Το Γενί Τζαμί είναι ένα μουσουλμανικό μνημείο στο κέντρο της Μυτιλήνης, το οποίο όμως μένει αφρόντιστο και σε κατάσταση εγκατάλειψης, στο οποίο και φυτρώνουν πλέον βρομούσες σε μέγεθος… δένδρου!
Το Γενί Τζαμί είναι ένα μουσουλμανικό μνημείο στο κέντρο της Μυτιλήνης, το οποίο όμως μένει αφρόντιστο και σε κατάσταση εγκατάλειψης. Iδιοκτήτης του ο δήμος Μυτιλήνης, ενώ η αρμόδια για αυτό 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) πρόκειται, λέει η προϊσταμένη της, να στείλει αύριο μεσούντος Αυγούστου (!) συνεργείο για να καθαρίσει το εσωτερικό του Τζαμιού. Στο οποίο και φυτρώνουν πλέον βρομούσες σε μέγεθος… δένδρου!
Το Γενί Τζαμί, κτισμένο από ελληνικά χέρια με εντολή του ναζίρη Μουσταφά Αγά Κουλαξίζη, πριν το 1830, στο κέντρο της πλούσιας οθωμανικής συνοικίας της Μυτιλήνης, αποτελεί το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της πόλης. Μαζί με το Τσαρσί Χαμάμ και κάποια άλλα κτίσματα, αποτελεί ένα συγκρότημα στο κέντρο της πόλης, που σηματοδοτεί την οθωμανική περίοδο της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός βασίζεται στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδή, με υπερώο στη βόρεια πλευρά, ενώ εσωτερικά σώζονται τμήματα από την πλούσια αρχική τοιχογραφική του διακόσμηση.
Σύμφωνα με την προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, κ. Χριστιάνα Λούπου, ο τρούλος του Γενί Τζαμί, λόγω του ότι κάποια στιγμή αφαιρέθηκε το μολύβι που τον κάλυπτε εσωτερικά αλλά και για διάφορους άλλους λόγους, κατέρρευσε. Αποτέλεσμα, σήμερα το Γενί Τζαμί να χάσκει ανοικτό στο επάνω μέρος του.
Τι κάνει ο δήμος;
Σύμφωνα με την κ. Λούπου, ιδιοκτησιακά το Γενί Τζαμί ανήκει στο δήμο, ο οποίος και μπορεί να το διαχειρίζεται με τρόπο που να μην προσβάλλει την ιστορική του λειτουργία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.λπ., έχοντας πάρει σχετική άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από το υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που, σύμφωνα με την κ. Λούπου, δεν εφαρμόζεται από το δήμο.
Ωστόσο, στο παρελθόν ο δήμος Μυτιλήνης είχε εντάξει στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εργασίες συντήρησης του μνημείου. Οι δυο εξωτερικοί όρθιοι τοίχοι του μνημείου «στήθηκαν», όπως όμως μας ενημερώνει η κ. Λούπου «οι άλλοι δύο τοίχοι έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί από πλευράς στατικής έτσι όπως πρέπει το μνημείο».
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Νάσος Γιακαλής, τονίζει από τη μεριά του ότι για να γίνουν επεμβάσεις από το δήμο στο Γενί Τζαμί, πρέπει να δοθεί η απαραίτητη άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ υποστηρίζει ότι η τελευταία ζητά πίσω τα κλειδιά του μνημείου από το δήμο. «Είχαν γίνει μελέτες στο Β΄ Κ.Π.Σ.. Από εκεί και πέρα δεν έγινε κάτι άλλο, αφού πρέπει να λειτουργήσει και να χρηματοδοτήσει αν θέλετε και το έργο το υπουργείο Πολιτισμού.»
Την ίδια αξία με κάθε άλλο μνημείο…
Η κ. Λούπου σπεύδει να τονίσει ότι για το υπουργείο Πολιτισμού, τα οθωμανικά μνημεία έχουν την ίδια αξία με αυτά οποιωνδήποτε άλλων χρονικών περιόδων. «Δε διαφοροποιείται η ποιότητά τους και το ενδιαφέρον της Πολιτείας, ανάλογα με τη χρήση που είχαν», λέει χαρακτηριστικά η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ.
Η ίδια υποστηρίζει ότι, τόσο στο εξωτερικό του, όσο και στον αύλειο χώρο, το Γενί Τζαμί θα πρέπει να καθαρίζεται από το δήμο Μυτιλήνης, όπου και ανήκει, ενώ σύμφωνα με την ίδια, από πλευράς της η 14η ΕΒΑ θα παρέχει ό,τι βοήθεια χρειαστεί ως προς την επισκευή του και το υποστηρικτικό κομμάτι που αφορά το κτίσμα. Μάλιστα, εφόσον υπάρξει χρόνος, η 14η ΕΒΑ πρόκειται αύριο κιόλας να στείλει συνεργείο για τον καθαρισμό του εσωτερικού του Γενί Τζαμί από τα χόρτα.