Απλήρωτο χαράτσι, κομμένο ρεύμα!

01/07/2012 - 05:56
300 ενστάσεις στο Δήμο Λέσβου (μόνο απ’ τη Μυτιλήνη) για λάθη στα τετραγωνικά και στις τιμές ζώνης, ενώ αναμένονται εκατοντάδες αιτήσεις για διορθώσεις στις ΔΟΥ. Διακοπή της ηλεκτροδότησης απ’ τις 21 Νοεμβρίου σε όσα νοικοκυριά δεν εξοφλούν το λογαριασμό με το Τέλος Ακινήτων.
300 ενστάσεις στο Δήμο Λέσβου (μόνο απ’ τη Μυτιλήνη) για λάθη στα τετραγωνικά και στις τιμές ζώνης, ενώ αναμένονται εκατοντάδες αιτήσεις για διορθώσεις στις ΔΟΥ
Διακοπή της ηλεκτροδότησης απ’ τις 21 Νοεμβρίου σε όσα νοικοκυριά δεν εξοφλούν το λογαριασμό με το Τέλος Ακινήτων


Σα να μην έφτανε από μόνο του το βάρος της απρόβλεπτης οικονομικής επιβάρυνσης, τα νοικοκυριά στη Λέσβο, με αφορμή το «χαράτσι» στα ακίνητα, έρχονται αντιμέτωπα και με όλες τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Όποια δε και αν είναι η κατάληξη του «μπάχαλου» που έχει δημιουργηθεί με τα αμέτρητα λάθη, προς το παρόν ένα είναι βέβαιο: όποιος δεν πληρώσει, θα μείνει χωρίς ρεύμα. Τώρα λοιπόν που υπολογίστηκε το Ειδικό Τέλος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, αναδείχτηκαν και όλα τα λάθη στα στοιχεία για τα ακίνητα που είχαν δώσει κατά καιρούς οι δήμοι στη ΔΕΗ. Έτσι, λάθη στα τετραγωνικά βάσει των οποίων πληρωνόταν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ή λάθη στις τιμές ζώνης, αυξάνουν στο πολλαπλάσιο το χαράτσι, προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και την αγανάκτηση των πολιτών. Ήδη, και μόνο για τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, έχουν πάνω από 300 πολίτες διαμαρτυρηθεί στο Δήμο, ζητώντας διόρθωση τέτοιων λαθών σε ισάριθμα ακίνητα.

Ένας ακόμη σημαντικός αριθμός πολιτών, κυρίως όσοι δεν απαλλάχθηκαν παρ’ ότι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που προβλέπεται να τύχουν απαλλαγής απ’ το Τέλος, έχει απευθυνθεί και στη ΔΟΥ, ζητώντας να γίνουν διορθώσεις. Πριν όμως ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία προκειμένου οι θιγόμενοι πολίτες να βρουν το δίκιό τους, όσοι δεν πληρώσουν το λογαριασμό με το χαράτσι, θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Απ’ τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν απ’ τη ΔΕΗ και οι πρώτες εντολές για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά της Λέσβου δεν πλήρωσαν, ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν μέχρι τη λήξη του λογαριασμού, το Τέλος.


Στη ΔΕΗ… μόνο για πληρωμή λογαριασμών

Οι πρώτοι λογαριασμοί με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό ως «χαράτσι» για το 2011, εκδόθηκαν στις 10 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το νόμο, με την παρέλευση 40 ημερών απ’ την έκδοσή τους θα πρέπει οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί να έχουν εξοφληθεί. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης (δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους υπόλοιπους λογαριασμούς, όπου η ηλεκτροδότηση κόβεται μετά τη μη εξόφληση δύο διμηνιαίων λογαριασμών που έληξαν). Η προθεσμία πληρωμής για τους πρώτους λογαριασμούς λήγει το Σαββατοκύριακο, οπότε κι αναμένεται απ’ τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου σταδιακώς να ξεκινήσει η εκτύπωση των οφειλετών στους οποίους και θα διακοπεί το ρεύμα.

