«Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ δικαιούμαστε να ομιλούμε»

01/07/2012 - 05:56
Ένα από τα γνωστότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, ο Γιάννης Βατός, υποψήφιος με το Δημήτρη Βουνάτσο, μιλάει στο «Ε» για την πολιτική, το ρόλο των κομμάτων και τον «Καλλικράτη».
Ένα από τα γνωστότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, ο Γιάννης Βατός, που σε αυτές τις εκλογές «συναντήθηκε» με τη «Λαϊκή Ενότητα» και το Δημήτρη Βουνάτσο, μιλάει σήμερα στο «Ε». Μιλά για την πολιτική, για το ρόλο των κομμάτων, για τον «Καλλικράτη» και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη Λέσβο και στη χώρα μας γενικότερα.


Η πολιτικοποίηση των εκλογών από τα κόμματα και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, προκαλεί ζημιά στους ανεξάρτητους συνδυασμούς;

«Εγώ ανήκω σε έναν πολιτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξε την αυτοδιοίκηση ως βάθρο της δημοκρατίας και λαϊκό θεσμικό εταίρο με αυτοτέλεια. Η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση στον τόπο μας που έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο “Καλλικράτης”, έγινε για να αποκεντρωθούν εξουσία και πόροι, ώστε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόλμησε να αναλάβει τα πολιτικά ρίσκα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, έρχεται να ακυρώσει στην ουσία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών. Πώς το έκανε αυτό; Με τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και με την απόλυτη κομματικοποίηση των εκλογών. Το επιχείρημα πως ο Σαμαράς λέει τα δικά του δεν είναι άλλοθι. Άλλωστε, η Ν.Δ. πριν από το ΠΑΣΟΚ φρόντισε και εκείνη να κάνει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή, την ώρα που καταρρέει το πολιτικό σύστημα, αντί να μιλάμε για τα ουσιαστικά προβλήματα που έχει ο τόπος, αποπροσανατολίζεται η συζήτηση. Τα κόμματα τεχνηέντως επιβάλλουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις γνωστές ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Για τη διακαναλική
»Θεωρώ ότι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη αν μη τι άλλο δε βοηθούν στην ποιότητα της δημοκρατίας της χώρας.
Οι ηγεσίες όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως των κομμάτων εξουσίας, εκτιμώντας τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, προσπάθησαν και προσπαθούν αντί να παραγάγουν πολιτική να παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τα κομματικά συμφέροντα και τις καρέκλες τους.»

Σχολιάστε την πολιτική συγκυρία της περιόδου και πείτε μας ποια είναι η θέση σας για το μνημόνιο.
«Σε αυτήν τη συγκυρία το μεγαλύτερο “κόμμα” είναι το κόμμα της αποχής των δυσαρεστημένων από το πολιτικό σύστημα, των θυμωμένων και αγανακτισμένων πολιτών.
Καλούμαστε να αναδείξουμε τους επόμενους κυβερνήτες μας με ουσιαστικές αρμοδιότητες, και ο πολίτης είναι τόσο μπερδεμένος, μέσα στην πολιτική του απογοήτευση και τη μη ενημέρωσή του - κυρίως από τους κυβερνώντες - για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που συντελείται. Οι περισσότεροι μια εβδομάδα πριν τις κάλπες δεν ξέρουν πώς να ψηφίσουν. Αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας, έλλειμμα πίστης στο νέο θεσμό ή βιασύνη να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ; Σε όλο αυτό το μπέρδεμα καλείται ο πολίτης να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Για το Μνημόνιο
»Όσον αφορά το μνημόνιο, είναι ένα τεράστιο πολιτικό μέγεθος που κυρίως έχει να κάνει με αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι φταίνε λιγότερο, δυστυχώς δεν πείθουν κανένα. Το μνημόνιο δεν προέκυψε ούτε από τα λάθη της Ν.Δ. μόνο ούτε από τα λάθη του ΠΑΣΟΚ μόνο. Προσωπικά πιστεύω ότι και εμείς οι πολίτες έχουμε τις δικές μας ευθύνες. Διότι τόσα χρόνια δεχτήκαμε να γίνουμε πιόνια του πελατειακού συστήματος που μας οδήγησε στον πάτο του βαρελιού. Καλούμαστε σε αυτές τις εκλογές, αφού δεν ψηφίζουμε κυβέρνηση, να αποδείξουμε ως λαός ότι έχουμε υπευθυνότητα. Να μην ψηφίζουμε με βάση κομματικές λογικές, συγγενικές μας σχέσεις. Να ψηφίζουμε τους ικανότερους και τους αξιότερους για να μας διοικήσουν καλύτερα.»

Κατεβαίνετε στις εκλογές με το συνδυασμό της «Λαϊκής Ενότητας» του Δημήτρη Βουνάτσου. Πριν από τη συνεργασία αυτή, είχατε δημιουργήσει μια ανεξάρτητη κίνηση. Ταυτόχρονα είστε γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως και άλλα μέλη του συνδυασμού. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη συνεργασία με τον κ. Βουνάτσο; Γιατί υποστηρίζετε ότι ο συνδυασμός σας δεν κουβαλάει τα βαρίδια των κομματικών συνδυασμών;
«Όπως πολλοί ενεργοί πολίτες σε όλη τη χώρα, προβληματιζόμενοι για όλα όσα είπαμε, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση η οποία στηριζόταν στη λογική της αυτονομίας από τα κόμματα. Ο μοναδικός υποψήφιος που δεν είχε κομματική στήριξη ήταν ο Δημήτρης Βουνάτσος. Εμείς του θέσαμε μια πολιτική-αυτοδιοικητική πλατφόρμα και αποδέχθηκε να συζητήσουμε πάνω σε αυτή. Γι’ αυτό και συνεργαστήκαμε. Θεωρούμε πως για τη Λέσβο, σε αυτήν τη συγκυρία, ο Δ. Βουνάτσος είχε τις προϋποθέσεις για να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του.
Ο συνδυασμός δεν αποτελείται από βρέφη, αλλά από ώριμους πολιτικούς άνδρες, που έχουν μια διαδρομή πίσω τους. Αφήσαμε την κομματική μας ταυτότητα και εκθέσαμε τους άλλους τέσσερις δήθεν ανεξάρτητους συνδυασμούς, που επεδίωκαν να πάρουν το χρίσμα ενίοτε εκβιάζοντας - με όχι κομψό τρόπο - τα κόμματά τους. Κι αφού πήραν το χρίσμα, εκβιάζουν τους πολίτες. Ως προς τα βαρίδια. Κάποιοι από εμάς δικαιούμαστε να ομιλούμε γιατί υπηρετώντας το ΠΑΣΟΚ, ως τα ιστορικά του στελέχη, οι περισσότεροι μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους λέμε ότι τα κόμματα πρέπει να παράγουν πολιτική με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι να είναι προσωπικοί μηχανισμοί.
Το ελκυστικότερο για όλους εμάς, και μέσα από τη διαδρομή μας, είναι να αντισταθούμε ως κοινωνία στις μηχανιστικές πρακτικές που όχι μόνο δε βοηθούν την ποιότητα της δημοκρατίας, αλλά έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey