Άνοιξε το… σεντούκι της Αγγελικώς

01/07/2012 - 05:56
Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου, στη «Στοά του Βιβλίου» στον Πειραιά, το βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια... από το σεντούκι της Αγγελικώς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και σε συλλεκτική έκδοση.
Παραμυθένια ατμόσφαιρα το Σάββατο στη «Στοά του Βιβλίου», με την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου, στη «Στοά του Βιβλίου» στον Πειραιά, το βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια... από το σεντούκι της Αγγελικώς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και σε συλλεκτική έκδοση. Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν για το βιβλίο με τα καλύτερα λόγια, χαρακτηρίζοντάς το εκτός άλλων ως «εξαιρετική γραφή», αλλά και τονίζοντας τη σημασία που έχουν τα παραμύθια στη σημερινή «σκοτεινή» εποχή. Η ίδια η συγγραφέας μετέφερε το ακροατήριο χρόνια πριν, στα χρόνια που άκουγε παραμύθια από τη δική της γιαγιά…


Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, όπως ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων τού ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης και ο τέως γενικός γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννης Τζωάνος.
Το παρών έδωσε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και άλλων συντοπίτικων συλλόγων της Αθήνας, συγγραφείς άλλων βιβλίων των εκδόσεων «Αιολίδα», όπως η Έφη Γιαλούση, ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο Δημήτρης Νικορέτζος και ο Απόστολος Γονιδέλλης, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ά..

«Τιμή για τις εκδόσεις “Αιολίδα”»
Για τα 11 παιδικά παραμύθια που η συγγραφέας είχε ως ακούσματα από την παιδική της ηλικία, μίλησαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Καμπουράκης και Στέφανος Τζανάκης, ο πρόεδρος των εκδόσεων «Αιολίδα», Παναγιώτης Μυριτζής, και η ίδια η συγγραφέας.
«Κάνουμε μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αναδείξουμε, πέρα από τον πολιτισμό, την παράδοση, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, και κάτι άλλο», ανέφερε εκτός άλλων ο κ. Μυριτζής. «Ότι έχουμε ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στον πολιτισμό, στα γράμματα και ειδικά στην αυτογνωσία και στην αυτοσυνείδηση του τόπου μας, Μυτιληνιούς, αλλά και ανθρώπους που αγαπάνε τη Μυτιλήνη σα δική τους πατρίδα. Μια τέτοια ευτυχή συγκυρία έχουμε και τώρα με τη Νάντια, που πραγματικά μας έκανε μεγάλη τιμή», προσέθεσε, τονίζοντας τη σημασία τού να εμπιστευτεί η συγγραφέας έναν επαρχιακό εκδοτικό οίκο, με τόσες δυσκολίες, ειδικά όσον αφορά στην προώθηση του βιβλίου μέσα από κάποιο δίκτυο διανομής.

Παραμύθια και… «παραμύθα»

Στη γνωριμία του με τη συγγραφέα, αλλά και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη σύγχρονη εποχή χωρίς τα «πραγματικά» παραμύθια, αναφέρθηκε ο κ. Παπαδάκης. Μιλώντας για τη «φίλη του» Νάντια Λιαρέλλη, σύζυγο του γνωστού, μυτιληνιάς καταγωγής δημοσιογράφου Στρατή Λιαρέλλη, την ευχαρίστησε για την αναφορά της στο ότι «τα παραμύθια τη βοήθησαν να γίνει παιδί και μετά να γίνει καλός άνθρωπος».
«Έχω την εντύπωση ότι τα παιδιά μας τα ρίξαμε στα βαθιά, τα παιδιά μας δεν τα μεγαλώνουμε με την αλήθεια, αλλά με την “παραμύθα”. Και “παραμύθα” στην αργκό και στη γλώσσα των ναρκωτικών είναι η πρέζα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Πρέζα είναι το ίντερνετ, πρέζα είναι τα προδομένα όνειρα, πρέζα είναι τα λόγια των πολιτικών. Δυστυχώς, τα παιδιά μας τα προσγειώσαμε σε μια πραγματικότητα και αφήνουμε άλλους να φτιάχνουν παραμύθια για τη ζωή τους. Άλλους, που δεν ενδιαφέρονται να γίνουν πρώτα παιδιά και μετά καλοί άνθρωποι. Άνθρωποι, να μεγαλώσουν φυσιολογικά.»
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο δυναμισμό και την αγάπη της συγγραφέως για την παράδοση, συμπληρώνοντας πως η ίδια είχε «την ευτυχία να παντρέψει δύο πολιτισμούς, από Μικρά Ασία, από Μάνη, από Πειραιά… άντε και Μυτιλήνη», και την ευχαρίστησε για τη δυνατότητα που του δίνει να κρατήσει το βιβλίο της και να το διαβάζει στα εγγόνια του.


Η συγγραφέας μιλάει με μικρές αναγνώστριές της. Πίσω τους, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος (πάνω). Η συγγραφέας Νάντια Λιαρέλλη, πλαισιωμένη από τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη, Δημήτρη Καμπουράκη και Στέφανο Τζανάκη, καθώς και τον πρόεδρο των εκδόσεων «Αιολίδα», Παναγιώτη Μυριτζή