Η ΔΕΗ είναι ο διαμεσολαβητής στην είσπραξη του Τέλους και όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του Εμπορικού Καταστήματος της ΔΕΗ Μυτιλήνης, Χρυσόστομος Γουδής, «στην πράξη έγινε και ο πρώτος αποδέκτης των διαμαρτυριών των πολιτών».
Ο κ. Γουδής ανέφερε ότι σε καθημερινή βάση όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, ενώ δεν έχουν αποφευχθεί στα γκισέ και στιγμές έντασης, από ορισμένους που ήθελαν να πληρώσουν μόνο το ρεύμα αλλά όχι και το χαράτσι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν οι πέντε υπάλληλοι του καταστήματος Μυτιλήνης τής ΔΕΗ, έγκειται στην έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών, και μάλιστα - όπως σημειώνουν - δεκάδες πολιτών είναι εκείνοι που ζητούν αποκλειστικά και μόνο διευκρινίσεις για το Τέλος. Μετά απ’ τις διευκρινίσεις αυτές, και ανάλογα με το εάν υπάρχουν λάθη στο λογαριασμό ή όχι, οι πολίτες απευθύνονται στο Δήμο ή στην Εφορία, για να κινηθεί η διαδικασία διόρθωσής τους. Ο κ. Γουδής υπογράμμισε πως η ΔΕΗ δε λαμβάνει αιτήσεις για διορθώσεις, αλλά είναι αρμόδια μόνο για την εξόφληση των λογαριασμών.


Στο Δήμο… για λάθη στα τετραγωνικά και στις τιμές ζώνης

Μετά τις διευκρινίσεις τής ΔΕΗ, οι πολίτες απευθύνονται στο δήμο, όπου και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 300 ενστάσεις, με τις οποίες και ζητούνται διορθώσεις σε λάθη που έχουν γίνει. Οι διορθώσεις αυτές, όπως μας είπαν απ’ το Γραφείο Προσόδων του Δήμου Λέσβου, αφορούν οι μισές περίπου σε λανθασμένη αναγραφή τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου και οι άλλες μισές σε λάθος τιμή ζώνης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πολίτες καλούνται να επανέλθουν στο Γραφείο προσκομίζοντας και δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια αγοράς του ακινήτου), προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της διόρθωσης των λαθών.
Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ για τον υπολογισμό του Τέλους βασίζεται στα στοιχεία που κεντρικά το μηχανογραφικό της Τμήμα έχει απ’ τους δήμους όλης της χώρας. Οπότε, για να γίνει η οποιαδήποτε διόρθωση, θα πρέπει να κινηθεί ο δήμος για να αλλάξει τα στοιχεία που αφορούν σε τετραγωνικά, παλαιότητα ή τιμή ζώνης. Ο Δήμος Λέσβου έχει εξωτερικό συνεργάτη που χειρίζεται το όλο σύστημα με τα στοιχεία των ακινήτων και το ενημερώνει για τις όποιες μεταβολές, αφού με βάση τα ίδια στοιχεία υπολογίζεται και το ΤΑΠ, το οποίο εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό των δήμων. Οι διορθώσεις που ζητούν οι πολίτες, θα περαστούν στη συνέχεια στο σύστημα, ώστε τουλάχιστον το χαράτσι για το επόμενο έτος να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.
Όπως μας είπαν απ’ το Δήμο Λέσβου, υπάρχουν λογαριασμοί στους οποίους αναγράφονται άλλα τετραγωνικά για τα δημοτικά τέλη και άλλα τετραγωνικά για το ΤΑΠ. Υπάρχουν όμως και περιοχές που σχεδόν το σύνολο των ακινήτων (λ.χ. υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες απ’ την Ερεσό) εμφανίζεται με διπλάσια τετραγωνικά, «φωτογραφίζοντας» αποφάσεις προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών, που προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους είχαν «αυγατίσει» κατά το δοκούν - συνήθως στο διπλάσιο - το μέγεθος των ακινήτων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, απ’ το 1993 που εντάχθηκε το έσοδο των ΤΑΠ για τους ΟΤΑ στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ, έως σήμερα, ισχύουν οι αρχικές εγγραφές των τετραγωνικών, έτσι όπως τότε δόθηκαν απ’ τους δήμους και τις κοινότητες στη ΔΕΗ. Έκτοτε, οι μεταβολές που δίνονται απ’ τους δήμους αφορούν μόνο στα νέα ακίνητα που χτίζονται.


