Μέχρι και τον Απρίλιο είναι σε ισχύ η προσφορά του αναδόχου του έργου «Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας». Αν έως τότε το δημοπρατημένο από πέρυσι τον Ιούνιο έργο, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για να αρχίσει να υλοποιείται, θα διεκδικεί ένα μοναδικό ρεκόρ για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα.
Μέχρι και τον Απρίλιο είναι σε ισχύ η προσφορά του αναδόχου του έργου «Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας». Αν έως τότε το δημοπρατημένο από πέρυσι τον Ιούνιο έργο, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για να αρχίσει να υλοποιείται, θα διεκδικεί ένα μοναδικό ρεκόρ για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα: θα έχει δημοπρατηθεί δύο φορές, θα έχει ανατεθεί άλλες τόσες και δε θα έχει ουδέποτε ξεκινήσει.
Απ’ το Σεπτέμβριο του 2009, ο φάκελος του έργου βρίσκεται για ακόμη μια φορά στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, περιμένοντας το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Η παραμικρή περαιτέρω καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την τύχη του έργου. Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας απευθύνει κραυγή αγωνίας και ζητά, όπως και ο δήμαρχος Πολιχνίτου, να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Προχθές το ίδιο θέμα έθεσε και ο νομάρχης Λέσβου, και μάλιστα εγγράφως, στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ρωτώντας γιατί δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.
Προ ημερών, με σχόλιό του το «Ε» αναρωτιόταν γιατί δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου, το οποίο - σημειωτέον - για δεύτερη φορά δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2009 κι ένα μήνα αργότερα είχε αναδειχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το Γ΄ Κ.Π.Σ. ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, θα έπρεπε για να δοθεί έγκριση συμβασιοποίησης με τον ανάδοχο, το έργο να περάσει ως μεταφερόμενο στο Δ΄ Κ.Π.Σ., κι εν προκειμένω να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013. Πράγματι, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που υπήρξε, το Σεπτέμβριο κατατέθηκε για αξιολόγηση ο φάκελος του έργου. Κι αν στο μεταξύ δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, το πρώτο έργο που θα εντασσόταν στο ΕΣΠΑ απ’ το νομό Λέσβου, θα ήταν γεγονός.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, υπήρξε κι ένα μεγάλο διάστημα έως ότου ανακοινωθούν, ορκιστούν και αναλάβουν οι νέοι περιφερειάρχες, διάστημα που κάθε εξέλιξη σε σχέση με τα έργα είχε «παγώσει».
Απεικόνιση απ’ την ανατολική όψη του Κέντρου, όπως και απ’ τις προθήκες της έκθεσης, σύμφωνα με τη μακέτα του έργου, του οποίου θυμίζουμε μειοδότης είχε αναδειχθεί η Κοινοπραξία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. - Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΥ», με ποσοστό έκπτωσης 33%. Το κτήριο που θα στεγάσει το Κέντρο προβλέπεται να είναι διώροφο με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 4.116,25 τετραγωνικών μέτρων. Το ισόγειο εμβαδού 1728,40 τ.μ. θα περιλαμβάνει αίθουσα μόνιμης έκθεσης Παλαιοντολογίας και Φυσικής Ιστορίας της ανατολικής Λέσβου, «discovery center», αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και πολυμέσων, αναψυκτήριο, χώρο υποδοχής και χώρους υγιεινής. Η μόνιμη έκθεση που θα κατασκευαστεί, θα χωρίζεται με βάση τη μουσειολογική μελέτη του έργου σε τρεις ενότητες: τη γεωλογία της Λέσβου, την απολιθωμένη πανίδα της Λέσβου και τη σύγχρονη πανίδα και χλωρίδα του νησιού
«Σε αξιολόγηση»
Σήμερα, τέσσερις μήνες απ’ τη στιγμή που ξεκίνησε η αξιολόγηση της πρότασης, κι ενώ θα περίμενε κανείς προτού καν αναλάβει η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να έχει ολοκληρωθεί το διαδικαστικό μέρος και να απομένει η υπογραφή της για να σφραγιστεί η νέα σελίδα για την περιοχή, όλα παραμένουν στάσιμα. Ή ακόμα και να παρουσιαστεί «πισωγύρισμα», όπως κάποιοι υποθέτουν εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης, στο σχεδιασμό που υπάρχει, ακόμη και πιέσεις για ματαίωσή του.
Οι Βρισαγώτες της Αθήνας, που κατ’ επανάληψη έχουν προσπαθήσει με παρεμβάσεις τους να «τρέξει» το έργο, έστειλαν έγγραφο προς τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, στο νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, στο δήμαρχο Πολιχνίτου, Γιάννη Συκά, και στους βουλευτές Σπύρο Γαληνό και Σταύρο Σκοπελίτη, εκφράζοντας την αγωνία τους για την τύχη του έργου. Στο έγγραφο που υπογράφουν οι Βασίλης Ψαριανός και Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Συλλόγου, ζητείται το αυτονόητο, να ξεκινήσει δηλαδή τώρα το έργο, δίχως άλλη καθυστέρηση.