«Στην κατάλληλη στιγμή…»
Για τη δική του εμπειρία με την κ. Λιαρέλλη μίλησε με τη σειρά του και ο κ. Καμπουράκης, που αναφέρθηκε στην έκπληξή που ένιωσε όταν έμαθε για το βιβλίο της. «Η Νάντια είναι εξωστρεφής άνθρωπος, είναι “έξω καρδιά”, είναι άνθρωπος που θα φωνάξει, θα μιλήσει, θα πει τη γνώμη της… Το παραμύθι έχει συγκεκριμένους κανόνες, που όσοι γράφουν παραμύθια τους ξέρουν ή όσοι λένε παραμύθια τους ξέρουν χωρίς να ξέρουν ότι τους ξέρουν. Είναι λοιπόν μια πειθαρχημένη γραφή…»
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η συγγραφέας δεν μπήκε στον πειρασμό να προσθέσει κάτι στα ακούσματα που είχε από τις γιαγιάδες και τις θείες της, ώστε να το φέρει «στα μέτρα» των αναγνωστών. «Είναι εξαιρετική γραφή, γιατί ακολούθησε αυτήν ακριβώς την τεχνική και νομίζω ότι είναι πολύ καλή άσκηση για το επόμενο βιβλίο της. Αφού μπόρεσε να μπει σ’ αυτήν την πειθαρχία, τώρα πρέπει στο επόμενο να μη γράψει παραμύθι, να γράψει ένα λογοτέχνημα και να αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο, διότι πρέπει πρώτα να μάθεις την πειθαρχία και μετά να μάθεις την πρωτοβουλία.»
«Το βιβλίο της Νάντιας ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, γιατί εγώ θεωρώ ότι τα παραμύθια, τα κλασσικά παραμύθια, στην πραγματικότητα μιλούν για έναν κόσμο σκοτεινό», ανέφερε, παίρνοντας το λόγο, ο κ. Τζανάκης. «Ο κόσμος ο σκοτεινός είναι η ζωή, στην οποία καλούνται να ζήσουν τα παιδιά μας. Η ζωή πάντα ήταν σκοτεινή, υπήρξε εκείνη η παρένθεση που θεωρήσαμε όλοι ότι κάτι μπορεί να άλλαζε. Σήμερα είναι πιο σκοτεινή από ποτέ και με την έννοια αυτή τα παραμύθια που βάζουν τα παιδιά σ’ αυτόν το σκοτεινό κόσμο, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθουν και πάλι στην επικαιρότητα. Με την έννοια αυτή, η Νάντια έκανε τη σωστή κίνηση στη σωστή στιγμή.»


Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου. Γεμάτη η αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου»

Τα παραμύθια της γιαγιάς…
Κλείνοντας την παρουσίαση, η ίδια η συγγραφέας αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφασή της να συγκεντρώσει και να αποδώσει τα παραμύθια σύμφωνα με τα ακούσματα και την παράδοση, τονίζοντας: «Δεν ακυρώνω τους συγγραφείς παραμυθιών, αλλά νομίζω ότι όλο αυτό το ψυχολογικό μέρος που αφορά στα παιδιά, από το πολύ ψάξιμο το έχουν καταστρέψει κι έχουμε χάσει τη μαγεία. Κάτι η τηλεόραση με όλες αυτές τις παιδικές σειρές, κάτι οι διαφημίσεις, κάτι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν, τα παιδιά δε φαντάζονται πια. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να κοιμηθεί όμορφα, έχοντας ακούσει κάτι καλό, όταν δεν μπορεί να το διαβάσει αυτό, να το ‘χει διαβάσει η μαμά ή η γιαγιά.»
Συνεχίζοντας για τη σημασία της φαντασίας και της μαγείας, που ευχαριστούσαν και την ίδια όσο ήταν μικρή, δικαιολόγησε τη γέννηση της ιδέας για την έκδοση αυτού του βιβλίου. «Ήμουν ένα πάρα πολύ δύσκολο παιδί στον ύπνο, τα παραμύθια ήταν ατελείωτα για να κοιμηθώ, γιατί μου άρεσαν και ήθελα να ακούσω το τέλος. Έτρωγα με παραμύθια, γινόντουσαν βραδιές παραμυθιών στο σπίτι…», είπε χαρακτηριστικά. «Ήταν η σόμπα στη μέση, με τις φλούδες πορτοκάλι επάνω και η γιαγιά, κι όχι μόνο η γιαγιά, όλη η οικογένεια, περίμενε το παραμύθι και γινόταν ένας διάλογος, ήταν επικοινωνιακό όλο το θέμα. Και “τι έγινε παρακάτω” και “το είπες αυτό” και ξανά η εξήγηση και η επανάληψη. Οι μαγικοί αριθμοί, το ένα δύο τρία, το εννέα, το 12, το 40, το 50. όλοι αυτοί οι μαγικοί αριθμοί, που είναι καταγεγραμμένοι στο DNA μας, χωρίς να ξέρουμε γιατί. Ο ενιαύσιος δαίμονας της λαογραφίας. Όλα αυτά πιστεύω ότι μπόρεσα να τα αποδώσω και το μεγαλύτερο δώρο μου είναι αυτά τα παραμύθια να διαβαστούν όχι μόνο από μικρούς, είναι περισσότερο παραμύθια για μεγάλους. Και σε εποχές που η κατήφεια, η αβεβαιότητα είναι στοιχεία της καθημερινότητάς μας και δεν αξίζουν στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα, νομίζω ότι ένας φάρος ελπίδας, έστω κι αυτό το παραμύθι, σου δημιουργεί μια αγαλλίαση…»

Την επόμενη Κυριακή
Παρουσίαση και στη Μυτιλήνη…

Μετά την παρουσίασή του στον Πειραιά, το βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια… απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς» πρόκειται να παρουσιαστεί και στη Μυτιλήνη. Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 11:30 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Ομιλητές αυτήν τη φορά θα είναι ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, η διευθύντρια Μάρκετινγκ Υβέτ Κοσμετάτου, η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, καθώς και η ίδια η συγγραφέας.
Την παρουσίαση θα συντονίσει, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου, η Ειρήνη Πετρέλλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey