Για πρώτη φορά όλα τα τελευταία χρόνια, ο πρώτος των πρώτων απ’ όλες τις Κατευθύνσεις και τα σχολεία του νομού Λέσβου δεν τέλειωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μυτιλήνη, αλλά σε περιφερειακό λύκειο της Λέσβου.
Για πρώτη φορά όλα τα τελευταία χρόνια, ο πρώτος των πρώτων απ’ όλες τις Κατευθύνσεις και τα σχολεία του νομού Λέσβου δεν τέλειωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μυτιλήνη, αλλά σε περιφερειακό λύκειο της Λέσβου. Πρόκειται για την Ταξιαρχούλα Λημναίου απ’ το Γενικό Λύκειο Γέρας, που με την έκδοση των βεβαιώσεων πρόσβασης συγκεντρώνει, με 19,43, τον υψηλότερο βαθμό των υποψηφίων του νομού. Με την Ταξιαρχούλα Λημναίου, όμως, διατηρείται η παράδοση σε ό,τι αφορά στα κορίτσια, αφού μετά το 2007, με το Μιχάλη Σάββα, όλα τα επόμενα χρόνια η πρωτιά στο νομό είναι γένους θηλυκού. Σε ό,τι αφορά στην Κατεύθυνση, φέτος η πρωτιά έρχεται απ’ την Τεχνολογική, ενώ πέρυσι ανήκε στη Θετική Κατεύθυνση.
Απ’ την Τετάρτη το μεσημέρι τα γενικά λύκεια του νομού άρχισαν να χορηγούν τις βεβαιώσεις πρόσβασης, τις οποίες οι υποψήφιοι προσκομίζουν προκειμένου να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βεβαιώσεις αυτές αποτελούν τον καθαρότερο καθρέφτη των επιδόσεων των μαθητών, τόσο στις βαθμολογίες των εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο όσο και ενδοσχολικά, αφού στο βαθμό πρόσβασης αποτυπώνεται ο συνδυασμός των πανελλαδικών εξετάσεων και της πορείας του μαθητή στο σχολείο όλη την προηγούμενη χρονιά.
«Κλείδωσαν» επιτυχία
Όπως κάθε χρόνο, ανελλιπώς απ’ το 2005, το «Ε» έχει καθιερώσει, και δημοσιεύει, βάσει των βαθμών πρόσβασης, τους πρώτους των πρώτων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους τρεις πρώτους από κάθε Κατεύθυνση. Είναι τα παιδιά που σίγουρα δεν αγωνιούν για το πού θα κινηθούν οι βάσεις, γιατί έχουν εξασφαλίσει ήδη πως η πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό «έχει κλειδώσει» ως τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά φέτος που αναμένεται πτώση των βάσεων, σημαντικός αριθμός απ’ τους πρώτους της Θεωρητικής και της Θετικής Κατεύθυνσης - στην Τεχνολογική ήταν καλύτερα βαθμολογικά τα αποτελέσματα - εξασφαλίζει την είσοδο στην πρώτη επιλογή.
Ομοίως φέτος είναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις προπορευόμενοι στις ισάριθμες Κατευθύνσεις δεν είναι από σχολεία της Μυτιλήνης, αφού εκτός του Γενικού Λυκείου Γέρας η πρώτη στη Θετική Κατεύθυνση είναι απ’ το Γενικό Λύκειο Καλλονής και η πρώτη της Θεωρητικής απ’ το Γενικό Λύκειο Μύρινας. Το σχολείο με τις περισσότερες επιτυχίες είναι και φέτος το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που συνολικά στους εννιά πρώτους διακριθέντες είχε μαθητές τούς πέντε. Σε ό,τι αφορά στα φύλα, μόλις δύο αγόρια φιγουράρουν στις εννιά πρώτες θέσεις, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την πολύ καλή παρουσία των κοριτσιών απ’ το νομό Λέσβου στις εξετάσεις.
Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως οι αριστούχοι φέτος, ειδικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, δεν επιλέγουν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια σπουδές στην Πληροφορική, αλλά επιστρέφουν σε πιο κλασσικές σπουδές.
