Το δημοτικό τραγούδι

01/07/2012 - 05:56
Πόσο διαφορετική είναι μια λογοτεχνία συνθεμένη προφορικά, όπως τα δημοτικά τραγού­δια; Ποιες σχέσεις έχει με την κοινωνία, πόσο την εκφράζει; Πώς φτιάχνονται, τελικά, τα δημοτικά τραγούδια, πώς ακριβώς λειτουργούν για τους χρήστες τους, ποιος είναι ο ιδεολογικός τους κόσμος;
Αλέξης Πολίτης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ηράκλειο 2010, σελ. 433


Πόσο διαφορετική είναι μια λογοτεχνία συνθεμένη προφορικά, όπως τα δημοτικά τραγού­δια; Ποιες σχέσεις έχει με την κοινωνία, πόσο την εκφράζει; Πώς φτιάχνονται, τελικά, τα δημοτικά τραγούδια, πώς ακριβώς λειτουργούν για τους χρήστες τους, ποιος είναι ο ιδεολογικός τους κόσμος; Σε ποια εποχή δημιουργήθηκαν και με ποιους τρόπους έφτασαν έως τις μέρες μας;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το βιβλίο. Ξεκινάει από τα συνθετικά προβλήματα (τη λειτουργία των τραγουδιών στην αγροτική κοινωνία, το περιεχόμενό τους και το πώς η τεχνοτροπία δημιουργεί το τραγούδι), έπειτα επικεντρώνεται σε κάποια ειδικότερα θέματα (το κλέφτικο τραγούδι, τις ρίμες, τη σχέση των τραγουδιών με τη σημερινή μας αισθητική). Κατόπιν προχωρά σε ένα κεντρικό, ολότελα παραμερισμένο ζήτημα, το πώς αλλοιώνονται τα τραγούδια από τη στιγμή που καταγράφονται, αλλά και γενικότερα το πέρασμα από την προφορική στη γραπτή παράδοση, κι έπειτα ακολουθούν εφτά σύντομες μελέτες που έχουν μερικότερους στόχους. Στο τέλος ο αναγνώστης θα βρει μια οδηγητική βιβλιογραφία: ορισμένες συλλογές δημοτικών τραγουδιών και σε ποιες μελέτες μπορεί να στηριχτεί αν θέλει να συνεχίσει.
Χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια με τους παρακάτω τίτλους:
Εποπτικές προσεγγίσεις (Το δημοτικό τραγούδι με μακροσκοπική εξέταση, Το κλέφτικο τραγούδι, Οι «ρίμες»: έμμετρες αφηγήσεις περιστατικών, Αναζητώντας τους κώδικες της προφορικής δημιουργίας: τα ανέκδοτα, Από τη λειτουργική στην αισθητική χρήση του δημοτικού τραγουδιού.
Περνώντας από την προφορική στη γραπτή παράδοση (Η δεύτερη ζωή των δημοτικών τραγουδιών, Για μια ιστορία της νοθείας των δημοτικών τραγουδιών, Χειρόγραφες και έντυπες συλλογές του 19ου αιώνα, Πρώιμες καταγραφές δημοτικών τραγουδιών, Οι αντιστάσεις των φορέων: δυσκολίες στην καταγραφή, Για ένα corpus των δημοτικών τραγουδιών, Έρανος συλλογών του 19ου αιώνα, Ανθολογίες δημοτικών τραγουδιών).
Μικρά αναλυτικά  (Ίχνη της γραπτής λογοτεχνίας την προφορική παράδοση, Της Αγιάς Σοφιάς το τραγούδι, Η ρίμα του Σέργιου του Σαλονικιού, «Το λέει και το τραγούδι» κ.ά.).
Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και της Σορβόννης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει γράψει σειρά σημαντικών βιβλίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey