Την ίδια ώρα που στα σχολεία, δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, υπάρχουν κενά, η Εκπαίδευση μετρά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αλλότριες θέσεις.
Την ίδια ώρα που στα σχολεία, δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, υπάρχουν κενά, η Εκπαίδευση μετρά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αλλότριες θέσεις. Απ’ τις 11.000 περίπου αποσπασμένων εκπαιδευτικών, οι 400 έχουν οργανική θέση στο νομό Λέσβου. Εξ αυτών, οι 136 καθηγητές αλλά και μερικοί δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις εκτός σχολείων. Κάποιοι σίγουρα, είναι μεταξύ των 1.013 αποσπασμένων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ μόλις προχθές, εις επιβεβαίωση του χάους που επικρατεί με τα ρουσφέτια στην εκπαίδευση, εγκρίθηκε κι άλλος, ο… 11ος στη σειρά, καθηγητής Πληροφορικής για να διδάξει τους λιγοστούς μαθητές του Άι-Στράτη.
Προκειμένου να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα αποσπάσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε απ’ το πρώτο βήμα, την καταγραφή των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών. Όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, συνολικά 10.982 εκπαιδευτικοί είναι σήμερα αποσπασμένοι εκτός των οργανικών τους θέσεων, όταν εξακολουθούν τα κενά διδασκόντων στα σχολεία να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Να τα, τα «φαντάσματα»
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της φετινής χρονιάς οι 5.290 ασκούν διδακτικό έργο (έχουν αποσπαστεί σε διαφορετικά σχολεία από εκείνα της περιφέρειάς τους), οι 964 απασχολούνται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ως διοικητικοί υπάλληλοι) και οι 4.728 ασκούν διοικητικό έργο σε διάφορες θέσεις του δημόσιου τομέα (σε περιφέρειες, μητροπόλεις και ιερούς ναούς, Γενικά Αρχεία του Κράτους, βιβλιοθήκες, οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας κ.α.).
Στο υπουργείο Παιδείας έπειτα από έρευνα πολλών ημερών, η υπουργός ανακάλυψε τελικά 1.013 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, και μάλιστα οι 300 αποσπάσεις από αυτές έγιναν το καλοκαίρι μέσα σε μία ημέρα και έχουν ισχύ τριετίας, αν κι αναμένεται να ακυρωθούν άμεσα.
Στις αποσπάσεις προς το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνεται και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν φέτος την άνοιξη στο Γυμνάσιο - λυκειακές τάξεις Αγίου Ευστρατίου κι αμέσως μετά αποσπάστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως στο συγκεκριμένο σχολείο, πέραν όλων των άλλων, φαίνεται να έχουν οργανική θέση 11 καθηγητές Πληροφορικής. Κι ενώ ισχύει αυτό, προκειμένου να καλυφθούν τρεις κενές θέσεις αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής σε σχολεία της Λέσβου, μόλις προχθές ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησής τους απ’ τον… Άι-Στράτη, που δεν είχε κενή θέση (δέκα είχαν αποσπαστεί κι ένας υπηρετεί στο Σχολείο). Έτσι αποσπάστηκε ακόμη ένας καθηγητής Πληροφορικής, ο 11ος για το συγκεκριμένο σχολείο, των 11 μαθητών γυμνασίου και λυκείου.
Και συνυπηρετήσεις…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι προϊστάμενοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Φραγκόπουλος και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Σάλτας, σε ό,τι αφορά στους καθηγητές, οι αποσπασμένοι με οργανική θέση στο νομό Λέσβου ανέρχονται σε 270. Εξ αυτών, οι 123 είναι σε άλλες διευθύνσεις και διδάσκουν σε σχολεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αποσπασθεί λόγω συνυπηρέτησης συζύγων, ενώ ακόμη 11 είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.
136 καθηγητές είναι σε αλλότριους πλην της εκπαίδευσης φορείς (υπουργεία, διοικητικές υπηρεσίες υπουργείου Παιδείας) και μάλιστα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αποσπάσεις ήταν διάρκειας ενός διδακτικού έτους, οι φετινές έχουν αρχικά ισχύ για μία τριετία.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρ’ ότι δεν είναι αποσπασμένος πλέον κανένας σε βουλευτικό γραφείο ή βιβλιοθήκες όπως παλαιότερα, το σύνολο των αποσπασμένων δασκάλων και νηπιαγωγών ξεπερνά τους 100, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι λόγω συνυπηρέτησης και διδάσκουν σε άλλες περιοχές και ελάχιστοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.