Σημαντική εξέλιξη για την προστασία των μικρών υγροτόπων του Αιγαίου χαρακτηρίστηκε η υπογραφή προεδρικού διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με το συγκεκριμένο Διάταγμα μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας 68 περιοχές στο Νομό Λέσβου.
Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ειδικό καθεστώς προστασίας
Σημαντική εξέλιξη για την προστασία των μικρών υγροτόπων του Αιγαίου χαρακτηρίστηκε η υπογραφή προεδρικού διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με το συγκεκριμένο Διάταγμα μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας 68 περιοχές στο Νομό Λέσβου. Συγκεκριμένα, τέσσερις περιοχές στον Άγιο Ευστράτιο, 16 στη Λήμνο και 48 στη Λέσβο. Από ένα στρέμμα ο μικρότερος έως 76 στρέμματα ο μεγαλύτερος, που είναι στη Σκάλα Καλλονής.
Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε δώρο για την προστασία των υγροτόπων και υπογράφηκε συμβολικά από τον αρμόδιο υπουργό στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Η υπογραφή του Π.Δ., σύμφωνα με το «WWF Ελλάς», έρχεται μεν να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όμως απαιτείται η άμεση και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή των διατάξεών του για να επιτευχθεί ουσιαστική προστασία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρξει αλλαγή σε πολλές περιοχές του Νομού σ’ ό,τι αφορά στη χρήση γης, καθώς και απαγόρευση δόμησης και κάθε άλλης δραστηριότητας.
Στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν και οι φορείς των νησιών, καθώς όπως υποστηρίζουν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένας φορέας που να μπορεί καταφέρει να υποστηρίξει με τους κατάλληλους μηχανισμούς την εφαρμογή του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.
Και πανελλαδικώς
Οι περιοχές που ορίζονται, έχουν καταγραφεί από ομάδα ειδικών επιστημόνων τού «WWF Ελλάς» πριν από αρκετά χρόνια και πρόκειται για συνολικά 800 μικρούς υγροτόπους, εκ των οποίων 498 σε 64 νησιά του Αιγαίου και οι υπόλοιποι στην Κρήτη και σε γειτονικά νησιά, καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι υγρότοποι έχουν μεγάλη σημασία για τις νησιωτικές κοινωνίες, καθώς, όπως υποστηρίζει το «WWF Ελλάς», πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους αξία, προστατεύουν τις παράκτιες περιοχές από την υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων, αποτελούν μοναδικούς θύλακες βιοποικιλότητας και είναι απαραίτητοι για τη γεωγραφική συνέχεια, την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής.
Στη Λήμνο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αδαμίδης, ο οποίος ως δήμαρχος Μούδρου είχε ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης των μεγάλων υγροτόπων της Αλυκής - Χορταρόλιμνης, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Χρειάζεται ένας διαχειριστικός φορέας για να μπορέσει να λειτουργήσει κάθε νέο διάταγμα, ώστε να υπάρξουν σωστοί τρόποι προστασίας. Μας απασχολεί και το ζήτημα της διαχείρισης των μεγάλων υγροτόπων, καθώς χρειάζεται επικαιροποίηση ώστε να ενσωματώσει χρήσεις που πριν από χρόνια δεν υπήρχαν. Στην περιοχή μας αφορά στα θαλάσσια σπορ στην περιοχή του Κέρους, δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να την ενσωματώσουμε μαζί με τις άλλες ήπιες δράσεις που προβλέπεται να γίνουν στην προστατευόμενη περιοχή.»
Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μια σημαντικότατη θετική εξέλιξη για την προστασία και διατήρηση των μικρών υγροτόπων των ελληνικών νησιών, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται προστατευτικό καθεστώς για αυτά τα πολύτιμα μικρά οικοσυστήματα.