Βαθμοί των ΕΠΑΛ
Αναφορικά με τις εξετάσεις, χρειάζεται να σημειώσουμε πως σήμερα θα αναρτηθούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) του νομού οι βαθμοί των 151 υποψηφίων της ομάδας Α΄ (διεκδικούν την εισαγωγή τους μόνο σε ΤΕΙ), εκ των οποίων οι 33 είναι απ’ το ΕΠΑΛ Μύρινας. Οι βαθμοί επρόκειτο χθες το απόγευμα να έρθουν με μηχανογραφικές καταστάσεις στη Λέσβο και να αναρτηθούν σήμερα έως τις 11 το πρωί σε όλα τα ΕΠΑΛ. Θυμίζουμε ότι με την ομάδα Β΄ (διεκδικούν εισαγωγή και σε ΑΕΙ) συμμετείχαν στις εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους απ’ τα γενικά λύκεια ακόμη εννέα υποψήφιοι, απόφοιτοι ΕΠΑΛ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Ταξιαρχούλα Λημναίου, Γενικό Λύκειο Γέρας με 19,43
Απ’ το Σκόπελο στο Πολυτεχνείο
Κόρη δημοτικού υπαλλήλου στο σφαγείο της Γέρας, του Γρηγόρη Λημναίου, είναι η Ταξιαρχούλα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης του 2010 μεταξύ των 757 υποψηφίων του νομού Λέσβου. Η Ταξιαρχούλα, απ’ τη μέρα που τέλειωσαν οι εξετάσεις όπως είχε πει την Τρίτη μιλώντας μετά την ανακοίνωση των βαθμών στο «Ε», μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Σκόπελο όπου κατοικεί και στο εξοχικό της, στη θέση Απιδιάς Λάκκος, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα ζούσε μέσα στο άγχος για το πώς έχει γράψει στις Πανελλαδικές.
«Με όλα αυτά που μεσολάβησαν, είχα πραγματικά μεγάλη αγωνία για τους βαθμούς και δεν μπορούσα ούτε καν να ξεκουραστώ έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Άλλωστε, φέτος, ήταν “ζόρικα” και τα θέματα κι όση εμπιστοσύνη κι αν είχε κανείς στις δυνάμεις του, μόνο με την ανακοίνωση των βαθμών μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πήγε καλά», μας είχε πει η Ταξιαρχούλα.
Ο πρώτος της στόχος είναι το Πολυτεχνείο, και δίχως ακόμη να έχει καταλήξει, μάλλον θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού, ή στο Μετσόβιο ή στη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια, που θα κάνει ανέμελα πλέον τις διακοπές της, ασχολείται με τη ζωγραφική όπως και με τις κατασκευές, αφού βρίσκει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χειροτεχνία.
Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,37
Πλώρη για αρχιτέκτονας
Πιέστηκε όλο το τελευταίο εξάμηνο ο Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, προκειμένου να ανταποκριθεί και να τα καταφέρει στις εξετάσεις, όπως και τα κατάφερε. Ο γιος του διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ, Αντώνη Χατζηχαραλάμπους, μετά τα Χριστούγεννα σταμάτησε τις εξόδους, ακόμη και το μοναδικό του χόμπυ-εξωσχολική ασχολία, τον προσκοπισμό.
«Απομακρύνθηκα απ’ όλα για να τα καταφέρω», είπε ο Σωτήρης, που το τελευταίο διάστημα τον ελεύθερο χρόνο του τον δαπανούσε στο σχέδιο. «Στο σχολείο, κι ευχαριστώ ιδιαίτερα την καθηγήτριά μου για την ουσιαστική της βοήθεια, κάναμε μόνο γραμμικό σχέδιο. Οπότε αναγκαστικά για το ελεύθερο έκανα ιδιαίτερα, ενώ χρειάστηκε να κάνω και τρία μαθήματα στην Αθήνα. Έτσι πιέστηκα αρκετά, αλλά ευτυχώς ήρθαν οι βαθμοί να δικαιώσουν την προσπάθειά μου. Ελπίζω το ίδιο καλά να τα έχω πάει και στο σχέδιο, οπότε να περάσω στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, που είναι και η πρώτη μου επιλογή», είπε ο Σωτήρης.
