Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης και στη Λέσβο. Χθες η νομαρχία ανακοίνωσε τα σχολεία και τις σχολικές τάξεις που θα κλείσουν προληπτικά για εφτά ημέρες λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών γρίπης.
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης και στη Λέσβο. Χθες η νομαρχία ανακοίνωσε τα σχολεία και τις σχολικές τάξεις που θα κλείσουν προληπτικά για εφτά ημέρες λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών γρίπης που σημειώθηκαν σε μαθητές. Άλλα πέντε δείγματα που είχαν σταλεί από το Νοσοκομείο στο Παστέρ ήταν θετικά στη νέα γρίπη, ενώ ένας 34χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με υποψία νέας γρίπης. Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν έχει φθάσει ακόμη η κορύφωση της γρίπης, επισημαίνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη! Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ευθύμης Ζιώγας, προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα στη ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία.
Μόνο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείο Μυτιλήνης περίπου 120 εμπύρετα περιστατικά. Τα συμπτώματα για τους περισσοτέρους ήταν υψηλός πυρετός και βήχας, ενώ πάρθηκε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος σε τρία άτομα. Θετικά, όμως, ήταν τα αποτελέσματα για πέντε δείγματα που είχαν ληφθεί από ασθενείς την Παρασκευή. Συνολικά, τα θετικά δείγματα της γρίπης Η1Ν1 έχουν αγγίξει τα 10 και ανάμεσά τους είναι πολλοί νέοι αλλά και παιδιά, ανάμεσα στα οποία και ένας μαθητής του Ειδικού Σχολείου.
Σε σοβαρή κατάσταση, όμως, εισήχθη στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ένας 34χρονος, ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα γρίπης ενώ πάσχει και από υποκείμενο νόσημα. Οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα από το Παστέρ για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν πρόκειται για τη νέα γρίπη.
«Αυξάνονται γεωμετρικά πλέον τα περιστατικά γρίπης και δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορυφή. Περιμένουμε ακόμη περισσότερα περιστατικά. Η νόσος μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν έχει ακόμη προλάβει να γίνει εμβολιασμός, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να είναι ακάλυπτος απέναντί της», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ευθύμης Ζιώγας.
Οριακά το προσωπικό
Μπροστά στην αύξηση της νοσηρότητας ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το προσωπικό καλύπτει οριακά τις ανάγκες μέχρι τώρα, χωρίς να έχει υπάρξει αύξηση των περιστατικών. Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να νοσηλευτούν περισσότεροι από ένας ασθενής στη ΜΕΘ; «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πολύ καιρό τώρα φωνάζουμε και ζητάμε προσωπικό. Ακούμε υποσχέσεις, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ οριακή και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν υπάρξει αύξηση περιστατικών», τόνισε ο κ. Ζιώγας.
Χθες, πάντως, συνεχίστηκε ο εμβολιασμός στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου. Ήδη έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, ενώ εμβολιάζονται και οι ευπαθείς ομάδες.
Ερήμωσαν οι τάξεις...
Ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα σχολεία του νησιού αν χρειαστεί, επεσήμανε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, μαζί με τον αρμόδιο αντινομάρχη Υγείας, Χάρη Γραμμό. Μέσα στις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά γρίπης αυξήθηκαν εντυπωσιακά, ενώ ασφυκτικές έγιναν και οι πιέσεις των γονιών στους αρμόδιους γονείς προκειμένου να ληφθούν μέτρα.
Όπως τόνισε ο νομάρχης, σύμφωνα με την εγκύκλιο που στάλθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αν στο 1/3 του συνόλου των σχολείων του νησιού υπάρξουν κρούσματα γρίπης, τότε θα ληφθεί απόφαση ακόμη και για κλείσιμο όλων των σχολείων. Συνέστησε στους γονείς να περιορίζουν στο χώρο του σπιτιού για μια εβδομάδα τα παιδιά που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης (επιβεβαιωμένα ή μη), προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσής της.
Από σήμερα Τρίτη και μέχρι την άλλη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου κλειστά θα παραμείνουν προληπτικά και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για περιορισμό της εξάπλωσης της νέας γρίπης (Η1Ν1), τα εξής σχολικά τμήματα και σχολεία της Λέσβου:
Τα σχολεία και τμήματα που κλείνουν
Το Σχολικό Συγκρότημα των 3ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Μυτιλήνης
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το Σχολικό Συγκρότημα των 3ου Γυμνασίου - 3ου και 4ου Λυκείου Μυτιλήνης (σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το Αθλητικό Σχολείο Μυτιλήνης)
Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Το 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
Οι Α΄ και Γ΄ τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
Τα Τμήματα Α3 και Β2 του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης
Τα Τμήματα Ε1, Ε2, Στ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τάξη κλείνει όταν απουσιάζουν τουλάχιστον τέσσερις μαθητές με ενδείξεις γρίπης. Αν το 1/3 των μαθητών του σχολείου απουσιάζει, κλείνει το σχολείο και αν στο 1/3 του συνόλου των σχολείων καταγράφονται περιστατικά γρίπης, τότε κλείνει το σύνολο των σχολείων.
«Στο σπίτι τα παιδιά»
Ο νομάρχης τόνισε χθες ότι το κάθε σχολείο θα κλείνει για μια φορά (για επτά ημέρες) και μόνο όταν χρειαστεί να κλείσουν όλα τα σχολεία του νησιού θα κλείσει ξανά. Διαφορετικά, ακόμη και αν υπάρξουν κρούσματα στην πορεία, δε θα κλείσουν. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη οι γονείς να περιορίσουν τα άρρωστα παιδιά στο χώρο του σπιτιού. «Τα παιδιά που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου θα πρέπει να μένουν στο σπίτι. Δεν έχει νόημα να κλείσουμε τα σχολεία και να διαχέεται η γρίπη στα φροντιστήρια ή στις καφετέριες. Είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να εμποδίσουμε τη μετάδοσή της. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα οδηγηθούμε και σε συνολικό κλείσιμο των σχολείων», ανάφερε ο ίδιος.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Υγείας, Χάρης Γραμμός, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται από τα σχολεία με βάση τις νέες οδηγίες που στάλθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υπάρχει καθημερινά μια καταγραφή των κρουσμάτων γρίπης απ’ όλα τα σχολεία και ν’ αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας για τα σχολεία που θα πρέπει να κλείσουν.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος, κάθε πρωί, αφού συγκεντρωθούν οι απουσίες από όλα τα τμήματα του σχολείου, επικοινωνεί το σχολείο με τους γονείς του κάθε παιδιού που απουσιάζει και ενημερώνεται για το αν η απουσία του έχει σχέση με συμπτώματα γρίπης που είναι πυρετός από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, βήχας, καταρροή κ.ά.. Στη συνέχεια, καταγράφεται ο αριθμός των περιστατικών γρίπης και ο κατάλογος στέλνεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας. Με τη σειρά τους, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στέλνουν τους καταλόγους στη Διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας.
«Αύριο μπορεί ν’ ανακοινώσουμε και άλλα σχολεία που θα κλείσουν, ανάλογα με την “εικόνα” που θα έχουμε στα χέρια μας από τα στοιχεία που θα λάβουμε απ’ τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Γραμμός.
Ο νομάρχης είπε ότι δε θα υπάρξουν απουσίες για τα σχολεία που κλείνουν, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει στείλει ερώτημα στα αρμόδια υπουργεία για το τι θα γίνει με τις απουσίες μεμονωμένων μαθητών που απουσίασαν αυτές τις ημέρες, πριν ληφθούν οι αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων.