Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης θα λειτουργήσουν στο νότιο τμήμα της πόλης, βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής της.
Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης θα λειτουργήσουν στο νότιο τμήμα της πόλης, βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής της. Το νέο γηροκομείο Μυτιλήνης, ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας», έχει θεμελιωθεί απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκτός απροόπτου έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η ανέγερσή του. Απομένει η έκδοση οικοδομικής άδειας, όπως και η άδεια λειτουργία του, για να αρχίσει να κτίζεται η αναγκαία υποδομή φιλοξενίας 98 ηλικιωμένων.
Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νίκου Μάρκου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της «Μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, 98 κλινών, με διακριτικό τίτλο “Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας” των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης».
51 δωμάτια…
Όπως περιγράφεται στην απόφαση έγκρισης, πρόκειται για οίκο ευγηρίας που αποτελείται από δύο κτήρια, ένα ισόγειο που θα χρησιμοποιηθεί ως κτήριο της διοίκησης και ένα διώροφο με υπόγειο όπου θα υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του γηροκομείου, δηλαδή οι χώροι διαμονής, εστίασης, βοηθητικοί κ.λπ..
Στο υπόγειο θα υπάρχουν μόνο βοηθητικοί χώροι (μηχανοστάσια, λεβητοστάσια, χώροι στάθμευσης, αποθηκευτικοί χώροι, νεκροθάλαμος), ενώ στο ισόγειο θα υπάρχουν χώροι καθιστικού, τραπεζαρίας, νοσηλείας, αποχωρητήρια κ.λπ., όπως επίσης και 20 δωμάτια με 38 κλίνες. Στον όροφο θα υπάρχουν χώροι καθιστικού, κουζίνας, βοηθητικοί χώροι αποθηκών, καθώς και συνολικά 31 δωμάτια ηλικιωμένων με 60 κλίνες.
Συνολικά στο οικόπεδο που βρίσκεται στη Βαρειά (λίγο μετά την καφετέρια «Status» επί του παραλιακού δρόμου), έκτασης σχεδόν πέντε στρεμμάτων, η συνολική επιφάνεια δόμησης των δύο κτηρίων θα είναι περίπου 2.900 τετραγωνικά μέτρα.
Στο ΕΣΠΑ;
Η ανάγκη για τη δημιουργία νέων κλινών γηροκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή, αφού ως γνωστόν εκκρεμούν κατά καιρούς πολλές αιτήσεις ενδιαφερομένων για το Γηροκομείο της πόλης. Ήδη απ’ τα τέλη της δεκαετίας τού ’80 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να υπάρξει κι άλλος παρόμοιος προνοιακός χώρος, προσπάθεια που το 2004 πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα με τη συνεργασία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης και του Ιδρύματος Αγγέλου και Δέσποινας Σαλατέλλη. Ο πρόεδρος των Φιλανθρωπικών, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβος, εισηγήθηκε και έτσι αποφασίστηκε τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα να παραχωρήσουν οικόπεδο ιδιοκτησίας τους στη Βαρειά, απέναντι από το λιμανάκι, προκειμένου με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα να ανεγερθεί το γηροκομείο, ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας».
Όπως μας είπε η προϊσταμένη των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, Στέλλα Σημαντήρη, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αναμένεται να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία αδειοδότησης της λειτουργίας του γηροκομείου.
Μετά τις άδειες, θα ξεκινήσει η ανέγερση της μονάδας, που έχει θεμελιωθεί απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Λέσβο.
Τα χρήματα που είναι στη διάθεση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων για την ανέγερση του γηροκομείου απ’ το Ίδρυμα Σαλατέλλη, είναι της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που σε καμμία περίπτωση δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, θα επιδιωχθεί, όπως έγινε και με το Γηροκομείο Πολιχνίτου την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί.
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Τα πιο αναγκαία έργα
Στη Λέσβο των γερόντων…
Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στις σελίδες τού «Ε» φιλοξενούνται ειδήσεις σχετικές με την κατασκευή ή τη λειτουργία γηροκομείων, αλλά και κάθε εξέλιξη τέτοιων έργων. Και κατά την άποψή μας δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν αυτές οι υποδομές, οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, είναι ουσιαστικά οι παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας για το νησί. Για τη Λέσβο που, όπως και η πρόσφατη απογραφή αναμένεται να επιβεβαιώσει, είναι ένα μεγάλο νησί γερόντων, για τη Λέσβο που η ύπαιθρός της γηράσκει ολοένα και με ταχύτερους ρυθμούς.
Δε θα σταθούμε στο γεγονός ούτε στις αιτίες που το προκάλεσαν, αλλά θα επισημάνουμε την ανάγκη οι προσπάθειες που γίνονται και κατά κύριο λόγο εκπορεύονται απ’ την Εκκλησία, να τύχουν της στήριξης όλων. Γιατί μόνο έτσι θα στηριχθούν και οι γέροντες, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, εκείνοι που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια, οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι μητέρες, οι πατέρες όλων μας, όλου του εναπομείναντος ενεργού οικονομικά πληθυσμού.
Το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν καινούργιες κλίνες σε τέτοιες μονάδες είναι σε όλους γνωστό. Αποδεικνύεται, άλλωστε, απ’ το πόσες αιτήσεις συσσωρεύονται, δίχως πάντα να μπορούν να ικανοποιηθούν, ειδικά στο Γηροκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και στα λειτουργούντα Μιχαλέλλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου και Ζαχάρειο Γηροκομείο Αγίας Παρασκευής.
Πριν λίγο καιρό, το «Ε» αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια που ξεκινά απ’ τη Μητρόπολη Μηθύμνης και το Ιερό Προσκύνημα του Ταξιάρχη για την ανέγερση μονάδας ηλικιωμένων στο Μανταμάδο. Σήμερα παρουσιάζουμε την εξέλιξη της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει απ’ τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και το Ίδρυμα Αγγέλου και Δέσποινας Σαλατέλλη για την ανέγερση νέου γηροκομείου Μυτιλήνης στη Βαρειά, και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλης δυναμικότητας, αφού θα φιλοξενεί 98 ηλικιωμένους. Αν σε αυτά προστεθεί και το ήδη έτοιμο Γηροκομείο του Πολιχνίτου, που χρηματοδότησε το ΠΕΠ 2000 - 2006 και κατασκεύασε ο τέως Δήμος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, έχουμε αθροιστικά έξι γηροκομεία. Τρία σε λειτουργία και τρία με προοπτική να λειτουργήσουν από σήμερα και σε διάστημα μίας τριετίας.
Για να λειτουργήσουν, όμως, για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένους, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεν αρκεί η Εκκλησία. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, η τοπική κοινωνία και οι φορείς της. για να δείξουν εμπράκτως πώς αξιολογούν, έτι περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, την ανάγκη να στηρίξουν τους γέροντες της Λέσβου.
Μαρίνα Πολλάτου