Δανάη Ταμβακέρα, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,33
Ή πολιτικός μηχανικός ή μηχανολόγος
Με τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Ελισάβετ, φοιτήτρια ήδη στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, η Δανάη Ταμβακέρα έχει επιλέξει πόλη για τις σπουδές της τη Θεσσαλονίκη, και μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να μεταβεί εκεί για να βρει η οικογένεια σπίτι. Εκείνο στο οποίο δεν έχει ακόμη κατασταλάξει είναι αν θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού ή μηχανολόγου.
Η Δανάη, που ήδη πέρασε μερικές μέρες διακοπών στη Γερμανία, ανέφερε ότι όλο τον καιρό δε διάβαζε πάρα πολλές ώρες. «Αν κάνεις ό,τι σου βάζουν σε σχολείο και φροντιστήρια, δε χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Απλά να έχεις σύστημα και θα έρθει το καλό αποτέλεσμα», ανέφερε η ίδια, που θεωρεί κρίσιμο το πώς θα συμπληρωθεί τώρα το μηχανογραφικό, ώστε αυτό που θα διαλέξει να είναι κι εκείνο που πραγματικά θέλει να κάνει.
ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Σταυρούλα Ψαχνά, Γενικό Λύκειο Καλλονής με 19,32
Η Ιατρική στα σχέδιά της
«Περίμενα να δω πρώτα τους βαθμούς μου για να αποφασίσω τι θα κάνω, ποιες σπουδές θα ακολουθήσω», μας είχε πει όταν ανακοινώθηκαν οι βαθμοί η Σταυρούλα Ψαχνά απ’ την Αγία Παρασκευή, που το πλέον πιθανόν είναι να δηλώσει την Ιατρική ως πρώτη της επιλογή.
«Σίγουρα απ’ το τρίτο πεδίο θα διαλέξω σχολή, αν κι ακόμη σκέφτομαι όλες τις παραμέτρους και δε θα ήθελα να βιαστώ», είχε τονίσει η Σταυρούλα που την τελευταία μόνο χρονιά, στη Γ΄ τάξη του λυκείου, έκανε φροντιστήριο στην Καλλονή. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε άλλη βοήθεια παρά μόνο το συστηματικό διάβασμα.
Η σημαιοφόρος του Γενικού Λυκείου Καλλονής δηλώνει πως δεν αφιέρωνε υπερβολικό χρόνο στη μελέτη και όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε κανονικά με τις φίλες της, δίχως να επηρεαστεί το πρόγραμμά της απ’ τις Πανελλαδικές. Μάθημα-αδυναμία τη χρονιά που πέρασε ήταν η Χημεία, ενώ έως τώρα δεν έχει αποφασίσει ποια πόλη θα προτιμήσει για τις σπουδές της.
Κατερίνα Βαρλάμου, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,08
Διαιτολόγος, φτάνουν οι γιατροί
Παιδί γιατρών, του καρδιολόγου Γιώργου Βαρλάμου και της παιδιάτρου Μαρίας Αγγελή, η Κατερίνα έχει κι ένα μεγαλύτερο αδελφό που ακολουθεί ήδη την οικογενειακή παράδοση σπουδάζοντας γιατρός. Η ίδια έχει αποφασίσει να γίνει διαιτολόγος και ξεφεύγοντας απ’ την Ιατρική θα δηλώσει ως πρώτη προτίμηση το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τη Διαιτολογία.
«Ειλικρινά», ανέφερε η Κατερίνα, «δεν έκανα τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι μας έλεγαν οι καθηγητές να διαβάσουμε. Κάποιες επαναλήψεις, κυρίως στο φροντιστήριο, αλλά και η βοήθεια των γονιών απ’ το σπίτι, κι όλα πήγαν καλά.»
