Ο Πειραιάς στην Νεοελληνική Λογοτεχνία

01/07/2012 - 05:56
Ο Στρατής Μαϊστρέλλης γεννήθηκε το 1958 στην Αγιάσο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Πειραιάς στην Νεοελληνική Λογοτεχνία
Στρατής Μαϊστρέλλης (εισαγωγή, επιλογή κειμένων, επιμέλεια)
Έκδοση Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά
Πειραιάς 2009, σελ. 181

Ο Πειραιάς στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Στρατής Μαϊστρέλλης (εισαγωγή, επιλογή κειμένων, επιμέλεια)
Έκδοση Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά
Πειραιάς 2010, σελ. 318


Ο Στρατής Μαϊστρέλλης γεννήθηκε το 1958 στην Αγιάσο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1984 υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εργάστηκε σε σχολεία της Δωδεκανήσου και του Πειραιά. Από το 2010 ανέλαβε καθήκοντα σχολικού συμβούλου φιλολόγων. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του στρέφονται σε θέματα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τοπικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, με σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας του σχολικού εγχειριδίου «Από τη Μυθολογία στην Ιστορία». Τα τελευταία χρόνια ερευνά την ιστορία της οικογένειας Ιωνιδών και της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.
Στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων, που υλοποιεί με τους μαθητές του, ασχολείται με θέματα ιστορίας και λογοτεχνίας του Πειραιά. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι τα δύο εξαιρετικά βιβλία που παρουσιάζουμε.
Το πρώτο βιβλίο είναι μία κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τον Πειραιά από συγγραφείς του 19ου και του 20ού αιώνα. Παρακολουθεί την πορεία της πόλης από την αναγέννησή της, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα. Κινείται στον άξονα του χρόνου και περιλαμβάνει περιγραφές της πόλης, αναφορές και μαρτυρίες από την καθημερινή της ζωή σε όλες τις διαστάσεις της. Δημιουργεί μια πολύπτυχη αλλά και πυκνή ζωγραφιά του Πειραιά, που μας αποκαλύπτεται χάρη στα λόγια των πνευματικών ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον είδαν με μάτι διαφορετικό. Παράλληλα, τα λογοτεχνικά αυτά αποσπάσματα δείχνουν το πόσο αγάπησαν τον Πειραιά και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας. Μερικοί από τους συγγραφείς που ανθολογούνται είναι: Μακρυγιάννης, Νιρβάνας, Παπαδιαμάντης, Βουτυράς, Μητσάκης, Καραγάτσης, Κονδυλάκης, Μουρσελάς, Τσαρούχης, Πορφύρας, Καζαντζάκης, Βενέζης, Καββαδίας κ.ά..
Το δεύτερο βιβλίο αποτελεί μια ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τον Πειραιά από αρχαίους συγγραφείς. Αναφέρονται στην πορεία της πόλης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους. Κινούνται στον άξονα του χρόνου και περιλαμβάνουν περιγραφές της πόλης και αναφορές στη ζωή της κατά την αρχαιότητα. Τα κείμενα αυτά, εκτός από το πρωτότυπο, συνοδεύονται από δόκιμες μεταφράσεις. Βασικό κριτήριο επιλογής των αποσπασμάτων είναι η λογική και θεματική αυτοτέλειά τους και η σαφής αναφορά τους στον Πειραιά και τα λιμάνια του. Είναι κείμενα που δίνουν όχι μόνο περιγραφές και αναπαραστάσεις μιας πόλης, η οποία χάνεται στα βάθη του χρόνου, αλλά και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και την εμπειρία της κατοίκησης στην πόλη αυτή. Ανθολογούνται ιστορικοί, φιλόσοφοι, ρήτορες και πολιτικοί, δάσκαλοι της ρητορικής τέχνης, τραγικοί και κωμικοί ποιητές, περιηγητές και γεωγράφοι.
Όπως σημειώνει ο ανθολόγος στην εισαγωγή του πρώτου τόμου, «καλούμε τους κατοίκους του Πειραιά να ανακαλύψουν την πόλη τους εκ νέου, απαλλαγμένοι από τις εικόνες που έχουν συσσωρεύσει η συνήθεια και η καθημερινότητα. Προσκαλούμε ακόμη τον αναγνώστη για μια περιδιάβαση στα άδυτα των αδύτων του πειραϊκού τοπίου, για μια αναζήτηση της ψυχής της πόλης που ανασαίνει κάτω από τα βήματά μας. Τον προσκαλούμε στον λογοτεχνικό Πειραιά, που ανακτά δι’ αυτής της μεθόδου την ανθρώπινη υπόστασή του: γίνεται ένας ζωντανός, παλλόμενος οργανισμός και μας αποκαλύπτει σταδιακά το πρόσωπό του, καθώς ολοκληρώνεται η σύνθεση των επιμέρους χαρακτηριστικών του.».
Π.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey