που διέπουν τους λαούς κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα».
Τονίζοντας πως το βιβλίο συστηματοποιεί και εκμεταλλεύεται την πληροφορία του παρελθόντος, «παρουσιάζοντας ανάγλυφα την κινητικότητα των προσώπων που μετέχουν της ιστορίας, μεταξύ του τοπικού και εθνικού καθήκοντος», ο καθηγητής κατέληξε στο ότι «επιχειρεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να στηρίξει μια περιοχή που, λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας, βρίσκεται στο έλεος των καιρών».
Η τελετή περιελάμβανε και εμφάνιση της μουσικοχορευτικής ομάδας «Ακρίτες του Αιγαίου», με νησιώτικους και μικρασιάτικους χορούς, που συνέδεε με κείμενα από το παρουσιαζόμενο βιβλίο η ηθοποιός Ελένη Καλαντζοπούλου, ενώ η γιορτή έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών της απελευθέρωσης και κέρασμα στους παρισταμένους ούζου, κρασιού, ελιών και τυριών, που προσέφεραν Λέσβιοι παραγωγοί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey