Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να ξεκινήσει την επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Λέσβο με την αγορά της απαιτούμενης έκτασης στη Σαρακήνα αλλά και να επανεξετάσει πριν αξιοποιήσει την άδεια παραγωγής που έχει στην κατοχή της η Επιχείρηση, τα ισχύοντα δεδομένα.
Διπλή απόφαση έλαβε λίγο πριν το Πάσχα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για το ενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου. Αφενός αποφάσισε να ξεκινήσει την επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο νησί με την αγορά της απαιτούμενης έκτασης στη Σαρακήνα και αφετέρου να επανεξετάσει πριν αξιοποιήσει την άδεια παραγωγής που έχει στην κατοχή της η Επιχείρηση, τα ισχύοντα δεδομένα και για τη διασύνδεση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιθανόν για να μειώσει το μέγεθος της μονάδας.
Όπως απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου έχει αποκαλύψει το «Ε», η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε., δεσμευόμενη και απ’ το εγκεκριμένο απ’ το 2009 αναπτυξιακό πρόγραμμα της επιχείρησης για την περίοδο έως το 2015, είχε συμπεριλάβει στην ατζέντα των θεμάτων προς άμεση λήψη απόφασης την «Κατασκευή Νέου Σταθμού Παραγωγής στη θέση “Σαρακήνα” του Δήμου Μανταμάδου της Νήσου Λέσβου». Αποκαλυπτικός δε του σχεδιασμού τής ΔΕΗ Α.Ε. ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, που μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου τη Μεγάλη Τρίτη ανέφερε ότι «θα τελειώνουμε σύντομα με το θέμα αυτό και θα προχωρήσει η επένδυση όπου έχει αποφασιστεί».
Η αγορά…
Όπως τονίζεται στην περίληψη της απόφασης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, «το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης κατασκευής νέου Σταθμού Παραγωγής και λιμενικών εγκαταστάσεων, στη θέση “Σαρακήνα”, του Δήμου Μανταμάδου, της Νήσου Λέσβου, συνολικής ισχύος 120 MW, και τη σύσταση επιτροπής διενέργειας έρευνας και διαπραγματεύσεων για την αγορά της απαιτούμενης έκτασης, 300 στρεμμάτων, στην πιο πάνω θέση».
Η σημαντική αύξηση των στρεμμάτων που θα αγοραστούν, υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνα που απαιτούνται για το εργοστάσιο, κρίθηκε αναγκαία - όπως μας είπε στέλεχος της Επιχείρησης - προκειμένου να μην υπάρχουν άλλοι «γείτονες» πέριξ του νέου σταθμού. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ προϋπολογίζει το κόστος της όλης παρέμβασης στα 185 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διάρκεια της κατασκευής το πλέον απαισιόδοξο σενάριο ανεβάζει σε έξι χρόνια το διάστημα υλοποίησης της επένδυσης.
… πιθανές αλλαγές
Στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΗ υπάρχουν, όμως, και «ψιλά γράμματα», που φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικά με το πρώτο σκέλος, που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και αγορά της έκτασης: «Επίσης», τονίζεται, «ενέκρινε όπως η αρμόδια υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει σχετικά με το πρόγραμμα διασυνδέσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και την κατασκευή Υβριδικού Σταθμού στη νήσο Λέσβο και προωθήσει σχετική εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης».
Ως γνωστόν, η ΔΕΗ έχει πάρει άδεια παραγωγής για τη Σαρακήνα απ’ τον Αύγουστο του 2009, ενώ έως ότου ξεκινήσει η κατασκευή του νέου σταθμού ενδεχομένως να έχουν περάσει κι άλλα δυο χρόνια, οπότε και κρίνεται αναγκαίο να συνεκτιμηθούν και οι μέχρι τότε εξελίξεις σε σχέση με τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, όπως και συνολικά οι εξελίξεις στις ΑΠΕ. Αν, για παράδειγμα, έχει δρομολογηθεί η παραγωγή πολλών μεγαβάτ ενέργειας απ’ το υβριδικό σύστημα που σχεδιάζεται για την Ερεσό, ή η επένδυση του ομίλου Ρόκα, τότε ίσως να μη χρειάζεται ο θερμικός σταθμός να είναι ισχύος 120 μεγαβάτ αλλά μικρότερος.
Γεγονός, βέβαια, είναι ότι ανεξαρτήτως όλων αυτών το νησί έχει καθυστερήσει σοβαρά να αποκτήσει νέο σταθμό παραγωγής και η απόφαση της ΔΕΗ έρχεται να αναθερμάνει τις ελπίδες πως έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών το ενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου θα αντιμετωπιστεί.