Σε συνέχεια και της επιστολής των Βρισαγωτών, ο κ. Βογιατζής έθεσε το θέμα προφορικά στην κ. Θεολογίτου, η οποία - όπως δήλωσε σχετικά και στο «Ε» - ανέφερε ότι το έργο είναι σε αξιολόγηση. Η νομαρχιακή αρχή απευθύνθηκε πάντως και υπηρεσιακώς στη διαχειριστική αρχή, ρωτώντας γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση.
Σημειωτέον πως ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ανέφερε σχετικά ότι απ’ τις νομαρχιακές υπηρεσίες είναι ήδη έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τη β΄ φάση του έργου, που είναι ο εξοπλισμός του Κέντρου.
Γιάννης Συκάς, δήμαρχος Πολιχνίτου:
«Υποχρέωση της Πολιτείας να γίνει το Κέντρο»
«Αίτημα όλων των δημοτών της περιοχής μας και υποχρέωση της Πολιτείας προς την περιφέρεια είναι να γίνει το έργο. Γιατί ένα τέτοιο έργο δε θα βοηθήσει μόνο το δήμο Πολιχνίτου, αλλά ολόκληρη τη Λέσβο, αφού είναι ένα έργο που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και θα προβάλει την περιοχή και το νησί προς τα έξω, σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, ο οποίος στη συνέχεια επεσήμανε ότι «πλέον δεν υφίστανται λόγοι άλλης καθυστέρησης και θεωρώ πως άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου που θα στεγάσει όλα τα παλαιολιθικά ευρήματα της περιοχής και βεβαίως το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης».
«Ο δήμος Πολιχνίτου», κατέληξε ο κ. Συκάς, «θα στηρίξει το έργο αυτό και θα είναι όπως πάντα αρωγός σε ό,τι χρειαστεί, κάτι που έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη. Άλλωστε έχουμε αποδείξει με την έως τώρα στάση και πρακτική μας, και στην εύρεση κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης, και στην προώθηση κάθε διαδικασίας, ότι το Κέντρο αποτελεί προτεραιότητα του δήμου κι ως τέτοια αξίζει κάθε προσπάθειας απ’ την πλευρά μας.»
Θεόδωρος Βαλσαμίδης, αντινομάρχης Λέσβου:
«Ελπίζουμε να μην αργήσει άλλο»
«Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και προσωπικά ο νομάρχης κ. Παύλος Βογιατζής έχει προσπαθήσει πολύ για το έργο αυτό, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή αλλά και για τη Λέσβο γενικότερα. Από το Σεπτέμβρη του 2009 έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στην Περιφέρεια και περιμένουμε την ένταξη του έργου, το οποίο μάλιστα έχει δημοπρατηθεί και ο ανάδοχος περιμένει την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει η κατασκευή. Ελπίζουμε αυτό να μην αργήσει άλλο...»
Ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας για το Κέντρο:
«Αντίδοτο» στο μαρασμό
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Βρισαγωγών, που αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες της 24ης Ιανουαρίου 2010, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότησή του σε σώμα ασχολήθηκε με το θέμα του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας, του οποίου η κατασκευή ανεκόπη λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Τα μέλη του Δ.Σ., διερμηνεύοντας και τη θέληση των μελών της γενικής συνέλευσης των Βρισαγωτών της Αθήνας, «απευθύνεται προς τις πολιτικές αρχές του νησιού μας, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις καλεί να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του κράτους με την ολοκλήρωση των ήδη δρομολογημένων έργων, τα οποία “πάγωσαν” λόγω της διενέργειας των εκλογών και της κυβερνητικής αλλαγής».
Ειδικότερα, επισημαίνει την ανάγκη «να επισπευσθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Βρίσα Λέσβου, έργο του οποίου την ευθύνη της κατασκευής έχει αναλάβει η νομαρχία Λέσβου, βάσει της Σύμβασης του 2007, που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της νομαρχίας Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αθηνών και το οποίο έχει ήδη, από τον Ιούνιο 2009, δημοπρατηθεί και του οποίου ο ανάδοχος εργολάβος έχει ανακηρυχθεί ήδη από τον Ιούλιο 2009».
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Βρισαγωτών επισημαίνει επίσης ότι «κάθε άλλη αναβολή εκτέλεσης του εν λόγω έργου θα έχει ως συνέπεια να ολοκληρωθεί ο οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός και η ερήμωση της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πολιχνίτου, στην οποία περιοχή σημειωτέον δεν έχει πραγματοποιηθεί, καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο, ούτε ένα έργο βασικής υποδομής ή αναπτυξιακό έργο που θα συνέβαλλε στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής και τη συγκράτηση των νέων ανθρώπων στο γενέθλιο τόπο τους».