Χαλβάς για διαβητικούς… «να γλείφεις τα δάκτυλά σου»!

01/07/2012 - 05:56
Το 2o Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2011 για τη δημιουργία νέων οικολογικών - καινοτόμων τροφίμων και ποτών, απέσπασε ομάδα προπτυχιακών φοιτητριών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το 2o Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2011 για τη δημιουργία νέων οικολογικών - καινοτόμων τροφίμων και ποτών, που διοργάνωσε και πραγματοποίησε στις 12 Σεπτεμβρίου τού 2011 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), απέσπασε ομάδα προπτυχιακών φοιτητριών αποτελούμενη από τις Δανάη Σακκά, Εύα Μήτσου και Μαρία Τσαγκρασούλη και με επιστημονικό υπεύθυνο το Χαράλαμπο Καραντώνη, επίκουρο καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μαζί τους, οι Παύλος Λουγκοβόης και Αργυρώ Προίου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την εταιρεία «Γιώτης Α.Ε.» για το σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμου τροφίμου για τον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη βράβευση αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός καινοτόμου γλυκίσματος, με την ονομασία «γλυκιά παραλλαγή» (sweet variation). Πρόκειται για χαλβά από σιμιγδάλι (semolina halva) του οποίου η καινοτομία αφορά τόσο στη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας, όσο και στη διατροφική του αξία.
Το γλύκισμα αυτό παράχθηκε με διαδικασία που αντανακλά την οικολογική καινοτομία στις πρώτες ύλες, που έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και στη συσκευασία, που είναι από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά. Το προϊόν παρουσιάζει καινοτομία και ως προς τα συστατικά του, καθώς του αποδίδουν υψηλότερη διατροφική αξία από ένα συμβατικό προϊόν ίδιου τύπου, λόγω του εμπλουτισμού του προϊόντος με φυσικές πρώτες ύλες υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο (Se), που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αντιοξειδωτικής ικανότητας του ανθρώπινου οργανισμού. Παράλληλα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα οδηγεί σε ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός «Ecotrophelia», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ως σκοπό αφενός μεν την υποστήριξη νέων Ελλήνων φοιτητών που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, αφετέρου δε την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων. Στοχεύει δε, στη δημιουργία ολοκληρωμένων καινοτόμων προϊόντων διατροφής για τον άνθρωπο, με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Οι φοιτητές κάθε ομάδας μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα και υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων διοργανώνει το Διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό, με τους νικητές όλων των χωρών να συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Φέτος ο τελευταίος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Anuga», στην Κολονία της Γερμανίας, 8 - 11 Οκτωβρίου 2011.

«Αναγνώριση προσπάθειας»
Η βράβευση της ομάδας των προπτυχιακών φοιτητριών/-τών του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Σκάλκο, «μια σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας των φοιτητών και επιβεβαιώνει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από τα συγκεκριμένα Τμήματα για παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης στους φοιτητές και για συνεργασίες με επιχειρήσεις τροφίμων του ελληνικού χώρου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας προς την κοινωνία και της σύνδεσης με την αγορά».

*Στη φωτογραφία από δεξιά: Μήτσου Ευαγγελία, Δανάη Σακκά, Μαρία Τσαγκρασούλη, ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς Γιάννης Λιβανός, Αργυρώ Προίου, Παύλος Λουγκοβόης και ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Σκάλκος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey