Οι ξύλινοι οικίσκοι και τα στέγαστρα που σάπιζαν στο πάρκινγκ και κόστισαν 178.000 ευρώ, παραχωρήθηκαν μετά από αίτημα, στο Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να καύφθούν ανάγκες στο λιμάνι και συγκεκριμένα στο χώρο του επιβατηγού λιμανιού.
Από το καλοκαίρι τού 2008, όταν παραδόθηκε ο νέος χώρος για τους μικροπωλητές δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, ήταν έτοιμος να λειτουργήσει και ο νέος χώρος των μικροπωλητών στο πάρκινγκ απέναντι από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος». Η δημοτική αρχή τότε είχε πάρει την απόφαση να δημιουργήσει και νέο χώρο για μικροπωλητές, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα πλανοδίων που ζητούσαν θέσεις και δεν αρκούσε ο χώρος δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο για να καλύψει αυτά τα αιτήματα. Γύρω στους 10 ξύλινους οικίσκους μαζί με στέγαστρα τοποθετήθηκαν τότε εκεί. Το κόστος του έργου, 178.000 ευρώ. Δε λειτούργησαν, όμως, ποτέ. Οι μικροπωλητές δε χρησιμοποίησαν ποτέ αυτούς τους χώρους και χθες σε συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής έγινε γνωστό ότι έγινε δεκτό το αίτημα να παραχωρηθούν οι οικίσκοι και τα στέγαστρα, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες στο λιμάνι και συγκεκριμένα στο χώρο του επιβατηγού λιμανιού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, οι οικίσκοι και τα στέγαστρα αναμένεται άμεσα, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, ν’ απομακρυνθούν από το σημείο αυτό. Τα ξύλινα «σπιτάκια» θ’ αντικαταστήσουν τα αλουμινένια εκδοτήρια εισιτηρίων στο χώρο του λιμανιού, ενώ τα στέγαστρα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στο χώρο του λιμανιού και στο Κολυμβητήριο.
Γιατί;
Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαίο πριν από τρία χρόνια να δημιουργηθεί νέος χώρος για τους πλανόδιους, παρά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της Μυτιλήνης που έβλεπε να δημιουργούνται «πιάτσες πλανοδίων». Και μάλιστα χωρίς - όπως προκύπτει στη συνέχεια - να συναινούν σε αυτό και οι ίδιοι οι πλανόδιοι (!), αφού ο χώρος αυτός κρίθηκε απ’ αυτούς ως μη εμπορικός, γι’ αυτό και δε λειτούργησε ποτέ. Και όμως οι ξύλινοι οικίσκοι αγοράστηκαν, τοποθετήθηκαν μαζί με τα στέγαστρα, για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια και να γίνουν έρμαιο διαφόρων που προκάλεσαν και φθορές. Σήμερα, στην ουσία λειτουργούν ως δημόσια ουρητήρια λίγα μέτρα από το Δημαρχείο Μυτιλήνης και φυσικά αποτελούν εστία μόλυνσης.
178.000 ευρώ «πεταμένα» στο πάρκινγκ
Από την πρώτη στιγμή
Οι παρατημένοι εκεί οικίσκοι απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, ο οποίος με έγγραφό του στο Δήμο από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζήτησε την παραχώρησή τους, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Χρειάστηκε να προσπαθήσει άλλες δυο φορές για να πάρει τελικά χθες το «πράσινο φως» να παραλάβει τους οικίσκους από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, ο οποίος είναι και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής.
«Αυτά τα ξύλινα σπιτάκια τοποθετήθηκαν εκεί και εγκαταλείφθηκαν πλήρως χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Τα στέγαστρα χρησιμεύουν για να παρέχουν σκιά στα μηχανάκια που παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο. Για μένα ήταν προκλητικό να αφήσουμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτό το έργο να χάνονται με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό και πρότεινα να μας παραχωρηθούν για να τα αξιοποιήσουμε», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κώστας Κορδώνης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γ. Βατός σημείωσε: «Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είχε γίνει τότε. Γνωρίζουμε ότι η θέση αυτή κρίθηκε ως μη εμπορική από τους πλανόδιους, που δεν αξιοποίησαν τους οικίσκους. Υποχρέωσή μας, βεβαίως, σε αυτήν τη φάση ήταν να μην αφήσουμε αυτά τα σπιτάκια να ρημάζουν, γι’ αυτό και αποδεχθήκαμε την πρόταση του Λιμενικού Ταμείου να τα πάρει, ν’ απελευθερώσει το χώρο και να τα αξιοποιήσει.»