
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ζούρος: Θα συμβάλει στην ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Λέσβου
Φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν αναλάβει από κοινού τη διοργάνωση του 17ου συνέδριου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που θα διεξαχθεί από τις 28 μέχρι τις 31 Μαΐου 2025.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεωλογικό συνέδριο στη χώρα και ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά συνέδρια το οποίο θα φέρει περισσότερους από 500 επιστήμονες στο νησί μας.
«Δίνεται η δυνατότητα μέσα από το συνέδριο όχι μόνο να παρουσιάσουν τις πιο καινούργιες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της έρευνας σε όλους τους τομείς των γεωεπιστημών, αλλά και να γνωρίσουν το νησί. Είναι η πρώτη φορά πού το μεγάλο αυτό συνέδριο γίνεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου μέχρι στιγμής πραγματοποιούνταν» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο Κοσμήτορας της Σχολής Koινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας Γεωμορφολογίας - Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωγραφίας, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διευθυντής του ΔΠΜΣ «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών», διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Νίκος Ζούρος.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο
Το συνέδριο αυτό, όπως αναφέρει, δεν προσελκύει μόνο Έλληνες επιστήμονες θα είναι επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και βέβαια από όλα τα μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα της Αθήνας. Ταυτόχρονα όμως θα συμμετέχουν επιστήμονες από πάρα πολλές χώρες από την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Γερμανία. «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο είναι αυξανόμενο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι θεματικές
Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώνονται και ειδικές θεματικές συνεδρίες που θα αναδείξουν τα πάρκα και τα γεωλογικά μνημεία της χώρας μας, της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μία πολύ σημαντική Ημερίδα για την πρόσφατη σεισμική δράση και ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη και είναι πολύ σημαντικό, όπως τονίζει ο κ. Ζούρος, ότι επιστήμονες από όλους τους ερευνητικούς φορείς θα παρουσιάσουν τα δεδομένα στα πλαίσια του συνεδρίου αυτού.
Ακόμη θα υπάρχουν ειδικές συνεδρίες για την εκπαίδευση - για τους εκπαιδευτικούς οι οποίες είναι παράλληλες με τις κυρίες εργασίες, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί και ειδική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με θέματα πρόληψης φυσικών κινδύνων.
«Πρέπει να σας πω ότι στα πλαίσια του συνεδρίου προσελκύουμε επίσης με ειδικές συνεδρίες μεταπτυχιακούς φοιτητές, έχουμε μία ειδική συνεδρία στο διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Φυσικοί κίνδυνοι και αντιμετώπιση καταστροφών» , ενώ κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη έρχονται ως προσκεκλημένοι ομιλητές για να μας μιλήσουν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα αιχμής είτε αφορούν τις σπάνιες γαίες - που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμες είναι στην γεωπολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με άλλες μορφές ενέργειας, έχουμε το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, το ζήτημα των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών, το της γεωλογικής έρευνας και χαρτογράφησης της χώρας, τομείς οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και βέβαια το ζήτημα της ανάδειξης γεωλογικών μνημείων με τις προφανείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας» αναφέρει ο κ. Ζούρος
Ζούρος: Επένδυση για το μέλλον του νησιού
«Ελπίζουμε ότι αυτό το συνέδριο πραγματικά θα συμβάλλει - τώρα που είμαστε έτοιμοι, τώρα που έχουμε ετοιμάσει όλες αυτές τις υποδομές - γύρω από την ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Λέσβου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να ‘ρθουν όλοι αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες που θεωρώ ότι είναι μία τεράστια επένδυση στο μέλλον. Γιατί όταν οι ειδικοί σε έναν τομέα γνωρίζουν το χώρο, γνωρίζουν το νησί και τις δυνατότητες που έχει προσβλέπω ότι αυτό το συνέδριο θα συμβάλλει τα επόμενα χρόνια να έχουμε πολύ περισσότερα πανεπιστήμια, πολύ περισσότερες ερευνητικές ομάδες, πολύ περισσότερες συναντήσεις επιστημονικές μιας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να τονώσουν τις επιστημονικές συναντήσεις στο νησί μας. Το συνέδριο στηρίζουν τόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί στο νησί. Και βέβαια ζητάμε τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων του Επιμελητηρίου της Ένωσης Ξενοδόχων της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και εξυπηρέτηση των συνέδρων στα τέλη Μαΐου» είπε και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Δεν σταματάμε όμως εκεί έχουμε κι άλλες διεθνείς συναντήσεις μέσα στον Ιούνιο (20-30) προγραμματίζουμε μία μεγάλη συνάντηση υπό την αιγίδα της UNESCO είναι το «Θερινό Σχολείο» το οποίο οργανώνουμε κάθε χρόνο για στελέχη γεωπάρκων από κόσμο. Προγραμματίζουμε πολλές ακόμα δράσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές συναντήσεις στη Λέσβο και προσβλέπουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πυκνοί από την άποψη τόσο γεγονότα όσο και επισκεψιμότητας».