Στη ΔΟΥ… αίτηση διόρθωσης για όσους δεν απαλλάχθηκαν ενώ προβλέπεται να απαλλαγούν

Δεκάδες πολιτών, μετά τη ΔΕΗ κατευθύνονται και στην Εφορία, ζητώντας να διορθωθούν τα λάθη που ως επί το πλείστον αφορούν στη μη απαλλαγή απ’ το Τέλος όσων τη δικαιούνται.

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από ανθρώπους που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των απαλλασσομένων, αλλά πήραν λογαριασμό όπου το Τέλος έχει υπολογιστεί κανονικά», μας είπε ο έφορος της ΔΟΥ Μυτιλήνης Παναγιώτης Μπαρούτης.
«Τουλάχιστον 20 ενδιαφερόμενοι, άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ., έρχονται εδώ και αρκετοί μάς τηλεφωνούν ζητώντας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να τύχουν της απαλλαγής που δικαιούνται», είπε η προϊσταμένη του Τμήματος Εισοδήματος, Μαρία Φραγκούλη, προσθέτοντας: «Μέχρι να μας έρθουν από κεντρικά όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις, αλλά και οι βοηθητικές μηχανογραφικές καταστάσεις με όσους δικαιούνται απαλλαγής, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο.»
Η κ. Φραγκούλη επεσήμανε πως μέχρι τώρα δεν έχουν υποβληθεί ούτε 10 αιτήσεις για διορθώσεις, ενώ εκτίμησε ότι όταν επιτευχθεί ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα γίνουν οι διορθώσεις και αυτοί που πλήρωσαν χωρίς να πρέπει να πληρώσουν, θα τύχουν επιστροφής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπογράμμισε πως για να μην προχωρήσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης, «συνιστάται σε όλους να πληρώσουν το λογαριασμό».

Πλήγμα στα ξενοδοχεία
Μετά και τις παρεμβάσεις που έγιναν απ’ την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και στη συζήτηση στη Βουλή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για απαλλαγή και πρόσθετων κατηγοριών. Μέχρι όμως να εκδοθούν οι όποιες αποφάσεις δρομολογήθηκαν και να κοινοποιηθούν στις περιφερειακές υπηρεσίες, οι πολίτες που δεν πληρώνουν απειλούνται με διακοπή του ρεύματος.
Είναι αξιοσημείωτο πως ένα μεγάλο λάθος που αφορά και στο Νομό Λέσβου, έχει εντοπιστεί στα ξενοδοχεία, όπου παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου το χαράτσι να αφορά μόνο στο 65% των τετραγωνικών των κοινόχρηστων χώρων τους, υπάρχουν πολλές μονάδες (ενδεικτικά μάς αναφέρθηκε απ’ τη ΔΕΗ το συγκρότημα «Δελφίνια» στο Μόλυβο) όπου ο υπολογισμός του Τέλους αφορούσε στο σύνολο της μονάδας, χωρίς καμμία αφαίρεση.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καταγγέλλει
Επτά τα λάθη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για το ίδιο θέμα καταγγέλλει ότι εντοπίζονται επτά συνολικά λάθη στον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, λάθη που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογουμένων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών.


Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Οικονομικών και ζητά να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης των λαθών στους δήμους και στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, καθώς και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επισημαίνει δε, ότι οι πολίτες παραπέμπονται από τον ένα φορέα στον άλλο και συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών... Δ (Δήμοι - ΔΟΥ - ΔΕΗ), χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα.
Τα επτά λάθη που εντοπίζει η ΠΟΜΙΔΑ, έγκεινται στις λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης, τους λανθασμένους συντελεστές παλαιότητας, τις λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων που προκύπτουν από ειδικές κατά δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, τα διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτήρια, την επιβολή Ειδικού Τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό τής ΔΕΗ, τις λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ - και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey