Μοναδικό υποψήφιο σχήμα

01/07/2012 - 05:56
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών δεν προκαλούν καμμία αγωνία για το αποτέλεσμά τους. Το οποίο, με δεδομένο ότι το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα είναι ένα, θεωρείται κάτι παραπάνω από προδιαγεγραμμένο.
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών δεν προκαλούν καμμία αγωνία για το αποτέλεσμά τους. Το οποίο, με δεδομένο ότι το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα είναι ένα, θεωρείται κάτι παραπάνω από προδιαγεγραμμένο. Το ίδιο, βέβαια, δεν ισχύει για τη μαζικότητα της συμμετοχής, αφού με το νέο θεσμικό πλαίσιο του 2006 δικαίωμα ψήφου έχει πλέον το σύνολο των φοιτητών, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, συνολικά πάνω από 12.000 εκλογείς.

Οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκηρύχθηκαν αρχικά για τις 19 του μήνα, αλλά εξ αιτίας της διενέργειας την ίδια μέρα των φοιτητικών εκλογών, προσδιορίστηκαν με νεώτερη απόφαση για την Τρίτη 18 Απριλίου. Θα είναι δε οι δεύτερες στην ιστορία του ιδρύματος μετά τις εκλογές του 2000, οπότε ο Θεμιστοκλής Λέκκας διεκδικούσε την επανεκλογή του στη θέση του πρύτανη, όπου δεν υπάρχει παρά μόνο ένα υποψήφιο πρυτανικό σχήμα.

Διαφορετική προεκλογική περίοδος
Πολύ νωρίς, μόλις την 1η Μαρτίου, ανακοινώθηκε το πρώτο και μοναδικό - όπως φάνηκε στη συνέχεια - υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, με τους Πάρι Τσάρτα για πρύτανη και Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα για αντιπρυτάνεις. Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, κατέθεσε 20σέλιδο πλαίσιο αρχών και θέσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εκλογές να αξιοποιηθούν μέσα στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως περίοδος συζήτησης και οικοδόμησης συνοχής.
Όντως το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με τον τίτλο «Συμμετοχικό - Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο Αιγαίου» όλο το προηγούμενο διάστημα επιδίωξε το διάλογο με την κοινότητα σε όλα τα νησιά. «Πιστεύουμε», έλεγε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας, «ότι αυτές οι εκλογές χρειάζεται να αξιοποιηθούν, μέσα στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως μια περίοδος γνώσης και επίγνωσης της παρούσας κατάστασης, αναστοχασμού, συλλογικής αναζήτησης των αιτιών των εσωτερικών προβλημάτων, συζήτησης διαδικασιών και προσεγγίσεων επίλυσης και οικοδόμησης συνοχής, αντί για τις συνήθεις σύντομες γενικές τοποθετήσεις των υποψήφιων σχημάτων, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.»
Όντως, εισάγοντας μια καινή μέθοδο διεξαγωγής της προεκλογικής περιόδου, ελλείψει και αντιπάλου, το μοναδικό υποψήφιο σχήμα μετά την παρουσίαση των βασικών αρχών και θέσεών του, με την οποία και επιδίωξε να αναδείξει μια θεματολογία συζήτησης για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της λειτουργίας και της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, οργάνωσε δύο κύκλους συναντήσεων-συζητήσεων με τις ακαδημαϊκές κοινότητες των νησιών. Με βάση αυτές τις συζητήσεις διαμόρφωσε τις προτάσεις-προτεραιότητές του, τις οποίες ήδη απ’ τις 30 Απριλίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, στην οποία κι έχει πρόσβαση το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Προτεραιότητες…
Ουσιαστικά αυτές οι προτάσεις-προτεραιότητες αναλύουν το πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει το σχήμα για το πώς θα λειτουργήσει, τι θα επιδιώξει, πώς θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο. Εν ολίγοις το σχήμα εξηγεί με ποιο τρόπο θα διοικήσει το ίδρυμα με την εκλογή του.
Οι κεντρικοί άξονες των προτάσεων-προτεραιοτήτων όπως περιγράφονται συνοπτικά (κι αναλύονται σε 15 σελίδες κειμένου απ’ το σχήμα) είναι:
- Αναδιοργάνωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου (πρυτανική αρχή, συλλογικά όργανα διοίκησης), βασισμένης σε επεξεργασμένες θέσεις, στρατηγική, προγραμματισμό και διαφάνεια
- Ενεργοποίηση, ουσιαστική συμμετοχή και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, µέσω διαρκούς προσβασιμότητας και συνεργασίας σε γόνιμο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
- Συλλογικές και κοινωνικές διαδικασίες ενίσχυσης της συνοχής και της αίσθησης του «ανήκειν» στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Βελτίωση των υπηρεσιών µε ορθολογικότερη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και υποδοµών, αλλά και ευφυή χρήση των τεχνολογιών.
- Βελτίωση των υποδοµών (κτηριακών, τεχνολογικών) µε δυναμικές δράσεις ενίσχυσης,
- Πολύπλευρη υποστήριξη του ερευνητικού έργου όλων των Σχολών και ισχυροποίηση του διεθνούς ρόλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Διασφάλιση υψηλού επιπέδου σπουδών που διαμορφώνουν ενεργούς επιστήμονες, µε πολυδιάστατη, σύγχρονη πανεπιστημιακή παιδεία και επαγγελματικές προοπτικές.
- Υποστήριξη της φοιτητικής ζωής µε υποδομές, υπηρεσίες και ενθάρρυνση πρωτοβουλιών.
- Αναβάθμιση του κύρους του ευρύτερου ακαδημαϊκού χώρου.

Ποιοι μετέχουν
Υποψήφιος πρύτανης είναι ο Πάρις Τσάρτας, καθηγητής, πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους:
Νίκο Σουλακέλλη, υποψήφιο αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη.
Αγγελική Δημητρακοπούλου, υποψήφια αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθηγήτρια, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος των Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στη Ρόδο.
Και Ιωάννης Κάλλας, υποψήφιος αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας.
Ο Πάρις Τσάρτας είναι αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης σε δύο μεταπτυχιακά τμήματα με ειδίκευση στον τουρισμό (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και έρευνες σχετικές με τον τουρισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του τουρισμού, τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα χαρακτηριστικά της τουριστικής απασχόλησης, την κοινωνιολογία του τουρισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey