Στους δρόμους του Θεόφιλου, του Τεριάντ

01/07/2012 - 05:56
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Αθήνα η επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Αθήνα η επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, αδελφότητες και συλλόγους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο εορτασμός έγινε στις 15 Νοεμβρίου και περιελάμβανε δοξολογία στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Μητρόπολης Αθηνών, Άγιο Ελευθέριο, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εκδήλωση στο «Θέατρο Βρετάνια», με τίτλο: «Δρόμοι της τέχνης, Θεόφιλος και Τεριάντ».

Παρά τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, κάτι που αποδόθηκε κυρίως στο γεγονός ότι φέτος δεν έγινε διαφημιστική προβολή σε κεντρικά σημεία της πόλης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως την προηγούμενη χρονιά. Αρκετοί όμως ήταν οι εκπρόσωποι φορέων και τα πολιτικά πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης, η πρωταθλήτρια Μαρία Πολύζου, οι συγγραφείς Δημήτρης Νικορέτζος, Τάκης Χατζηαναγνώστου και Γιώργος Τσαλίκης και ο αντινομάρχης Αθηνών Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.

«Κλεμμένη» ιστορία
Ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ λίγο αργότερα, στην εκδήλωση που ακολούθησε στο «Θέατρο Βρετάνια», ο Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε πόσο λυπηρό είναι που στα χρόνια που πέρασαν η Λέσβος ουσιαστικά έχασε ένα μεγάλο μέρος από την ιστορία της με την κλοπή εκατοντάδων αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας, ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί πραγματικός αγώνας για την προστασία όσων έχουν διασωθεί και τη διαφύλαξη των μουσείων. Παίρνοντας το λόγο η Μάγια Τσόκλη, μίλησε για τη μεγάλη αγάπη που έχει για τη Λέσβο και πως από τη νέα της θέση θα βοηθήσει όπως και όπου μπορεί το έργο της Ομοσπονδίας και το νησί μας. Ο Δημήτρης Νικορέτζος μίλησε με συγκινητικά λόγια για το Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ, λέγοντας χαρακτηριστικά πόσο έχει αδικηθεί από τη χώρα του που δεν τον τίμησε όπως άξιζε για το έργο του και τον έχει ξεχασμένο. Για το λόγο αυτό, ο συγγραφέας έκανε την πρόταση να επιστρέψουν τα οστά του από τη Γαλλία όπου βρίσκονται, στη Μυτιλήνη που τόσο αγάπησε.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης οπτικοακουστικό υλικό με έργα των δημιουργών, αποσπάσματα από την ταινία του Λ. Παπαστάθη «Θεόφιλος» και από ντοκυμαντέρ σχετικό με τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ. Επιπλέον, ακούστηκαν τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» και το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νέστορα Μάτσα, Βασίλη Πλάτανου και Στρατή Ελευθεριάδη αποδόθηκαν από το Γιάννη Καρανικόλα, την Καίτη Μεσσηνέζη και την Παναγιώτα Πλωμαρίτου.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι την ίδια μέρα, στο «Θέατρο Βρετάνια», ο Σύλλογος των Μεσοτοπιτών βράβευσε τον ιερέα Μανώλη Καραστεφανή για την προσφορά του στο νησί.


Μνήμες απ’ τα Ελευθέρια
Η Λεσβιακή Παροικία Αθηνών, τιμώντας τη μεγάλη επέτειο, παρευρέθηκε και συνεόρτασε μαζί με την ΟΛΣΑ και τα υπόλοιπα σωματεία στις εκδηλώσεις που προαναφέραμε και που έγιναν στις 15 Νοεμβρίου. Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, στις 9 Νοεμβρίου, προσκάλεσε τα μέλη και τους φίλους της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσά της στην Ομόνοια. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παροικίας, Στρατής Μολίνος, ιστόρησε άγνωστα για τους περισσοτέρους γεγονότα εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Καίτη Μεσσηνέζη, απήγγειλε με το γνώριμο ευαίσθητο ύφος της το ποίημα του Στρατή Μυριβήλη «Χαρούμενοι νεκροί». Επίσης ο Μάριος Κακαδέλης διάβασε ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος για τη συγκεκριμένη μέρα, που πραγματικά εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους. Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας, Τάκης Χατζηαναγνώστου, μιλώντας για την επέτειο, τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι για την ιστορία του τόπου μας και να γνωρίζουν για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση που περιελάμβανε ούζο Μυτιλήνης και παραδοσιακούς μεζέδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey