Προστασία της ιστορίας του νερού!

01/07/2012 - 05:56
Τη συντήρηση και την πλήρη επαναχρησιμοποίηση των ιστορικών κρηνών της πόλης της Μυτιλήνης, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί, ενώ άλλες είναι γεμάτες απορρίμματα, προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου.
Πλήρη επαναχρησιμοποίηση των ιστορικών κρηνών της Μυτιλήνης ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Τη συντήρηση και την πλήρη επαναχρησιμοποίηση των ιστορικών κρηνών της πόλης της Μυτιλήνης, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί, ενώ άλλες είναι γεμάτες απορρίμματα, προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου.
Οι κρήνες της Μυτιλήνης είναι σημεία στην πόλη που αποτελούν αναμφίβολα κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της, αλλά και ολόκληρου του νησιού.


Όπως αναφέρουν και οι Οικολόγοι, μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης υπάρχουν πάνω από 15 κρήνες, ενώ σε όλο το νησί ο αριθμός τους ξεπερνά τις 250. Μάλιστα, ο Μάκης Αξιώτης στο βιβλίο του «Οι βρύσες της Λέσβου» μιλάει για τη μακρά ιστορία τους, αφού ορισμένες από αυτές έχουν κατασκευαστεί από το 16ο αιώνα, «ως προσφορές Ελλήνων και Τούρκων, για να προσφέρουν δροσιά στους οδοιπόρους του νησιού».
Παρ’ όλο που το διάστημα 1990 - 1994, όσο δήμαρχος της πόλης ήταν ο Νότης Παναγιώτου, οι κρήνες μελετήθηκαν από το Νίκο Μπελογιάννη (γιο του αγωνιστή της Αριστεράς και ειδικό χημικό της πέτρας) και καθαρίστηκαν από τα στρώματα μπογιάς που τις κάλυπταν, έκτοτε έχουν υποστεί βανδαλισμούς και καταστροφές, με τη μεταλλική βάνα των περισσοτέρων από αυτές που είχε τοποθετηθεί τότε, να έχει κλαπεί. Στο σύνολό τους σχεδόν έχουν καταλήξει να είναι «κάδοι απορριμμάτων», αφού παραμένουν αναξιοποίητες.

Πολλαπλά οφέλη

Προς αλλαγή της εικόνας αυτής καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε σχετική τους χθεσινή ανακοίνωση για τις κρήνες της πόλης, που - όπως λένε - «η “ανάπτυξη” και ο “πολιτισμός” μας τις θεωρούν πλέον “άχρηστες” και κομμάτια του μακρινού παρελθόντος».
Προτείνουν, έτσι, την αναπαλαίωση, τη συντήρηση και την επαναχρησιμοποίηση των κρηνών, ώστε αυτές να «προσφέρουν νερό στους οδοιπόρους».
Θεωρώντας ότι θα είναι δεδομένη και η ποιότητα του νερού, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το όφελος από αυτήν την κίνηση θα είναι πολλαπλό, αφού έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η άσκοπη αγορά των εμφιαλωμένων νερών που, έχοντας γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια - και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες -, εκτός από οικονομικό κόστος για τον αγοραστή επιβαρύνει το περιβάλλον με μεγάλες ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στο υπέδαφος της Λέσβου, ενώ έχουν και μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος μεταφοράς εκτός νησιού για την ανακύκλωσή τους.
Επισημαίνουν, επιπλέον, πως με τον τρόπο αυτό θα αναδειχθεί ένα ακόμη κομμάτι του λεσβιακού πολιτισμού, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει και ένα πολύτιμο τουριστικό αγαθό, με τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής μέσα στην πόλη, βασισμένης στις υπάρχουσες κρήνες.
«Η αναπαλαίωση και χρήση των κρηνών μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μια ενέργειά μας μπορεί να έχει όφελος περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αλλά και άμεσα οικονομικό για την κοινωνία μας», υποστηρίζουν οι ίδιοι.

    
Οι κρήνες στα Κεντρικά Σχολεία (επάνω), στην οδό Κομνηνάκη και στον Πλάτανο. Κι αυτές, όπως και πολλές άλλες, μπορούν να γίνουν επισκέψιμα μνημεία

Απαραίτητη η βοήθεια των αρμοδίων

Το ίδιο υποστηρίζει και ο γιατρός και συγγραφέας του σχετικού βιβλίου, Μάκης Αξιώτης: «Είμαι σύμφωνος σε όσα προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αρκεί οποιαδήποτε επέμβαση να γίνει μετά από προσεκτική μελέτη και από τους συντηρητές των αρμόδιων υπηρεσιών. Πιστεύω ότι αν μπει νερό στις κρήνες, ο κόσμος θα τις πλησιάζει περισσότερο και αυτό είναι και το ζητούμενο.»
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επαφές με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - από τις οποίες και προστατεύονται πολλές από τις κρήνες -, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν απόλυτα θετικοί σε όποια σχετική ενέργεια υπάρξει από το δήμο Μυτιλήνης και τη νομαρχία Λέσβου.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey