Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» προτίθεται να χορηγήσει 80 τουλάχιστον υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, 50 υποτροφίες εσωτερικού και 15 σε παιδιά ναυτικών και υπαλλήλων του Ομίλου Ωνάση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011.
Υποτροφίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» προτίθεται να χορηγήσει 80 τουλάχιστον υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, 50 υποτροφίες εσωτερικού και 15 σε παιδιά ναυτικών και υπαλλήλων του Ομίλου Ωνάση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011.
Συγκεκριμένα οι υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου 2010, θα αφορούν στα ακόλουθα επίπεδα σπουδών: 1. Μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε όλους τους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς κλάδους και ειδικότητες. 2. Μετεκπαίδευση ή έρευνα στους κλάδους της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας. 3. Βελτίωση τεχνικής σε όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους.
Παράλληλα το Ίδρυμα χορηγεί 50 τουλάχιστον υποτροφία εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές σε δημόσια ΑΕΙ στην Ελλάδα, κατά το ακαδημαϊκό έτο5 2010 - 2011, που οδηγούν στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης ή διδακτορικού διπλώματος.
Οι υποτροφία αυτές για σπουδές πλήρους παρακολούθησης, θα έχουν ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2010. Γίνονται δεκτές αιτήσεις για όλα τα εγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τέλος, το Ίδρυμα θα χορηγήσει μέχρι 15 υποτροφίες για ανώτερες/ανώτατες σπουδές ή για μεταπτυχιακές σπουδές σε παιδιά ναυτικών και υπαλλήλων του Ομίλου Ωνάση, ως αναγνώριση της μακράς ευδόκιμης υπηρεσίας των γονέων τους (τουλάχιστον 15 χρόνια πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας ή 20 χρόνια συνεχούς υπαλληλικής υπηρεσίας).
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.onassis.gr
Αιτήσεις έως την 1η Φεβρουαρίου.
Εκπαιδευτική έκθεση του ΟΟΣΑ
Μεταξύ των 30 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, τα λύκεια της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας παρουσιάζουν τις υψηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα θετικών επιστημών, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μεξικό, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία είναι οι τελευταίοι της τάξης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στη Φινλανδία και τη Νέα Ζηλανδία ένας στους πέντε μαθητές πετυχαίνουν κορυφαίες επιδόσεις στα επιστημονικά μαθήματα, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία αυτή είναι μικρότερη από ένας στους 20.
Το πρόβλημα στις περισσότερες χώρες είναι ότι ελάχιστοι από τους μαθητές με καλές επιδόσεις στην επιστήμη ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επιστημονικά επαγγέλματα.
«Μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, σχεδόν το 40% των μαθητών λυκείου που έρχονται πρώτοι στα επιστημονικά θέματα δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καριέρες που αφορούν την επιστήμη, ενώ σχεδόν το 45% δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στην επιστήμη», αναφέρει η έκθεση.
«Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μειονέκτημα για τις αυριανές κοινωνίες της επιστήμης», επισημαίνει.