Η Κατερίνα, που θεωρούσε ότι δεν είχε γράψει πολύ καλά στις Πανελλαδικές, είχε σθεναρή υποστήριξη απ’ τον πατέρα της πως όλα πήγαν εξαιρετικά, και τελικά αποδείχτηκε πως είχε δίκιο. Άλλωστε, δεν πρόλαβε να αγχωθεί διότι προέκυψε ένα άλλο ζήτημα που μπήκε προτεραιότητα στη ζωή της κι έτσι ξεπεράστηκε η αγωνία των εξετάσεων. Τώρα σχεδιάζει μαζί με τους συμμαθητές της απ’ το σχολείο να φύγουν για μερικές μέρες διακοπών.
Και για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και γιατί του αρέσει ο Στρατός, ο Κωνσταντίνος Καριοφύλλης θα βάλει ως πρώτη του επιλογή τη ΣΣΑΣ για να γίνει στρατιωτικός γιατρός, αλλά και άλλες στρατιωτικές σχολές.
Ήδη έχει εξεταστεί στα αγωνίσματα, ενώ σχεδιάζει να πάει τις επόμενες ημέρες διακοπές για να ξεκουραστεί.
«Διάβαζα με σύστημα, χωρίς να αφήνω κενά, αλλά και χωρίς υπερβολές», ανέφερε ο Κωνσταντίνος, σημειώνοντας ότι οι βαθμοί που πήρε ήταν εκείνοι που υπολόγιζε πως έχει γράψει, ενώ προσέθεσε πως τον δυσκόλεψε λίγο η Έκθεση και τα Μαθηματικά.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Μαρία - Έλλη Μπακλατζή, Γενικό Λύκειο Μύρινας με 18,73
Παιδαγωγικά στην Αλεξανδρούπολη
Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά έπεσε στην περίπτωση της Μαρίας Μπακλατζή, που όπως και ο πατέρας της, Κώστας, θέλει να γίνει δασκάλα. Γι’ αυτό και επιλέγει ως πρώτη σχολή στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσει τα Παιδαγωγικά και μάλιστα τη Σχολή της Αλεξανδρούπολης.
Η ίδια ερμηνεύει την επιλογή της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως θα τη δηλώσει πρώτη, όχι μόνο γιατί είναι ήσυχη πόλη, αλλά και για πρακτικούς λόγους αφού βρίσκεται σχετικά κοντά στη Λήμνο.
«Διάβαζα όλη μέρα», δηλώνει τώρα η Μαρία, εξηγώντας πώς τα κατάφερε να γράψει τόσο υψηλούς βαθμούς και μάλιστα - όπως είπε - τον τελευταίο χρόνο με τα μαθήματα δεν προλάβαινε ούτε καν ύπνο να χορτάσει.
Ελένη Πιπερά, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 18,47
Οπωσδήποτε Νομική…
Η αγάπη της για την ιστορία και ο πολύ καλός βαθμός που πήρε στο συγκεκριμένο μάθημα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν το διαβατήριο της Ελένης Πιπερά για τη Νομική.
Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης δεν έχει πρόβλημα σε ποια πόλη θα σπουδάσει, αφού εκείνο που την ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά η σχολή. Όλο το προηγούμενο διάστημα διάβαζε συστηματικά, έκανε ιδιαίτερα, ενώ είχε σχεδόν εγκαταλείψει τα χόμπυ της που είναι το κολύμπι κι ο χορός. Τώρα όμως, και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα φύγει για να σπουδάσει, είναι διατεθειμένη να ξεκουραστεί και να κάνει διακοπές.
Αγγελική Κατραμάδου, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 18,42
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς σχολείο»
Παιδαγωγικά επιλέγει η Αγγελική Κατραμάδου, που μάλλον θα ξεκινήσει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τσεκάροντας Θεσσαλονίκη. Η Αγγελική, που ακολουθεί τα βήματα της μητέρας της, ομοίως δασκάλα, δηλώνει πως διάβαζε δίχως όμως να κάνει υπερβολές, αλλά με σύστημα και ιδιαίτερα μαθήματα.
«Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σχολείο, χωρίς παιδιά. Ανέκαθεν, από μωρό, μου άρεσε η προοπτική να διδάξω, να είμαι με παιδιά και να τους μιλάω. Οπότε η επιλογή μου για τα Παιδαγωγικά δεν είναι επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά η επιθυμία μου, αυτό που μου αρέσει πραγματικά», ανέφερε η Αγγελική.