«Τίς πταίει» για την απουσία νησιωτικών πολιτικών;
01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το θεματικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με θέμα «Νησιωτικός Χώρος - Ειδικές Πολιτικές», του οποίου οι εργασίες θα λήξουν σήμερα το μεσημέρι.
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το θεματικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με θέμα «Νησιωτικός Χώρος - Ειδικές Πολιτικές», του οποίου οι εργασίες θα λήξουν σήμερα το μεσημέρι.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομάρχης Λέσβου και πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Νησιωτικής Πολιτικής της ΕΝΑΕ, Παύλος Βογιατζής, τόνισε τη διαφορετικότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο, αλλά και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. «Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Έβρου, ένα από τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα της χώρας μας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Βογιατζής, τονίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα θα αποτελέσει ειδικό θέμα στις εργασίες του Συνεδρίου.
Περί… ιστορίας!
Ο κ. Δημήτρης Δράκος, νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, υποστήριξε ότι ο νησιωτικός χώρος έχει σημαδέψει βαθιά την ιστορία της Ελλάδας και έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, όπως αυτή που αφορά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των συγκοινωνιών. «Υπάρχουν, ωστόσο, μεγάλες δυνατότητες, που πρέπει να αναζητήσουμε για την ευημερία των περιοχών αυτών και τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας. Τα νησιά αποτελούν ένα προϊόν εξαιρετικά ευαίσθητο και χρειάζονται συνεχείς προσαρμογές για να αναπτυχθούν κάτω και από την κρίση που διανύουμε. Χαιρόμαστε που αναπτύσσονται σχετικές πολιτικές, αλλά θα θέλαμε να είναι πιο έντονες και επαρκείς. Εν όψει του ΕΣΠΑ, ο νησιωτικός χώρος θα πρέπει να έχει μια ματιά διαφορετική, όπου θα δίνονται συγκεκριμένες προτεραιότητες, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έρχονται», είπε ο κ. Δράκος, τονίζοντας την ανάγκη να πάνε χρήματα από τα Τομεακά στα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Είναι ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τη φωνή και τις δυνάμεις μας, για να καταθέσουμε προτάσεις, να πάρουμε αποφάσεις», είπε κλείνοντας.
Ο κ. Κωσταντίνος Τάτσης, πρόεδρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε πως «το συνέδριο αυτό, δεν είναι μια τυχαία, συνηθισμένη επιλογή, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Ήδη και στην Ε.Ε. έχει σπάσει το φράγμα και έχει ανοίξει ο δρόμος για πραγματική πολιτική στα νησιά. Πρέπει να αποδείξουμε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, να συμπαρασύρουμε και να εκμεταλλευτούμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές.».
Η απουσία του ΠΑΣΟΚ
Το θέμα που συζητήθηκε ιδιαίτερα ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό της απουσίας των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Δράκος, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εξήγησε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου από τις αρχές Μαΐου που είχε προταθεί, στη σημερινή ημερομηνία, για να δηλώσει αργότερα ότι επιθυμεί να απέχει για ένα διάστημα από τις οποιεσδήποτε διεργασίες. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ματαίωση του Συνεδρίου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, του θέρους κ.λπ., ενώ θα ξεκινούσε ήδη το ΕΣΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος, επιμένοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη απουσία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη διατήρηση της ενότητας της ΕΝΑΕ.
Πάνω στα σχόλια που έγιναν, ο νομάρχης Λάρισας και γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ, κ. Λουκάς Κατσαρός, συνέστησε να στραφεί το ενδιαφέρον όλων στο περιεχόμενο του Συνεδρίου και όχι στο εάν απέχει από αυτό κάποια παράταξη. «Ο καθένας κρίνεται με βάση τον τρόπο λειτουργίας του», είπε χαρακτηριστικά.
Τίς πταίει…
Τέθηκε, επίσης, το ερώτημα του κατά πόσο ευθύνεται η Ε.Ε. ή η ελληνική κυβέρνηση για την απουσία νησιωτικών πολιτικών, κάτι που υποστήριξε, όσον αφορά στο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, και ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης, μέλος της ΕΝΑΕ και εκπρόσωπος της παράταξης «Ανεξάρτητη Νομαρχία Χανίων».
Πάνω σε αυτό, ο κ. Δράκος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν νησιωτικές πολιτικές, αλλά όχι στο επιθυμητό εύρος, ένταση ή επίπεδο, ενώ ο κ. Τάτσης υποστήριξε ότι η απουσία της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, λήγει από την αρχή του νέου έτους.
Μιλώντας, τέλος, ο νομάρχης Δράμας και Β΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, τόνισε ότι το Συνέδριο αυτό δε θα πρέπει να περιοριστεί στη διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων.
Μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βογιατζής απένειμε στους εκπροσώπους το μετάλλιο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.