Τη Λέσβο και το απολιθωμένο δάσος επισκέφτηκαν μαθητές από το ΕΠΑΛ Σιάτιστας, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί.
Από την Κοζάνη στο Μουσείο του Σιγρίου
Τη Λέσβο και το απολιθωμένο δάσος επισκέφτηκαν μαθητές από το ΕΠΑΛ Σιάτιστας, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο τις ήπιες μορφές ενέργειας, που υλοποιούν στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα.
Οι μαθητές ακολούθησαν τη Διαδρομή της Λάβας, επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους και γνώρισαν τις δυνατότητες αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας στη Λέσβο.
Από Μυτιλήνη μέχρι Σίγρι
Την περασμένη Τρίτη, η ομάδα των 16 μαθητών και τριών εκπαιδευτικών που τους συνοδεύουν, γνώρισαν τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία του νησιού, που βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Καλλονής - Σιγρίου, ενώ ενημερώθηκαν παράλληλα για τις ήπιες μορφές ενέργειας και την ανάπτυξή τους στη Λέσβο από τη γεωλόγο Δήμητρα Ματζούκα.
Ενημερώθηκαν, επιπλέον, για τις γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το τοπίο της Λέσβου και γνώρισαν τη σχέση της ηφαιστειότητας με τις θερμές πηγές του νησιού και τη γεωθερμία. Ταυτόχρονα, ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ των πετρωμάτων και της βλάστησης, των σύγχρονων οικοσυστημάτων και των γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα σε αυτή, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τις μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον, σε συνάρτηση με το γεωλογικό και τον ανθρώπινο χρόνο και τις επεμβάσεις του ανθρώπου σ’ αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών, έγινε για τον τρόπο δημιουργίας των θερμών πηγών και ειδικά για τις θερμές πηγές στα Θέρμα, τον Πολιχνίτο, τη Θερμή και την Εφταλού, καθώς και για το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου, τη σημερινή και την εν δυνάμει εκμετάλλευσή του.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στην περιοχή της δυτικής Λέσβου οι μαθητές γνώρισαν την ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας και τον ηφαιστειακό δρόμο του Ορδύμνου, ενώ έζησαν μια μοναδική εμπειρία στον παραδοσιακό οικισμό της Βατούσας, αφού διέσχισαν τον κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, ενός ηφαιστείου που λειτούργησε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για το αιολικό πάρκο που λειτουργεί στην περιοχή της δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.
Τέλος, επισκεπτόμενη τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η ομάδα των μαθητών του ΕΠΑΛ Σιάτιστας γνώρισε αρχικά την ιστορία του απολιθωμένου δάσους και τον τρόπο δημιουργίας του με τη βοήθεια της νέας διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», ενώ οι μαθητές συμμετείχαν στη συνέχεια σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων στους χώρους του Μουσείου.