Η χρυσή επιστολή που έμεινε αδιάβαστη

30/07/2013 - 14:45

Ο ιστορικός Jacques Leider από το Λουξεμβούργο, κατάφερε τελικά, ύστερα από κοπιαστική μελέτη τριών ετών, να αναγνώσει τη χρυσή επιστολή που το 1756 είχε αποσταλεί στο βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Αγγλίας. Ο αποστολέας του γράμματος, που είχε διαστάσεις 55x12 εκατοστά κι ήταν διακοσμημένο με ρουμπίνια, ήταν ο ιδρυτής της βιρμανικής αυτοκρατορίας, Alaungphaya.

Ο ιστορικός Jacques Leider από το Λουξεμβούργο, κατάφερε τελικά, ύστερα από κοπιαστική μελέτη τριών ετών, να αναγνώσει τη χρυσή επιστολή που το 1756 είχε αποσταλεί στο βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Αγγλίας. Ο αποστολέας του γράμματος, που είχε διαστάσεις 55x12 εκατοστά κι ήταν διακοσμημένο με ρουμπίνια, ήταν ο ιδρυτής της βιρμανικής αυτοκρατορίας, Alaungphaya. Με ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις, μέσω της επιστολής του ζητούσε από τον Άγγλο μονάρχη να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την αυτοκρατορία του.

Παρείχε δε στην Αγγλία το δικαίωμα κατασκευής λιμένος για τα εμπορικά της πλοία και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, όπως τις ρυζοκαλλιέργειες και το πολύτιμο ξύλο τικ. Σε αντάλλαγμα, ο ηγεμόνας της Βιρμανίας ζητούσε όπλα και κανόνια. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο βασιλιάς της Αγγλίας δε γνώριζε τη βιρμανική γλώσσα, ενώ το γράμμα παρέμεινε αμετάφραστο.

Η χρυσή επιστολή είναι γραμμένη στη βιρμανική. Γεγονός που δε θα δυσκόλευε τους περισσότερους κατοίκους της αυτοκρατορίας στην κατανόηση του περιεχομένου της. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Jacques Leider, δεν ήταν η αδυναμία ανάγνωσης της γλώσσας, αλλά οι βλάβες που είχαν προκληθεί στην επιφάνεια της χρυσής επιστολής.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "SCIENCE ILLUSTRATED"

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey