Γνωστός ο Πολιχνίτος στη βόρεια Ελλάδα, μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας
Μια μεγάλη συλλογή από παλιές φωτογραφίες του τόπου του έχει συγκεντρώσει ένας Πολιχνιάτης συντοπίτης, που ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Κουκούλας, μάλιστα, γέννημα - θρέμμα Πολιχνίτου, προσφάτως μετέφερε ένα τμήμα από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του και μαζί μ’ αυτό και… γεύση και άρωμα Πολιχνίτου ως την Κοζάνη, όπου σε συνεργασία με το Ιστορικό - Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο του νομού τις εξέθεσε στο κοινό.
Ο Κυριάκος Κουκούλας έχει στα χέρια του ένα σπάνιο και δυσεύρετο υλικό. Πρόκειται για 800 περίπου, όπως λέει, φωτογραφίες από τη γενέτειρα του, τον Πολιχνίτο, με στιγμιότυπα από το 1897 μέχρι και το 1970. Στις φωτογραφίες αυτές είναι αποτυπωμένες κάθε λογής δραστηριότητες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του Πολιχνίτου, που περιλαμβάνουν σκηνές από αγροτικές εργασίες, φωτογραφίες από τη θάλασσα με σκηνές και δραστηριότητες στη Σκάλα Πολιχνίτου, σκηνές από την αλυκή, από τα εργοστάσια, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις στα σχολεία και πανηγύρια, μέχρι κατά καιρούς πολιτικούς της περιοχής και της χώρας και αντιστασιακούς στη Μακρόνησο.
Με τη βοήθεια των κατοίκων
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Κουκούλας, που κάθε χρόνο επιστρέφει πολλές φορές στο νησί του και στον τόπο του, όλη η ιστορία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου, όταν πάρθηκε απόφαση να δημιουργηθεί ένα λαογραφικό μουσείο στον Πολιχνίτο. Ο ίδιος τότε άρχισε να συγκεντρώνει παλιές φωτογραφίες από νοικοκυριά του χωριού, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου. Τελικά, πα’ ρόλο που στο Μουσείο φιλοξενήθηκαν περίπου 10 με 15 φωτογραφίες, το υλικό που μαζεύτηκε συνολικά ήταν πολύ μεγάλο σε όγκο, αφού σταδιακά οι κάτοικοι προσέγγιζαν τον κ. Κουκούλα από μόνοι τους, προκειμένου να του δώσουν τα δικά τους «κειμήλια» του παρελθόντος.
Έχοντας φτάσει τις 800 περίπου σε αριθμό, οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν πλέον μια σημαντική λαογραφική, πολιτική, εργατική και πολιτιστική παρακαταθήκη της περιοχής του Πολιχνίτου.
Εξόριστοι του Πολιχνίτου στη Μακρόνησο
Εντυπωσίασαν οι φωτογραφίες
Πριν από ένα μήνα περίπου, μάλιστα, ένα μικρό τμήμα των φωτογραφιών αυτών -που πριν από δύο χρόνια είχε εκτεθεί και στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης- ταξίδεψε μέχρι την Κοζάνη, όπου παρουσιάστηκε για μία εβδομάδα στο Ιστορικό - Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο του νομού, χάρη και στη διαμεσολάβηση της κεραμίστριας και υπεύθυνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, Κλεονίκης Λογγίου, που έφερε τον κ. Κουκούλα σε επαφή με τον πρόεδρο του Μουσείου, Ευθύμιο Σκόδρα.
Μέσα από 40 περίπου φωτογραφίες, οι κάτοικοι της Κοζάνης, αλλά και όσοι άλλοι βρέθηκαν στο χώρο της έκθεσης, γνώρισαν το παρελθόν του Πολιχνίτου και πήραν μια «γεύση» από το τοπίο και τους ανθρώπους του.
Η έκθεση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων της Κοζάνης, αλλά και τοπικών Μ.Μ.Ε., αφού στα εγκαίνιά της παρευρέθηκε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ ο κ. Κουκούλας έδωσε συνέντευξη τόσο στην τηλεόραση, όσο και στην ΕΡΑ Κοζάνης. Η έκθεση και μαζί της και ο Πολιχνίτος προβλήθηκαν και από εφημερίδες της πόλης. Τοπική εφημερίδα χαρακτήριζε μάλιστα τον κ. Κουκούλα ως έναν «ιδιωτικό υπάλληλο με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο του, τη Λέσβο».
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, εκτός άλλων, οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης και Θεόδωρος Κοκελίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, Αγγελής Πολυνίκης, και ο διευθυντής του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κοζάνης, Ευθύμιος Σκόδρας.
«Ήταν μια έκθεση που άξιζε τον κόπο, αφού ο Πολιχνίτος έφτασε να γίνει γνωστός μέχρι και την Κοζάνη. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην κ. Λογγίου, αλλά και στον κ. Σκόδρα, για τη συμβολή τους», λέει ο ίδιος ο κ. Κουκούλας, σημειώνοντας μάλιστα πως στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες εκθέσεις.
Όπως είπε στο «Ε», μάλιστα, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ήδη στα σκαριά ένα λεύκωμα για τον Πολιχνίτο, που θα εκδοθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία και θα περιλαμβάνει περίπου 300 από τις παλιές φωτογραφίες της περιοχής. Το λεύκωμα, την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο Πολιχνιάτης Τάσος Μακρής, που επίσης μένει στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.