Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων ανοίγει ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα που μπλοκάρει την ομαλή λειτουργία του ΟΣΔΕ.
Προς νομοθετική ρύθμιση για τα βοσκοτόπια
Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων ανοίγει ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα που μπλοκάρει την ομαλή λειτουργία του ΟΣΔΕ.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το μπάχαλο με τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες εκτάσεις θα έπρεπε να δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή των επιδοτήσεων. Όμως, επειδή η πληρωμή των επιδοτήσεων που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου θα βασιστεί σε δάνειο, το οποίο θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο, δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα με τις πληρωμές. Κανείς, άλλωστε, δε θέλει στο υπουργείο να δημιουργηθεί νέα ένταση στον αγροτικό κόσμο λίγες μόλις ημέρες μετά το κλείσιμο των αγροτικών κινητοποιήσεων και ενώ το μπλόκο στον Προμαχώνα Σερρών είναι ακόμη ενεργό.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς (ΟΠΕΚΕΠΕ και «Αγρογή») μόλις τώρα έχουν ξεκινήσει να προσεγγίζουν το πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο πρακτικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η φωτοερμηνεία και η νομοθετική ρύθμιση.
Με φωτοερμηνεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα της τακτοποίησης των ελαιώνων και των άλλων γεωργικών εκτάσεων (πλην των βοσκοτόπων). Για τους βοσκοτόπους αναμένεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει τι χαρακτηρίζεται στη χώρα μας ως βοσκότοπος και τι όχι.
Για να μην μπλεκόμαστε άσκοπα σε τεχνικούς όρους, φωτοερμηνεία σημαίνει ότι οι τεχνικοί της «Αγρογή» θα χαρακτηρίσουν εκ νέου ως επιλέξιμες εκτάσεις δενδρώδεις και μη καλλιέργειες που αρχικά είχαν αποκλειστεί από τις επιδοτήσεις. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, τη φωτοερμηνεία, είχε γίνει και ο αποκλεισμός των εκτάσεων και δημιουργήθηκε το όλο πρόβλημα. Εν πολλοίς, στην ελληνική πραγματικότητα, η φωτοερμηνεία είναι μια αυθαίρετη διαδικασία, αφού επί της ουσίας σημαίνει ότι κάποιος τεχνικός βλέπει μια αεροφωτογραφία και στη συνέχεια αποφασίζει αν μια έκταση είναι γεωργικώς καλλιεργούμενη ή όχι, αν είναι ελαιώνας ή όχι κ.λπ..
Υπό φυσιολογικές συνθήκες και πάλι, η φωτοερμηνεία στηρίζεται σε δεδομένα που έχουν ελεγχθεί και αντικατοπτρίζουν στους χάρτες όσα ισχύουν στην πραγματικότητα. Τα δεδομένα αυτά φυσικά δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ούτε από χρόνο σε χρόνο. Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε και όλα γίνονται, η φωτοερμηνεία που είχε γίνει στα τέλη του 2008 και έβγαζε εκτός επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης στη Λέσβο κι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την Ελλάδα θα πάει «στα αζήτητα». Μια νέα φωτοερμηνεία με περισσότερο διασταλτική αντίληψη θα έρθει για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις. Θυμίζουμε ότι οι επιλέξιμοι ελαιώνες του 2009 έχουν προσδιοριστεί στα 433.500 στρέμματα, όταν οι δηλωμένοι ελαιώνες το 2008 ήταν 501.000 στρέμματα. Δηλαδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτός των επιδοτήσεων βγαίνει το 15,57% των εκτάσεων. Στις λοιπές καλλιέργειες (αροτραίες, κηπευτικά κ.λπ.) οι επιλέξιμες εκτάσεις για το 2009 είναι 8.500 στρέμματα όταν οι εκτάσεις που είχαν δηλωθεί ήταν 13.500 στρέμματα. Δηλαδή σε αυτό τον τομέα γίνεται αποδεκτό μόλις το 58,82% των δηλωμένων εκτάσεων.
Τα βοσκοτόπια
Με νομοθετική ρύθμιση, κατά πάσα πιθανότητα, θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων. Στη Λέσβο οι δηλωμένοι βοσκότοποι είναι 692.500 στρέμματα και οι επιλέξιμες εκτάσεις είναι 507.500 στρέμματα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι απώλειες να ανέρχονται στα 36,45% των δηλωμένων εκτάσεων.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσδιοριστεί τι σημαίνει βοσκότοπος στη χώρα μας. Στη συνέχεια, όσες εκτάσεις θεωρηθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νέος ορισμός θα χαρακτηριστούν κι αυτές επιλέξιμες.
Στο ζήτημα των βοσκοτόπων επιλέγεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση, διότι η έκταση του προβλήματος, όπως φαίνεται κι από την περίπτωση της Λέσβου, είναι πολύ μεγάλο. Αλλά και γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός τι θεωρείται βοσκότοπος στη χώρα μας και τι όχι.
Άλλωστε, τώρα που είναι γνωστό ποιες εκτάσεις πρέπει να μπουν στους βοσκοτόπους για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις, είναι πολύ εύκολο να δοθεί ο κατάλληλος ορισμός. Τούτο, ως ένα βαθμό, είναι δίκαιο διότι οι βοσκότοποι της Ελλάδας στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές δεν έχουν καμμία σχέση με τους βοσκοτόπους στις πεδινές. Κυρίως όμως δεν έχουν καμμία σχέση με τους βοσκοτόπους της δυτικής Ευρώπης που συνήθως είναι μεγάλα και καταπράσινα λιβάδια, τα οποία σπέρνονται κάθε χρόνο για να έχουν μεγάλη παραγωγή χόρτων.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.